Pikkulapsia kutsutaan laajaan rokotetutkimukseen. Mistä tutkimuksessa on kyse?

Suomessa selvitetään pikkulasten laajan rokottamisen tehoa pneumokokin aiheuttamia korvatulehduksia, verenmyrkytyksiä, keuhkokuumeita ja aivokalvontulehduksia vastaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huhtikuussa 2009 käynnistämässä tutkimuksessa on mukana 80 prosenttia terveyskeskuksista, ja siihen kutsutaan alle 1,5-vuotiaita lapsia. Osallistuminen on vapaaehtoista.

Pneumokokkibakteeri aiheuttaa Suomessa vuosittain arviolta 10 000 keuhkokuumetta, 700 verenmyrkytystä ja 50 aivokalvontulehdusta, erityisesti pienille lapsille ja ikääntyneille. Lisäksi pneumokokki on yksi pikkulasten välikorvatulehduksen aiheuttajista; se on syypää noin 30 000 tulehdukseen vuodessa.

Asiantuntijat odottavat rokotteen vähentävän pneumokokin aiheuttamia aivokalvotulehduksia ja verenmyrkytyksiä noin 90 prosenttia, vakavaa keuhkokuumetta 20?30 prosenttia ja välikorvatulehduksia 10?30 prosenttia.

Lapset saavat neuvolakäynnin yhteydessä joko pneumokokkirokotteen tai vertailurokotteena käytettävän hepatiittirokotteen.

Tutkimuksen aikana vanhemmat tai neuvolahenkilökunta eivät tiedä, kumpaa rokotetta lapsi saa. Käytettävä Synflorix-rokote sai myyntiluvan maaliskuussa, ja sen valmistaja GlaxoSmithKline on tutkimuksen toimeksiantaja ja päärahoittaja.

Lisätietoja saa kohdeperheisiin lähetettävästä tutkimustiedotteesta sekä hankkeen sivuilta.

Anna Tommola, Meidän Perhe 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla