5 kysymystä särkylääkkeiden antamisesta lapselle.

Milloin lapselle kannattaa antaa särkylääkettä?
 Kipu- ja kuumelääkettä voi antaa aina, kun lapsella on jokin infektiotauti (kuumetta tai flunssaa). Ja tietysti aina, jos lapsi on loukannut itsensä. Vanhemmilla lapsilla kovat vatsakivut voivat merkitä esimerkiksi umpisuolentulehdusta. Tällöin kannattaa välttää kipulääkkeen antamista ennen kuin lääkäri on arvioinut tilanteen. Jos kivun tainnuttaa lääkkeillä, syyn selvittäminen vaikeutuu.
Tavallisimmat särkylääkkeet alentavat myös kuumetta. Kun lapsi juo ja syö paremmin, se nopeuttaa myös paranemista. On hyvä muistaa, että lapsella voi olla kipuja, vaikka lämpö on alhainen.

Mitä kannattaa antaa ja kuinka paljon?
Tavallisimmat itsehoitotuotteina myytävät kipulääkkeet ovat parasetamoli ja ibuprofeeni. Lääkkeitä löytyy apteekista monelta eri valmistajalta. Ilman reseptiä myytävissä lääkkeissä on annostusohjeet, jotka perustuvat lapsen painoon. Suosituksia on syytä noudattaa, mutta lääkäri voi määrätä reseptillä isompia määriä.
Reseptillä saatavista lääkkeistä pitkävaikutteinen tulehduslääke naprokseeni on yleisimmin käytettyjä kipu- ja kuumelääkkeitä.

Voinko antaa ristiin eri särkylääkkeitä?
Parasetamoli voidaan turvallisesti yhdistää ibuprofeeniin tai naprokseeniin, mutta eri tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeinia ja naprokseenia) ei pidä käyttää samanaikaisesti. Voimakkaassa kivussa on suositeltavaakin yhdistää parasetamoli muihin tulehduskipulääkkeisiin.

Miten pitkään särkyä voi lääkitä?
Niin pitkään kuin on tarvetta. Joissakin taudeissa särkylääkkeitä joudutaan käyttämään viikkoja. Kipulääkkeitä ei kuitenkaan pidä käyttää ilman kivun syyn selvittämistä.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?
Jos kipu on poikkeuksellisen voimakasta tai se ei tunnu hellittävän tavanomaisilla kipulääkkeillä, ja aina, kun lapsen yleisvointi on heikentynyt. Mutta esimerkiksi kivuliaan korvasärkyisen lapsen kanssa ei kannata lähteä yöllä päivystykseen, vaan hänet voi ensin lääkitä kotona.
Vastaajana LT, lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist, Lasten ja nuorten lääkäriasema Pikkujätistä.

Satu Savela, Meidän Perhe 3/2012

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.