Levottoman lapsen ruutuaika on hyvä pitää lyhyenä, sanoo Janna Rantala. Kuva: Heli Blåfield
Levottoman lapsen ruutuaika on hyvä pitää lyhyenä, sanoo Janna Rantala. Kuva: Heli Blåfield

Öiden ja päivien levottomuudet voivat liittyä toisiinsa tiiviistikin, vastaa lastenpsykiatri Janna Rantala.

”Yhdeksänvuotias poikamme on todella vilkas, motorisesti levoton ja hänellä on vaikeuksia keskittyä. Ongelmana on levottomuus myös öisin. Hän kyllä nukahtaa omaan sänkyynsä rauhallisesti joka ilta, mutta heräilee usein, puhuu ja riitelee unissaan. Lapsen vuorokausirytmi ruokailuineen on aina ollut säännöllinen, ja hän nukkuu vähintään yhdeksästä seitsemään joka yö. Poika itse ei häiriinny levottomista öistään tai ole väsynyt, mutta me vanhemmat alamme olla. Huonoja öitä on moninkertaisesti hyviin öihin verrattuna.

Kaverisuhteet ovat hankalia, kova kilpailuvietti ja kateus rassaavat.

Poika on luonteeltaan herkkä ja helposti ahdistuva. Hän on verbaalisesti ja liikunnallisesti hyvin lahjakas ja pärjää koulussa ihan ok ilman erityisiä tukitoimia. Kaverisuhteet ovat kuitenkin hankalia, kova kilpailuvietti ja kateus rassaavat. Poika ylirasittuu, jos on ollut kaverin kanssa koko päivän, mikä heijastuu illalla rauhoittumisen vaikeutena ja huonotuulisuutena.

Hän keskittyy harvoin mihinkään leikkiin, mutta erilaiset Youtube-videot ovat hänen keinonsa rauhoittua.

Nyt tarvitsisin vinkkejä öiden rauhoittamiseen, josko se vaikuttaisi myös päivälevottomuuteen.”

Väsynyt äiti

Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa:

Öiden ja päivien levottomuudet voivat liittyä toisiinsa tiiviistikin.

Väsymys ei aina näy ulospäin esimerkiksi haukotteluna. Huonolaatuinen uni voi aiheuttaa levottomuutta päivällä, kun lapsi yrittää nostaa vireystilaansa lisäämällä kierroksia. Osa kaverivaikeuksista ja ylirasituksesta voikin johtua tästä. Sikäli öiden rauhoittaminen on hyvä tavoite.

Unirytmi kuulostaa hyvältä, pitäkää siitä kiinni! Minkä verran lapsi katsoo videoita? Sopiva määrä vuorokaudessa on yksilöllinen, ja levottomalla lapsella aika kannattaa pitää lyhyenä. Ruutu rauhoittaa hetkellisesti, mutta pitkällä aikavälillä se voi vaikeuttaa keskittymistä entisestään. Kirkasta ruutua ei kannata katsella ainakaan noin kahteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa. Laittakaa laitteet nukkumaan tai vähintäänkin näyttö yövaloasetukselle.

Kaverikuviohin ja tunteiden säätelyyn tarvitaan aikuisen tukea vielä monen vuoden ajan.

Puheleeko lapsi päivän tapahtumista teille? Kuormitusta voisi vähentää, jos mielipahat on puitu yhdessä ennen nukkumaanmenoa. Kaverikuviohin ja tunteiden säätelyyn tarvitaan aikuisen tukea vielä monen vuoden ajan. Kuunnelkaa tunnelmia, harmitelkaa harmeja – neuvominen ei rauhoita yhtä paljon kuin ymmärretyksi tulemisen tunne.

On myös mahdollista, että lapsi kerta kaikkiaan on vilkas ja lyhyemmin keskittyvä – ja siksi yötkin ovat rauhattomia. Suosittelenkin, että hakisitte vielä ylivilkkauteen perehtyneen lääkärin tai psykologin arvion tilanteesta. On hienoa, että koulu sujuu, mutta kaverivaikeuksia ja perheen väsymistä ei kannata väheksyä. Me aikuisetkin tarvitsemme unta!

Jos kodin neliöt antavat myöten, rauhoittakaa aikuisten nukkuminen vuorotellen toiseen huoneeseen siirtymisellä ja korvatulpilla.

Meidän Perhe 4/2018

Kysy Jannalta

Mietityttääkö lapsen kasvatus? Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin Meidän Perhe -lehden joka numerossa. Lähetä kysymys lomakkeella tai sähköpostitse meidanperhe@sanoma.com Laita viestin otsikoksi ”Janna vastaa”.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström

Saiko ystäväsi vauvan? Ilahduta pienokaista ja tuoreita vanhempia aurinkoisella hymynaamakortilla.

Näitä tarvitset:

 • keltaista kartonkia
 • muovisia tai pahvisia mehupillejä
 • yleisliimaa tai kuumaliimapistoolin .
 • Tee näin:

 1. Leikkaa kartongista kaksi ympyrää, halkaisijaltaan noin 10 senttimetriä. Pätki mehupillit noin 5 sentin pituisiksi palasiksi niin, että niitä on yhteensä 30–40 kappaletta. Liimaa pillit alimmaisen ympyrän reunaan siten, että reunan yli jää pilkistämään noin pari kolme senttiä.
 2. Jos haluat, että hymynaaman voi ripustaa, kiepauta nauhasta tai nyöristä lenkki ja liimaa se pahvin reunaan.
 3. Liimaa mehupillien päälle toinen kartonkiympyrä siten, että mehupillit jäävät auringonsäteiksi kartonkien väliin.
 4. Tee hymynaama liimaamalla auringolle mustasta kartongista silmät ja suu ja punaisesta paperista posket.

 

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet tehnyt vauvalle? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ovelta ei kannata enää kääntyä takaisin, sillä edestakaisin sahaaminen tekee erosta lapselle vain vaikeamman.

Sano iloiset heipat, näytä luottavaista naamaa ja suunnista reippaana ulos päivähoitopaikan ovesta, vaikka kyyneleet puskisivat omiinkin silmäkulmiin. Näinhän meitä vanhempia yleensä opastetaan, kun taapero ei haluaisi päästää äitiä tai isää silmistään hoitopäivän alkaessa.

Ihan näin ehdoton ei tarvitse olla, lohduttaa MLL:n Vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Laura Pilkama.

– Lapsen rauhoittamiseen voi käyttää hetken ja kertoa, että ’nyt pyyhin kyyneleesi ja rauhoitutaan, sitten sanotaan hei hei’.

Sen jälkeen ovelta ei kuitenkaan enää pidä kääntyä takaisin, sillä edestakaisin sahaaminen tekee erosta lapselle vain vaikeampaa.

Taaperolle voi vielä huikata, että tulossa on varmasti kiva hoitopäivä ja illalla taas nähdään.

Reippautensa rippeet on hyvä kaivaa esiin siksi, että epävarmuus tarttuu helposti lapseen. Taaperolle voi vielä huikata, että tulossa on varmasti kiva hoitopäivä ja illalla taas nähdään.

Jos taaperon itkuinen aamu tuntuu itsestä lohduttomalta, se kannattaa ottaa puheeksi hoitajien kanssa.

– Voi vaikka pyytää, että otattehan lapseni syliin vilkuttamaan ja laitattehan viestin, miten päivä lähtee käyntiin.

Matkalla töihin onkin sitten aikaa rauhoitella itseään: Totumme tähän kyllä. Vaikea alkukin menee ohi.

Näin hoitoon jääminen helpottuu:

 1. Tutustukaa päivähoitopaikkaan etukäteen. Olisi hyvä, että lapsi on ehtinyt kokeilla siellä olemista ilman vanhempaa jo ennen hoidon varsinaista alkamista.
 2. Varaa etenkin ensimmäisiin aamuihin aikaa. Jos olet itse kiireinen tai ärtynyt tulevasta työpäivästä, tunne tarttuu helposti lapseen.
 3. Jutelkaa jo ennen lähtöä siitä, mitä päiväkodilla tapahtuu. Ensin riisutaan vaatteet, sitten laitetaan tossut jalkaan ja pestään kädet. Sitten äiti/isä antaa halin ja sanotaan heipat. Vaikka aamuihin mahtuisi itkuakin, niistä tulee kuitenkin pikkuhiljaa rutiinia.
 4. Kerro lapselle, että tulossa on kiva päivä, ja illalla äiti/isä hakee hänet kotiin.
 5. Jos lapsi on eronhetkellä kovin itkuinen, luota siihen, että itku yleensä hellittää pian vanhemman poistuttua paikalta. Voit myös kokeilla ottaa hänet vielä hetkeksi syliin ja kertoa, että ”äiti/isä pyyhkii vielä kyyneleesi ja rauhoitutaan, ja sitten äiti/isä sanoo hei hei ja lähtee. Jos taas lapsi menee tästä entistä enemmän pois tolaltaan, on parempi olla lähdöissään ripeä.
 6. Pysy itse rauhallisena. Jos hätäilet, lapselle voi tulla tunne, ettei hoitoon jääminen olekaan turvallista.
 7. Kun olet sanonut, että lähdet, lähde. Lapsen ja hoitajien kannalta pahinta on vanhemman epävarma sahaaminen edestakaisin. Älä myöskään livahda pois lapsen huomaamatta.
 8. Hoitopäivän rutiineista on hyvä jutella lapsen kanssa varsinkin ensimmäisinä päivinä, mutta ei kuitenkaan toitottaa asiasta niin paljon, että se kasvaa lapsen mielessä liiankin isoksi asiaksi.
 9. Kysy, voisiko lapsi tuoda hoitopaikkaan oman lelun tai perheensä kuvan, joka toisi turvaa ikävän hetkillä. Voit kertoa lapselle, että sinäkin ajattelet häntä päivän aikana ja sinulla on hänen kuvansa mukanasi.
 10. Jos lapsen jättäminen itkuisena tuntuu itsestäsi pahalta, juttele asiasta hoitajien kanssa. Voit pyytää heitä ottamaan lapsen syliin lähdönhetkellä ja laittamaan päivän aikana viestin, miten hoitopaikassa sujuu. Useimmiten hyvin, vaikka eronhetki olisikin ollut haikea.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.