Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa? Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa?

Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttää siivouspalvelua - lukijoiden kokemukset

 1. "Perheessä on lapsia ja meillä molemmilla vanhemmilla paljon töitä." 
 2. "Siivous lienee ainoa asia, jonka pystymme helposti omista töistämme muilla teettämään."
 3. "Palasin äitiyslomalta töihin pari vuotta sitten. Kumppanini ei imuroinut meillä koskaan. En jaksa aina itse siivota kaikkea."
 4. "Siivousapu pelasti mielenterveyteni ja parisuhteeni. Aluksi tuntui häpeälliseltä näyttää pimeä, likainen puoleni vieraille siivoojille, mutta sitten totuin. Olenhan sittenkin jotakin muuta kuin pölypallot sängyn alla.
 5. "Kotitalousvähennystä saa jo 3 000 euroa."
 6. "Päivänä jolloin siivooja on käynyt on ihanaa tulla kotiin. Kaikki on paikoillaan ja puhdasta."
 7. "Parasta oli nähdä ikkunoista taas ulos."
 8. "Imetin ja väsytti sairaasti. Onneksi järki leikkasi sen verran, että tartuin siivoojan ilmoitukseen lehdessä. Elämääni tuli Eila, ihana virkeä arjen taikuri."
 9. "Siivousriidat ovat jääneet kokonaan pois."

Ennen siivoojan tuloa

Esimerkki 1: ”Raivaamme ja vaihdamme lakanat edellisenä iltana. Välillä urakka on kova, välillä pääsemme helpolla. Jo se, että saamme kaikki tavarat paikoilleen tuntuu hyvältä. Muutenkin omaa urakkaa jää meille melko lailla, sillä siivooja käy vain kerran kuussa.”

Esimerkki 2: ”Olen tehnyt jotain kodin hyväksi itsekin: ”esisiivonnut” edellisenä iltana. Siis järjestelen tavarat paikoilleen.”


Kuinka arki muuttui? Lukijat kertovat:

 1. "Kotona on peruspuhdasta. Itse olen hirvittävän laiska esimerkiksi pesemään lattioita, ja meillä lattiat ovat tummaa parkettia, jossa lika ja pöly näkyy todella helposti. Siivoojamme käy kahden viikon välein, joten tekemistä riittää itsellekin - esimerkiksi tavaroiden järjestelyä joka ilta, kun lapsi on mennyt nukkumaan."
 2. "Lauantaipäiviä ei nyt tarvitse kuluttaa siivoamiseen. Siivoaminen ei ole minulle epämieluisaa: Jos aikaa on, touhuaminen on rentouttavaa. Aikaa vain ei tahdo koskaan olla tarpeeksi. Etenkin joulusiivouksen ulkoistan riemulla."
 3. "Voimme tehdä jotain hauskempaa kuin siivota."

Kuluttajaviraston neuvot

 1. Vertaile eri palveluntarjoajia. Pelkkä hinta ei kerro totuutta. Tuttavapiiristä voi myös yrittää kerätä kokemuksia ja suosituksia.

 2. Tee mahdollisimman yksityiskohtainen kirjallinen sopimus, jossa on määritelty muun muassa työn sisältö, laskutusperusteet, sopimuksen kesto sekä irtisanomisaika ja -perusteet. Samoin on hyvä kirjata ylös toimintatavat erilaisten erikoistapausten varalta. Siivooja voi sairastua, ja laadusta voi tulla erimielisyyttä.

 3. Ongelmatapauksissa tee palveluntarjoajalle ensin kirjallinen valitus. Tietoa omista oikeuksista ja neuvoja valituksen tekoon saa Kuluttajaviraston verkkosivuilta www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/. Jos asia ei selviä omin avuin, neuvoa voi kysyä kuluttajaneuvonnasta (valtakunnallinen neuvontanumero 071 873 1901).

Usein kysytyt kysymykset:

Mistä löydän edullisen siivoojan?

Kotisiivouksen hinnoittelu on kirjavaa. Pyydä siksi tarjous useammasta paikasta ja tarkista, mitä kunkin yrityksen tuntiveloitus sisältää. Osa yrityksistä laskuttaa esimerkiksi siivousaineista ja -välineistä sekä matkakuluista erikseen.

Suurin osa tuntiveloituksista on 33 - 38 euron välillä (sisältää arvonlisäveron). Kalleimpia kotisiivouksen tuntitaksat ovat Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen alueella, edullisimpia Lapissa. Jotkut yritykset perivät ikkunoiden pesusta sekä muutto- ja suursiivouksesta muutamaa euroa kalliimman tuntiveloituksen kuin normaalista kotisiivouksesta.

Leluja on joka paikassa, ja siivooja tulee huomenna! Pitäisikö siivota?

Ainakaan sen takia ei pidä alkaa siivota, että siivooja tulee. Siivooja tule auttamaan eikä katsomaan, miten sekaista tai likaista kodissasi on. Perusajatus on, että siivooja antaa perheelle lisää omaa vapaa-aikaa.
Voit esimerkiksi ilmoittaa siivoojalle, mihin hän voi kerätä lelut. Keräily vie tietysti siivoojan aikaa, mikä näkyy lisänä laskussa.

Kannattaa siis harkita, haluatko järjestellä kotia ennen siivoojan tuloa. Paikan järjestely säästää vähän siivoojan aikaa, mutta siitä ei pitäisi tulla lisästressiä asiakkaalle.

Voinko luottaa siivoojaan ja jättää tiliotteet tai työpaperit näkyville?

Yritysten palkkaamilla työntekijöillä on kirjattu työsopimuksiinsa vaitiolovelvollisuus. Asiakkaan papereihin ei kosketa eikä perheiden asioista puhuta eteenpäin. Jos haluat, voit erikseen sopia siivoojan kanssa, että hän voi nostaa esimerkiksi paperit työpöydällä pinoon ja pyyhkiä pöydältä pölyt.

Onko siivoojan laskussa ”lapsilisä”?

Arvio siivouksen hinnasta tehdään etukäteen, ja se perustuu yleensä neliöihin. Asiakas kuitenkin valikoi itse mitä tehdään, ja se vaikuttaa hintaan. Kaikki asiakkaat eivät halua esimerkiksi mattoja käytettävän ulkona. Jotkut ostavat siivouksen oheen myös pyykkien käsittelyä tai liinavaatteiden vaihtoa.

Kun kyseessä on lapsiperhe, yritys joutuu ehkä hinta-arvionsa pohjalle lisäämään 10–20 minuuttia työaikaa, muun muassa sormenjälkien pyyhkimistä varten.

Lähteet: Kuluttajavirasto ja Siivouspalvelu Sipan toimitusjohtaja Marko Martiskainen

Teksti: Merja Aakko, Meidän Perhe

Lue myös: Helppo siivous, vähemmän stressiä ja Torju kaaos ennakkoon.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Kaksosraskaus muutti Katin kehoa niin rajusti, että se alkoi vaikuttaa hänen mieleensä. 

Joskus käy niin, että raskaus jättää äidin vartaloon jäljet, joista tulee taakka – vaikka kyse olisi ulkonäköseikasta.

Niin kävi Kati Saukolalle, 35, jonka kaksospojat syntyivät 13 vuotta sitten. Ihanat pojat tekivät Katista onnellisen äidin, mutta raskaus jätti kehoon pysyviä jälkiä, jotka lopulta alkoivat vaikuttaa myös mieleen. Molemmat pojat painoivat syntyessään kolme kiloa, ja Katin paino nousi raskausaikana 40 kiloa. 

Sopeutuminen omaan kehoon kärjistyi, kun Katille puhkesi pälvikalju. Kaksi vuotta sitten hän ajoi loputkin hiuksensa pois.

Tämän vuoden keväällä Kati päätyi äärimmäiseen ratkaisuun: hän hakeutui leikkaukseen, jossa löysäksi jäänyt vatsan iho operoitiin. Samalla korjattiin vatsalihasten erkauma, jonka vuoksi Kati oli kärsinyt selkäsäryistä. Kati kertoo tarinansa Kauneuden hinta -ohjelmassa, joka esitetään Avalla.

”Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.”

Operaatio tehtiin maaliskuussa. Sitä seurasi kahden kuukauden sairausloma. Heinäkuussa jälkitarkastuksessa lääkärit totesivat, että leikkaus oli sujunut suunnitellusti. Isoin muutos tapahtui Katin mielestä hänen päänsä sisällä.

– On ollut todella vapauttavaa käyttää normaaleja vaatteita. Enää minulla ei ole sellainen olo, että tarvitsisi peitellä mitään, Kati sanoo. 

– Huomasin, miten suurta taakkaa olin kantanut. Sain kaksoset 22-vuotiaana, ja kannoin roikkuvaa vatsaa koko aikuisikäni. Oli tavallista, että keksin tekosyitä olla lähtemättä minnekään, koska mietin, miltä näytän. Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.

”En piiloudu enää hassuttelun taakse”

Suurin muutos on tapahtunut suhteessa muihin ihmisiin. Kati sanoo, että hän on nyt paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Hän on alkanut pohtia paljon myös äitien uhrautumista perheensä eteen sekä sitä, mitä äidiltä odotetaan.

– Minusta on tuntunut, että aikaisemmin olen ollut vain toisten käytettävissä. Nyt haen itsekkäästi aikaa myös itselleni. Se on ollut muille sokkikin, etten olekaan vain äiti ja vaimo vaan nainen, Kati kuvailee. 

”Minusta tuntuu, että olin hauska sen takia, että veisin huomion pois vatsastani.”

Myös omaa asennettaan Kati katsoo nyt toisesta näkökulmasta.

– Minusta tuntuu, että olen ollut kauhean hauska sen takia, että veisin huomion pois roikkuvasta vatsanahastani. Nyt ajattelen, että vakava puoleni pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun minun ei tarvitse peitellä mitään. Uskallan olla enemmän vain oma itseni ja suorassa, eikä tarvitse piiloutua hassuttelun  taakse.

Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi
Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi

Kauneuden hinta -ohjelmassa Kati puhuu siitä, että hän haluaa olla tyytyväinen itseensä paitsi äitinä ja työntekijänä, myös ilman niitä rooleja. Se on tärkeää jaksamisen kannalta, hän sanoo.

– Jos hukkaa itsensä, väsyy olemaan äiti ja täydellinen työntekijä. Silloin jää itse täysin hakoteille. Kaikesta tulee suorittamista, Kati kuvailee.

– Itsestäni tiedän, että jos naisellinen nainen ei tule esille missään, alan voimaan tosi huonosti. Nyt minulla on olo, että hohdan sisältäpäin. Kun kannan itseni, läsnä oleminen arjessa on ihan erilaista. Minusta kaikkien naisten pitäisi muistaa olla ei ylpeitä vaan ylväitä.