Raisa Mattila tietää, että ajankäytöstä tulee helposti riitaa lapsiperheessä. – Hoitaessani vauvaa kotona muutuin hirviöksi heti, jos mieheni myöhästyi ilmoittamastaan kotiinsaapumisajasta. Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä </span>
Raisa Mattila tietää, että ajankäytöstä tulee helposti riitaa lapsiperheessä. – Hoitaessani vauvaa kotona muutuin hirviöksi heti, jos mieheni myöhästyi ilmoittamastaan kotiinsaapumisajasta. Kuva: Panu Pälviä

Kun Raisa Mattila oli äitiyslomalla, riita miehen kanssa leimahti tyypillisesti silloin, kun tämä tuli töistä kotiin. Raisa halusi tietää, miksi, ja kirjoitti lapsiperheille parisuhdekirjan.

Eteinen muuttuu iltapäivällä kodin räjähdysherkimmäksi paikaksi, tietää jokainen kotivanhempi, joka on odottanut työssä käyvää puolisoa kotiin.

– Jo mieheni ”vääränlainen” tervehdys saattoi laukaista kotiintulokärhämän, muistaa nyt kolmevuotiaan lapsen äiti ja toimittaja Raisa Mattila omalta äitiysvapaaltaan.

Puolison korviin teki saman tien mieli ryöpsäyttää päivään osuneet pulmat, kitinät ja huonot unet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Miksi olikin niin paljon helpompi sanoa, että päivä on ollut kurja, kuin että ihanaa, kun tulit kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muun muassa tähän Raisa Mattila ja Julia Thurén selvittävät vastaukset tuoreessa Lapsiperheen parisuhdekirjassa (Otava 2019). Idea kirjasta syntyi, kun yhtä aikaa vanhempainvapaalla olleet ystävykset alkoivat miettiä, miksi vauvan tulo oli lisännyt riitoja kotona. Kirja tarjoaa asiantuntijatietoa ja vertaistukea pikkulapsiajan tyypillisiin kompastuskiviin, kuten kotitöiden, rahan, ajan ja perhevapaiden jakamiseen sekä yksinäisyyteen.

Palataan vielä eteiseen: alkuillan kohtaaminen on asiantuntijoidenkin mukaan latautunut. Toisiinsa törmäävät molempien vanhempien väsymys, kotona olevan riippuvaisuus toisen aikatauluista ja esimerkiksi kateuden ja epävarmuuden tunteet.

Raisa ja hänen puolisonsa vaihtoivat osia, kun vauva oli yhdeksän kuukautta.

– Ei sekään ole helppoa kiirehtiä töistä kotiarkeen. Olen seissyt oven takana tsemppaamassa itseäni, että vaikka sisällä olisi mikä tilanne, pääasia että kaikki ovat hengissä.

Hyvä vinkki molemmille on syödä välipala ennen kohtaamista. Ainakaan eteisessä ei puhu nälkäkiukku.

Raisan oma hetki

Mieleni puhdistuu töistä ja perhevelvollisuuksista saunassa. Parasta on rentoutua löylyissä joko yksin tai ystävien kanssa. Käyn paljon julkisissa saunoissa, joita Helsingissä onneksi riittää. Toisinaan saatan tosin mennä myös uimahalliin pelkän saunan vuoksi. Löylyjen jälkeen en hyppääkään altaaseen vaan lähden kotiin. Vierailen myös ystävien saunavuoroilla aina, kun kutsutaan (onneksi tätäkin tapahtuu usein)!

Vierailija

Niinpä. Voisi olla molemmille mielenkiintoista katsoa myöhemmin videolta tilanteita josta riidat ovat alkaneet.
Voin sanoa ettei varsinaisesti lisää myötätuntoa puolisoa kohtaan kun rankan työpäivän jälkeen joutuu paskamyrskyn silmään ennen kuin on saanut edes kenkiä jalasta.

Vierailija

En lukenut juttua ja ymmärrän, ettei työssäkäyväkään missään lomailemassa ole. Mutta silti sillä työssäkäyvällä on mahdollisuus esimerkiksi minuutin verran vain istua autossa hengittämässä hetken. Jos olet kotona pienen vauvan kanssa, sellaista hetkeä ei välttämättä tule. Eli helpottaisi varmaankin tilannetta, jos työssäkäyvä ottaisi sen minuutin itselleen ennen kuin astuu sisään ja sitten antaa sen minuutin sille kotona olevalle. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla