Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat, ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?


Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?

Kotiäitien toimeentulo puhuttaa Vauva- ja Meidän Perhe -lehtien keskustelupalstoilla. Osaa keskustelijoista ärsyttää, kun toiset ostelevat omakotitaloja, ajelevat kahdella autolla ja lomailevat, vaikka toinen vanhemmista on kotona.

Puolison suuret tulot, perintö tai omat vanhemmat rahoittavat elämisen

Keskustelujen perusteella kotiäitien toimeentulo on mahdollista ainakin kolmella tavalla: miehen suurilla tuloilla, perinnöllä tai omien vanhempien avustuksella. Osa tekee myös itse jonkin verran töitä osa-aikaisesti tai freelancerina. Tietysti myös yhteiskunta tukee osaltaan kotiäitiyttä muun muassa lapsilisien ja kotihoidontuen muodossa.

”Meillä sikäli onnekas tilanne, että mies on hyvin palkatussa työssä ja olemme lisäksi saaneet ennakkoperintöä vanhemmiltamme, jolla maksettu osin tätä ok-taloa ja autoa :-)”

”Jos on uudet autot, omakotitalot, etelänmatkat ja kaikki ostetaan uutena niin on siinä yleensä mukana joko perintörahoja, isovanhempien tukea (rahallista) tai sitten suuria optioita. Ei yhden ihmisen tuloilla vaikka ois kuin hyvät eletä kovin kroisoksiksi tässä maassa.”

Kulutuksesta tinkiminen auttaa

Monet myös tinkivät kaikista ylimääräisistä menoista. Vaatteet ostetaan kirpputoreilta tai tehdään itse, ruoka valmistetaan ja parhaassa tapauksessa kasvatetaan osaksi itse ja kalliita harrastuksia vältetään. Joillakin saattaa olla myös riittävästi säästöjä aiemmasta työnteosta tai esimerkiksi oman yrityksen myynnistä. Toisaalta myös lasten hoitoon vieminen maksaa, joten kotona oleva vanhempi voi säästää isonkin summan päivähoitomaksuissa.

”Tuloina on mieheni palkka, kotihoidontuki, lapsilisät ja minun satunnaiset palkkatulot. Teen välillä osa-aikaisia töitä. Lapset ovat kotihoidossa. Emme tarvitse päivähoitopaikkaa tai mummoja hoitajiksi. Elämme säästäväisesti ja olemme nuukia. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot!!!”

Kaikki rahat yhteisiä

Koska kotiäidillä ei juuri ole omia tuloja yhteiskunnalta saatujen tukien lisäksi, ovat rahat useimmissa perheissä yhteisiä. Joissakin perheissä kaikista menoista keskustellaan yhdessä ja maksetaan yhteisiltä tileiltä, toisissa taas kotiäiti saa käyttää yhteisiä rahoja kyselemättä oman mielensä mukaan. Monissa perheissä omiin henkilökohtaisiin menoihin ei kuitenkaan jää ylimääräistä, vaan kaikki menee perheen elämiseen ja asumiseen.

”Omaa rahaa, ei mulla ole sellaista. Eikä kyllä ole miehelläkään. Sen verran luottamus pelaa suhteessamme, ettei kummankaan tarvitse tilittää omia menoja toiselle. Jos haluan rintsikat, talvikengät tms. menen kauppaan ja ostan.”

”Ei minulla ole "omaa rahaa". Eikä ole kellään muullakaan tässä perheessä! Kaikki hankinnat keskustellaan yhdessä, ja kaupasta ostetaan mitä tarvitaan.”

Keskustelua aiheesta:

Perhe.fi/keskustelut: Kotiäidit, millä elätte?

Vauva.fi/keskustelut: Avo- tai avioliitossa elävä kotiäiti/työtön paljonko sinulla kk omaa rahaa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Helppoa kuin mikä: sekoita ainekset ja jätä yöksi värjäytymään.

Pääsiäismunien värjäämiseen tarvitset väriaineen lisäksi suolaa ja etikkaa, jotka auttavat väriä kiinnittymään kananmunankuoren pintaan.  

Tee näin:

Keitä kananmunat ensin koviksi. Voit myös laittaa raa'an kananmunan kiehumaan samaan aikaan värjäysaineen kanssa, mutta silloin väri jää haaleammaksi. Syvän tuloksen saat, kun jätät kananmunat värjäytymään yöksi jääkaappiin.

Voit käyttää värjäyskippoina vaikkapa juomalaseja. Kaada nestettä päälle sen verran, että muna peittyy kokonaan.

Vihreä – käytä pinaattia

 • 1 dl pakastepinaattia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää pinaatti ja suola. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Lisää etikka ja kaada kippoon kananmunan päälle. 

Ruskea onnistuu kahvilla

 • 3 rkl kahvinporoja tai pikakahvia
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kahvi. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle ja jätä värjäytymään.  

Keltainen lähtee kurkumasta

 • 3 rkl kurkumaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää suola ja kurkuma. Anna kiehua kolme minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada kananmunan päälle.

Punainen – pelkkä punajuuriliemi riittää

 • 2 dl etikkapunajuuren lientä
 • Kaada liemi lasiin kananmunan päälle. Anna värjäytyä. 

Sininen syntyy mustikoista

 • 3 dl mustikoita
 • 1 tl suolaa
 • 3 dl vettä
 • 1 rkl (valkoviini)etikkaa
 • Kiehauta vesi, lisää mustikat ja suola. Anna kiehua 10 minuuttia. Jäähdytä ja lisää etikka. Kaada astiaan kananmunan päälle ja anna värjäytyä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.