Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa? Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttäisi siivouspalvelua? Mitä se maksaa? Mistä sen saa?

Ja pitääkö siivota ennen kuin se tulee?

Miksi käyttää siivouspalvelua - lukijoiden kokemukset

 1. "Perheessä on lapsia ja meillä molemmilla vanhemmilla paljon töitä." 
 2. "Siivous lienee ainoa asia, jonka pystymme helposti omista töistämme muilla teettämään."
 3. "Palasin äitiyslomalta töihin pari vuotta sitten. Kumppanini ei imuroinut meillä koskaan. En jaksa aina itse siivota kaikkea."
 4. "Siivousapu pelasti mielenterveyteni ja parisuhteeni. Aluksi tuntui häpeälliseltä näyttää pimeä, likainen puoleni vieraille siivoojille, mutta sitten totuin. Olenhan sittenkin jotakin muuta kuin pölypallot sängyn alla.
 5. "Kotitalousvähennystä saa jo 3 000 euroa."
 6. "Päivänä jolloin siivooja on käynyt on ihanaa tulla kotiin. Kaikki on paikoillaan ja puhdasta."
 7. "Parasta oli nähdä ikkunoista taas ulos."
 8. "Imetin ja väsytti sairaasti. Onneksi järki leikkasi sen verran, että tartuin siivoojan ilmoitukseen lehdessä. Elämääni tuli Eila, ihana virkeä arjen taikuri."
 9. "Siivousriidat ovat jääneet kokonaan pois."

Ennen siivoojan tuloa

Esimerkki 1: ”Raivaamme ja vaihdamme lakanat edellisenä iltana. Välillä urakka on kova, välillä pääsemme helpolla. Jo se, että saamme kaikki tavarat paikoilleen tuntuu hyvältä. Muutenkin omaa urakkaa jää meille melko lailla, sillä siivooja käy vain kerran kuussa.”

Esimerkki 2: ”Olen tehnyt jotain kodin hyväksi itsekin: ”esisiivonnut” edellisenä iltana. Siis järjestelen tavarat paikoilleen.”


Kuinka arki muuttui? Lukijat kertovat:

 1. "Kotona on peruspuhdasta. Itse olen hirvittävän laiska esimerkiksi pesemään lattioita, ja meillä lattiat ovat tummaa parkettia, jossa lika ja pöly näkyy todella helposti. Siivoojamme käy kahden viikon välein, joten tekemistä riittää itsellekin - esimerkiksi tavaroiden järjestelyä joka ilta, kun lapsi on mennyt nukkumaan."
 2. "Lauantaipäiviä ei nyt tarvitse kuluttaa siivoamiseen. Siivoaminen ei ole minulle epämieluisaa: Jos aikaa on, touhuaminen on rentouttavaa. Aikaa vain ei tahdo koskaan olla tarpeeksi. Etenkin joulusiivouksen ulkoistan riemulla."
 3. "Voimme tehdä jotain hauskempaa kuin siivota."

Kuluttajaviraston neuvot

 1. Vertaile eri palveluntarjoajia. Pelkkä hinta ei kerro totuutta. Tuttavapiiristä voi myös yrittää kerätä kokemuksia ja suosituksia.

 2. Tee mahdollisimman yksityiskohtainen kirjallinen sopimus, jossa on määritelty muun muassa työn sisältö, laskutusperusteet, sopimuksen kesto sekä irtisanomisaika ja -perusteet. Samoin on hyvä kirjata ylös toimintatavat erilaisten erikoistapausten varalta. Siivooja voi sairastua, ja laadusta voi tulla erimielisyyttä.

 3. Ongelmatapauksissa tee palveluntarjoajalle ensin kirjallinen valitus. Tietoa omista oikeuksista ja neuvoja valituksen tekoon saa Kuluttajaviraston verkkosivuilta www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/kuluttajaneuvonta/. Jos asia ei selviä omin avuin, neuvoa voi kysyä kuluttajaneuvonnasta (valtakunnallinen neuvontanumero 071 873 1901).

Usein kysytyt kysymykset:

Mistä löydän edullisen siivoojan?

Kotisiivouksen hinnoittelu on kirjavaa. Pyydä siksi tarjous useammasta paikasta ja tarkista, mitä kunkin yrityksen tuntiveloitus sisältää. Osa yrityksistä laskuttaa esimerkiksi siivousaineista ja -välineistä sekä matkakuluista erikseen.

Suurin osa tuntiveloituksista on 33 - 38 euron välillä (sisältää arvonlisäveron). Kalleimpia kotisiivouksen tuntitaksat ovat Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen alueella, edullisimpia Lapissa. Jotkut yritykset perivät ikkunoiden pesusta sekä muutto- ja suursiivouksesta muutamaa euroa kalliimman tuntiveloituksen kuin normaalista kotisiivouksesta.

Leluja on joka paikassa, ja siivooja tulee huomenna! Pitäisikö siivota?

Ainakaan sen takia ei pidä alkaa siivota, että siivooja tulee. Siivooja tule auttamaan eikä katsomaan, miten sekaista tai likaista kodissasi on. Perusajatus on, että siivooja antaa perheelle lisää omaa vapaa-aikaa.
Voit esimerkiksi ilmoittaa siivoojalle, mihin hän voi kerätä lelut. Keräily vie tietysti siivoojan aikaa, mikä näkyy lisänä laskussa.

Kannattaa siis harkita, haluatko järjestellä kotia ennen siivoojan tuloa. Paikan järjestely säästää vähän siivoojan aikaa, mutta siitä ei pitäisi tulla lisästressiä asiakkaalle.

Voinko luottaa siivoojaan ja jättää tiliotteet tai työpaperit näkyville?

Yritysten palkkaamilla työntekijöillä on kirjattu työsopimuksiinsa vaitiolovelvollisuus. Asiakkaan papereihin ei kosketa eikä perheiden asioista puhuta eteenpäin. Jos haluat, voit erikseen sopia siivoojan kanssa, että hän voi nostaa esimerkiksi paperit työpöydällä pinoon ja pyyhkiä pöydältä pölyt.

Onko siivoojan laskussa ”lapsilisä”?

Arvio siivouksen hinnasta tehdään etukäteen, ja se perustuu yleensä neliöihin. Asiakas kuitenkin valikoi itse mitä tehdään, ja se vaikuttaa hintaan. Kaikki asiakkaat eivät halua esimerkiksi mattoja käytettävän ulkona. Jotkut ostavat siivouksen oheen myös pyykkien käsittelyä tai liinavaatteiden vaihtoa.

Kun kyseessä on lapsiperhe, yritys joutuu ehkä hinta-arvionsa pohjalle lisäämään 10–20 minuuttia työaikaa, muun muassa sormenjälkien pyyhkimistä varten.

Lähteet: Kuluttajavirasto ja Siivouspalvelu Sipan toimitusjohtaja Marko Martiskainen

Teksti: Merja Aakko, Meidän Perhe

Lue myös: Helppo siivous, vähemmän stressiä ja Torju kaaos ennakkoon.

Lämpimänä pysymisen salaisuus on kerroksissa ja oikeissa materiaaleissa. Viisi nyrkkisääntöä helpottavat uloslähtöä.

1. Kerroksia sään mukaan

Touhuava taapero tuottaa liikkuessaan lämpöä, joten liikaakaan ei pitäisi päälle topata. Useat ohuet kerrokset lämmittävät paremmin kuin yksi paksu, sillä kerrosten väliin jää ilmaa. Kerroksia on myös tarvittaessa helppo riisua pois.

Ihoa vasten kannattaa pukea esimerkiksi merinovillaa, joka lämmittää ja siirtää kosteutta. Puuvilla taas on pakkasella ihoa vasten kylmä. Välikerrokseksi sopivat fleece, college ja villa, ja päällysvaatteet suojaavat tuulelta ja tuiskulta.

Puuvilla on pakkasella ihoa vasten kylmä.

2. Ei turhaa kasvunvaraa

Isoissa kengissä lapsen on kömpelö liikkua, ja liian isoilla rukkasilla on hankala tarttua leluihin, mikä vie ulkoilusta ilon ja liikkeen. Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti. Myöskään liian pieni vaate ei lämmitä, sillä alle ei mahdu lisäkerroksia.

3. Kunnon kengät

Hyvissä talvikengissä on paksu pohja ja vuori, ja niihin mahtuu tarvittaessa ohut villasukka. Tarpeeksi tilavassa kengässä myös ilma eristää lämpöä.

Paikallaan nököttävä taapero palelee helposti.

4. Sukilla on väliä

Pienenkin lapsen jalka hikoilee, joten helposti kostuva puuvilla on pakkasella huono vaihtoehto.

Jalat pysyvät parhaiten lämpiminä sekoitemateriaalista, merinovillasta tai villasta valmistetuissa sukissa. Jarrusukkia ei kannata jättää jalkaan ulkoillessa, sillä sukka ei liu’u normaalisti kenkään ja varpaat jäävät kippuraan.

5. Päätä ei saa paleltaa

Pään kautta lämpöä poistuu tehokkaasti, ja lapsilla pään osuus kehosta on suhteellisesti suurempi kuin aikuisilla. Hattu on sopivan lämmin, jos lapsen niska on ulkoillessa lämmin. 

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta. Kypärähatun plussa on, että se pitää kasvot, kaulan ja niskan lämpimänä. Toppahattu taas on tarpeen kovimmilla pakkasilla.

Villapipo pitää lämmön ja siirtää kosteutta iholta.

Paljon liikkuvalle lapselle riittää ohuempi hattu kuin taaperolle, joka ei liiku paljoakaan. Jos lapsi ensin hikoilee tukkansa märäksi liian paksussa päähineessä, paikallaan ollessa kylmä tulee nopeasti.

+ pieni materiaalisanasto

 • Merinovilla – Kuidut ovat pidempiä ja ohuempia kuin normaalin villan. Merinovilla siirtää kosteutta iholta paremmin kuin keinokuidut eikä hengittävänä hiosta sisälläkään.
 • Silkkivilla – Yhdistelmä merinovillaa ja luonnonsilkkiä. Ohuesta ja hengittävästä silkkivillasta valmistetaan esimerkiksi mukavan tuntuisia aluskerrastoja.
 • Goretex – Ohut polytetrafluorieteenikalvo, jonka ansiosta vaate tai jalkine pitää vettä ja tuulta mutta hengittää. Goretex kestää kovaakin kulutusta.
 • Primaloft – Kevyt ja pehmeä keinokuitu, joka hylkii vettä ja pitää tuulta sekä haihduttaa kosteutta iholta. Käytetään esimerkiksi sukissa, kerrastoissa ja käsineissä.
 • Thinsulate – Materiaali, joka sitoo tehokkaasti ilmamolekyylejä kehon ja ulkoilman välille ja eristää näin lämpöä. Myös thinsulate kestää kosteutta ja hengittää. 

Nappaa talteen myös talvipukeutusmisopas joulukuun 2017 Vauva-lehdestä!

Vierailija

Tuulee ja tuivertaa – 5 ohjetta taaperon talvipukeutumiseen

Vierailija kirjoitti: No huhhuh. Enpä ole koskaan huomannut, että sukkahousut tai aluspaita tuntuisivat kylmiltä päällä! Muutenkaan moni, kuten minä, ei pysty pitämään mitään villaa suoraan ihoa vasten. En siis neuvoisi laittamaan villaa iholle ennen kuin tietää, pystyykö oma lapsi villaa ollenkaan pitämään päällään. Merinovilla ei kutita.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos
Kim Kardashian West, 37, on nyt kolmen lapsen äiti. Kuva: MV Photos

Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West ja muusikko Kanye West saivat tyttärensä maanantaina sijaissynnyttäjän avulla. 

Kolmas Kardashian West -vauva on saapunut maailmaan. Tosi-tv-tähti Kim Kardashian West, 37, kertoi onnellisen uutisen tiistai-iltana Twitterissä ja  Instagramissa, jonne hän postasi kuvan itsestään hashtagilla #momofthree, kolmen äiti. 

 

#momofthree

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Instagramin stories -osiossa hän valotti tapahtumaa lisää, ja jakoi siellä pinkein ruusuin koristellun täytekakun sekä tekstin ”Kanye ja minä olemme onnellisia ilmoittaessamme terveen, kauniin tyttäremme syntymästä. Hän on täällä”. Täytekakku oli isoäiti Kris Jennerin lahja uuden lapsenlapsen vanhemmille. 

Kim Kardashianin ja muusikko Kanye Westin, 40, haaveet kolmannesta lapsesta olivat kariutua Kimin terveysongelmiin, joiden vuoksi uusi raskaus olisi voinut olla hänelle hengenvaarallinen. Lopulta unelma toteutui sijaissynnyttäjän avulla. Onnellinen äiti kiitti häntä vuolaasti somessa: 

–  Olemme suunnattoman kiitollisia sijaissynnyttäjällemme, joka antoi meille suurimman mahdollisen lahjan. Huippuhoidosta kiitämme ihania lääkäreitä ja hoitajia, Kim kirjoitti. 

Kardashian Westin kotona uutta pikkusiskoa ihmettelevät isosisko North, 4, sekä isoveli Saint, 2.   

 

Happy Holidays

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.