Kirjailija Juha Itkonen lukee säännöllisesti 7-vuotiaalle pojalleen sekä 1-vuotiaille kaksostytölle ja -pojalle. Kuva: Heli Blåfield
Kirjailija Juha Itkonen lukee säännöllisesti 7-vuotiaalle pojalleen sekä 1-vuotiaille kaksostytölle ja -pojalle. Kuva: Heli Blåfield

Neljän lapsen isä Juha Itkonen sai pojaltaan apua satuhahmon keksimiseen.

Tehtävä takkusi. Juha Itkonen oli lupautunut kirjoittamaan kaksi lyhyttä iltasatua Pikku Kakkoseen, mutta kirjailijan mieli löi tyhjää. Kuka hänen sadussaan seikkailisi? Mitä sitten tapahtuisi?

Apuun tuli Juhan neljästä lapsesta toiseksi vanhin, tuolloin viisivuotias poika. 

– Hän keksi kolme miljoonaa vuotta vanhan otuksen ja esitti, miten se liikkuu, Juha kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tiesin nopeasti, että tästä haluan kertoa: miten otus herää uniltaan ja päätyy nyky-Helsinkiin. Sen jälkeen satu oli helppo kirjoittaa. Mutta itse otusta en olisi koskaan keksinyt itse. Vaikka olen kirjailija, minulla on enemmän havainnointikykyä kuin mielikuvitusta, ja sen vuoksi varsinaisten satujen keksiminen on tuntunut vaikealta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anna lapsen kertoa tarina

Juha kehottaa nauttimaan täysillä lapsen mielikuvituksesta, kun hän toimii Meidän Perheen ja Satukirjaston iltasatukilpailun kummina. Kilpailuun voi osallistua lapsen keksimällä sadulla 15. marraskuuta mennessä. Lapsi voi kirjoittaa sadun itse tai aikuinen voi kirjata sen ylös lapsen kertoman mukaisesti. Yhteisessä tarinahetkessä on kyse suuremmasta kuin pelkästä sadun kerronnasta.

– Tarinat auttavat lasta kertomaan, mitä hänelle kuuluu, Juha sanoo.

– Se toimii kuten kalastus: kun vanhempi on valppaana, tiedonmurusia alkaa pulpahdella kuin itsestään.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla