Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa? Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa?

Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttää siivouspalvelua - lukijoiden kokemukset

 1. "Perheessä on lapsia ja meillä molemmilla vanhemmilla paljon töitä." 
 2. "Siivous lienee ainoa asia, jonka pystymme helposti omista töistämme muilla teettämään."
 3. "Palasin äitiyslomalta töihin pari vuotta sitten. Kumppanini ei imuroinut meillä koskaan. En jaksa aina itse siivota kaikkea."
 4. "Siivousapu pelasti mielenterveyteni ja parisuhteeni. Aluksi tuntui häpeälliseltä näyttää pimeä, likainen puoleni vieraille siivoojille, mutta sitten totuin. Olenhan sittenkin jotakin muuta kuin pölypallot sängyn alla.
 5. "Kotitalousvähennystä saa jo 3 000 euroa."
 6. "Päivänä jolloin siivooja on käynyt on ihanaa tulla kotiin. Kaikki on paikoillaan ja puhdasta."
 7. "Parasta oli nähdä ikkunoista taas ulos."
 8. "Imetin ja väsytti sairaasti. Onneksi järki leikkasi sen verran, että tartuin siivoojan ilmoitukseen lehdessä. Elämääni tuli Eila, ihana virkeä arjen taikuri."
 9. "Siivousriidat ovat jääneet kokonaan pois."

Ennen siivoojan tuloa

Esimerkki 1: ”Raivaamme ja vaihdamme lakanat edellisenä iltana. Välillä urakka on kova, välillä pääsemme helpolla. Jo se, että saamme kaikki tavarat paikoilleen tuntuu hyvältä. Muutenkin omaa urakkaa jää meille melko lailla, sillä siivooja käy vain kerran kuussa.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkki 2: ”Olen tehnyt jotain kodin hyväksi itsekin: ”esisiivonnut” edellisenä iltana. Siis järjestelen tavarat paikoilleen.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Kuinka arki muuttui? Lukijat kertovat:

 1. "Kotona on peruspuhdasta. Itse olen hirvittävän laiska esimerkiksi pesemään lattioita, ja meillä lattiat ovat tummaa parkettia, jossa lika ja pöly näkyy todella helposti. Siivoojamme käy kahden viikon välein, joten tekemistä riittää itsellekin - esimerkiksi tavaroiden järjestelyä joka ilta, kun lapsi on mennyt nukkumaan."
 2. "Lauantaipäiviä ei nyt tarvitse kuluttaa siivoamiseen. Siivoaminen ei ole minulle epämieluisaa: Jos aikaa on, touhuaminen on rentouttavaa. Aikaa vain ei tahdo koskaan olla tarpeeksi. Etenkin joulusiivouksen ulkoistan riemulla."
 3. "Voimme tehdä jotain hauskempaa kuin siivota."

Kuluttajaviraston neuvot

 1. Vertaile eri palveluntarjoajia. Pelkkä hinta ei kerro totuutta. Tuttavapiiristä voi myös yrittää kerätä kokemuksia ja suosituksia.

 2. Tee mahdollisimman yksityiskohtainen kirjallinen sopimus, jossa on määritelty muun muassa työn sisältö, laskutusperusteet, sopimuksen kesto sekä irtisanomisaika ja -perusteet. Samoin on hyvä kirjata ylös toimintatavat erilaisten erikoistapausten varalta. Siivooja voi sairastua, ja laadusta voi tulla erimielisyyttä.

 3. Ongelmatapauksissa tee palveluntarjoajalle ensin kirjallinen valitus. Tietoa omista oikeuksista ja neuvoja valituksen tekoon saa Kuluttajaviraston verkkosivuilta www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/. Jos asia ei selviä omin avuin, neuvoa voi kysyä kuluttajaneuvonnasta (valtakunnallinen neuvontanumero 071 873 1901).

Usein kysytyt kysymykset:

Mistä löydän edullisen siivoojan?

Kotisiivouksen hinnoittelu on kirjavaa. Pyydä siksi tarjous useammasta paikasta ja tarkista, mitä kunkin yrityksen tuntiveloitus sisältää. Osa yrityksistä laskuttaa esimerkiksi siivousaineista ja -välineistä sekä matkakuluista erikseen.

Suurin osa tuntiveloituksista on 33 - 38 euron välillä (sisältää arvonlisäveron). Kalleimpia kotisiivouksen tuntitaksat ovat Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen alueella, edullisimpia Lapissa. Jotkut yritykset perivät ikkunoiden pesusta sekä muutto- ja suursiivouksesta muutamaa euroa kalliimman tuntiveloituksen kuin normaalista kotisiivouksesta.

Leluja on joka paikassa, ja siivooja tulee huomenna! Pitäisikö siivota?

Ainakaan sen takia ei pidä alkaa siivota, että siivooja tulee. Siivooja tule auttamaan eikä katsomaan, miten sekaista tai likaista kodissasi on. Perusajatus on, että siivooja antaa perheelle lisää omaa vapaa-aikaa.
Voit esimerkiksi ilmoittaa siivoojalle, mihin hän voi kerätä lelut. Keräily vie tietysti siivoojan aikaa, mikä näkyy lisänä laskussa.

Kannattaa siis harkita, haluatko järjestellä kotia ennen siivoojan tuloa. Paikan järjestely säästää vähän siivoojan aikaa, mutta siitä ei pitäisi tulla lisästressiä asiakkaalle.

Voinko luottaa siivoojaan ja jättää tiliotteet tai työpaperit näkyville?

Yritysten palkkaamilla työntekijöillä on kirjattu työsopimuksiinsa vaitiolovelvollisuus. Asiakkaan papereihin ei kosketa eikä perheiden asioista puhuta eteenpäin. Jos haluat, voit erikseen sopia siivoojan kanssa, että hän voi nostaa esimerkiksi paperit työpöydällä pinoon ja pyyhkiä pöydältä pölyt.

Onko siivoojan laskussa ”lapsilisä”?

Arvio siivouksen hinnasta tehdään etukäteen, ja se perustuu yleensä neliöihin. Asiakas kuitenkin valikoi itse mitä tehdään, ja se vaikuttaa hintaan. Kaikki asiakkaat eivät halua esimerkiksi mattoja käytettävän ulkona. Jotkut ostavat siivouksen oheen myös pyykkien käsittelyä tai liinavaatteiden vaihtoa.

Kun kyseessä on lapsiperhe, yritys joutuu ehkä hinta-arvionsa pohjalle lisäämään 10–20 minuuttia työaikaa, muun muassa sormenjälkien pyyhkimistä varten.

Lähteet: Kuluttajavirasto ja Siivouspalvelu Sipan toimitusjohtaja Marko Martiskainen

Teksti: Merja Aakko, Meidän Perhe

Lue myös: Helppo siivous, vähemmän stressiä ja Torju kaaos ennakkoon.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla