Vanhemmat avoimena alkoholista:
Kuva: stocksnap.io
Kuva: stocksnap.io

Vanhemmat haluavat opettaa lapsilleen alkoholiin liittyvää positiivista tapakulttuuria ja suhtautuvat ehdottoman kielteisesti humaltumiseen lasten nähden, kertoo Vauva.fin kysely.

Kuten THL:n tutkimus suomalaisista vanhemmista paljasti, myös useampien vauva.fin kyselyyn vastanneiden mielestä alkoholia voi nauttia lasillisen tai kaksi lasten seurassa. Kohtuullisen alkoholinkäytön ja positiivisen asenteen uskotaan opettavan lapsille tapakulttuuria, ehkäisevän teini-iän alkoholin salakäyttöä sekä poistavan mörköjä suomalaisen alkoholikulttuurin ympäriltä. Osa vastaajista oli tiukasti nollalinjan kannalla, eikä nähnyt mitään syytä juoda edes yhtä annosta lasten seurassa.

Miksi juot lasten seurassa?

”Paremminkin, miksi en joisi lasteni seurassa? Nautin mielelläni lasin tai kaksi viiniä hyvän illallisen kanssa. Lapset saavat nähdä, että tämä on normaalia elämää.”

”Minulla on 5 lasta, joista 2 jo aikuista, ja he juovat samalla tavalla kuten minä, eli harvoin ja vain pari annosta. Nautitaan, mutta ei juoda päätä täyteen.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”En ajattele juovani alkoholia, jos nautin ruuan kanssa lasillisen viiniä jollain juhla-aterialla ja pöydässä on myös lapsia. Tai vastaavasti olemme juhlissa, jossa nostetaan alkumaljat, niin jos tuon muutaman tunnin aikana hörpin samppanjaa sen yhden lasin, niin en koe juovani lapseni seurassa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Muistan itse, miten pelottavilta omat vanhemmat tuntuivat kännissä. En kuitenkaa halua tehdä alkoholista mitään kiellettyä hedelmää, joten meillä puhutaan 3-vuotiaalle aikuisten mehusta. Saunassa lapsi juo sitten lasten mehua ja äiti aikuisten mehua.”

”Meillä ei puhuta mistään 'aikuisten limpparista', vaan asioista niiden oikeilla nimillä: Äitillä on pihvin kanssa punaviiniä. Sitä ei voi lapset juoda.”

”Itse olen lapsuudessani nähnyt alkoholin väärinkäyttöä, mutta en koe että lapsen ei kuuluisi nähdä alkoholin käyttöä lainkaan, siksi saatan ottaa lasin viiniä tai saunakaljan.”

Miksi et juo lasten seurassa?

”Kammoan ajatusta siitä, että 'yksi selvä aikuinen riittää'. Aivan hirvittävän turvatonta lapsen näkökulmasta. ’Pekka-setä huolehtii susta täällä mökillä tän illan, kun isi ja äiti vähän juhlii muiden aikuisten kanssa.’ Todella surullista.”

”Vanhempien tehtävä on valitettavasti olla saatavilla aina, ja sairastumisia ja onnettomuuksia tapahtuu myös yöllä. Vanhempien tehtävä ei ole pelottaa lapsia niiden omassa kodissa. Edes sen pitäisi olla turvapaikka.”

”Omat kokemukset humaltuneista aikuisista, kun itse olen ollut lapsi, ovat vaikuttaneet mielipiteeseeni, ettei alkoholia tule juoda lainkaan lasten läsnä ollessa.”

”Haluan, että lasten kanssa on aina yksi täysin selvä aikuinen. Ajokunto on mielestäni tässä nyrkkisääntö. En kuitenkaan paheksu, jos mieheni juo kotona. Kunhan ei ole humalassa! Huomaan kyllä, jos hän humaltuu, silloin ei kyllä olisi mitään asiaa olla lasten kanssa. Mutta luotan häneen, toistaiseksi (vanhempi lapsi vajaa 3 v) hän ei ole koskaan ollut lasten seurassa humalassa.”

”Haluan, että lapsella on turvallinen olo, vaikka muut joisivat (esimerkiksi isä, perhetutut tai isovanhemmat). Olen lapsuudessani (90-luvulla) ollut humalaisten aikuisten seurassa, ja oli ärsyttävää kuunnella humalaisten juttujen toistelua, en haluaisi sellaista omalle lapselleni.”

Vierailija

Niin... ne jotka juovat lasten seurassa, juovat annoksen tai kaksi, mutta eivät humaltuakseen. Ne jotka ajattelevat että lasten nähden ei voi ottaa alkoholia ollenkaan, mieltävät alkoholin juomisen humalahakuiseksi örveltämiseksi?

Vierailija

Alkoholistiperheessä tai oikeastaan -suvussa eläneenä kasvoin itse absolutistiksi. En puutu muiden juomiseen, mutta en koskaan ikinä halua itse aiheuttaa lapselleni sitä ahdistusta, jota itse koin lapsuuteni ja nuoruuteni ajan. Lapseni tekee aikanaan omat ratkaisunsa, mutta uskon näyttäväni hyvää esimerkkiä sillä, että osaan juhlia täysin selvin päin. Uskon, että absolutistin esimerkki voi myös johtaa kohtuukäyttöön. On vanhakantaista uskoa, että kielteinen suhtautuminen alkoholiin synnyttää vastareaktion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla