Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat, ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?


Etenkin pääkaupunkiseudulla elinkustannukset ovat korkeat ja lapsiperheessä kahden keskituloisenkaan ansiot eivät aina tunnu riittävän. Miten joillakin äideillä kuitenkin on mahdollisuus jäädä kotiin ilman omia tuloja? Millä kotiäidit oikein elävät?

Kotiäitien toimeentulo puhuttaa Vauva- ja Meidän Perhe -lehtien keskustelupalstoilla. Osaa keskustelijoista ärsyttää, kun toiset ostelevat omakotitaloja, ajelevat kahdella autolla ja lomailevat, vaikka toinen vanhemmista on kotona.

Puolison suuret tulot, perintö tai omat vanhemmat rahoittavat elämisen

Keskustelujen perusteella kotiäitien toimeentulo on mahdollista ainakin kolmella tavalla: miehen suurilla tuloilla, perinnöllä tai omien vanhempien avustuksella. Osa tekee myös itse jonkin verran töitä osa-aikaisesti tai freelancerina. Tietysti myös yhteiskunta tukee osaltaan kotiäitiyttä muun muassa lapsilisien ja kotihoidontuen muodossa.

”Meillä sikäli onnekas tilanne, että mies on hyvin palkatussa työssä ja olemme lisäksi saaneet ennakkoperintöä vanhemmiltamme, jolla maksettu osin tätä ok-taloa ja autoa :-)”

”Jos on uudet autot, omakotitalot, etelänmatkat ja kaikki ostetaan uutena niin on siinä yleensä mukana joko perintörahoja, isovanhempien tukea (rahallista) tai sitten suuria optioita. Ei yhden ihmisen tuloilla vaikka ois kuin hyvät eletä kovin kroisoksiksi tässä maassa.”

Kulutuksesta tinkiminen auttaa

Monet myös tinkivät kaikista ylimääräisistä menoista. Vaatteet ostetaan kirpputoreilta tai tehdään itse, ruoka valmistetaan ja parhaassa tapauksessa kasvatetaan osaksi itse ja kalliita harrastuksia vältetään. Joillakin saattaa olla myös riittävästi säästöjä aiemmasta työnteosta tai esimerkiksi oman yrityksen myynnistä. Toisaalta myös lasten hoitoon vieminen maksaa, joten kotona oleva vanhempi voi säästää isonkin summan päivähoitomaksuissa.

”Tuloina on mieheni palkka, kotihoidontuki, lapsilisät ja minun satunnaiset palkkatulot. Teen välillä osa-aikaisia töitä. Lapset ovat kotihoidossa. Emme tarvitse päivähoitopaikkaa tai mummoja hoitajiksi. Elämme säästäväisesti ja olemme nuukia. Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot!!!”

Kaikki rahat yhteisiä

Koska kotiäidillä ei juuri ole omia tuloja yhteiskunnalta saatujen tukien lisäksi, ovat rahat useimmissa perheissä yhteisiä. Joissakin perheissä kaikista menoista keskustellaan yhdessä ja maksetaan yhteisiltä tileiltä, toisissa taas kotiäiti saa käyttää yhteisiä rahoja kyselemättä oman mielensä mukaan. Monissa perheissä omiin henkilökohtaisiin menoihin ei kuitenkaan jää ylimääräistä, vaan kaikki menee perheen elämiseen ja asumiseen.

”Omaa rahaa, ei mulla ole sellaista. Eikä kyllä ole miehelläkään. Sen verran luottamus pelaa suhteessamme, ettei kummankaan tarvitse tilittää omia menoja toiselle. Jos haluan rintsikat, talvikengät tms. menen kauppaan ja ostan.”

”Ei minulla ole "omaa rahaa". Eikä ole kellään muullakaan tässä perheessä! Kaikki hankinnat keskustellaan yhdessä, ja kaupasta ostetaan mitä tarvitaan.”

Keskustelua aiheesta:

Perhe.fi/keskustelut: Kotiäidit, millä elätte?

Vauva.fi/keskustelut: Avo- tai avioliitossa elävä kotiäiti/työtön paljonko sinulla kk omaa rahaa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.