Olitko sinäkin ennen huoleton, nykyään hermoheikko? Tervetuloa joukkoon, lauletaan yhdessä: Oon huolissain!

En vieläkään ole antanut kanttorille sitä kappalevalintaa anteeksi. Esikoisen koulunaloitus oli meille vanhemmille muutenkin herkkä paikka. Kulmakunnan seitsenvuotiaat seisoivat rivissä koulutien alkamisen kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa, me äidit ja isät pinnistelimme siinä silmät kosteina. Pitikö juuri silloin soittaa Maan korvessa kulkevi lapsosen tie?

Aikana ennen lapsia olin joku ihan toinen ihminen. Se joku hyppäsi laskuvarjolla, pyöräili vuoren yli, hankkiutui matkoilla kummallisiin seikkailuihin eikä koskaan pelännyt mitään. Nykyinen minä syntyi kai auton takapenkillä matkalla synnytyssairaalasta kotiin. Kylläpä olikin möykkyinen tie ja vaarallisen tuntuista liikennettä!

Nykyinen minä ajattelee joskus niin nolon pelokkaita ajatuksia, ettei niitä kehtaa kertoa kenellekään. Kun sitten kuitenkin kertoo – vaikkapa sen, että hirvittää koko päivän töissä, kun kuopus on päiväkotiryhmänsä kanssa jossain retkellä – kuulija sanoo helpottuneena: ihanaa, että joku muukin on yhtä sekopää. Lasten mukana tulevan rakkauden ja huolen määrää ei kumpaakaan osannut ennalta aavistaa.

Yhtenä aamuna esikoinen oli lähdössä koulun luontoretkelle. Minä ja hänen isänsä heräsimme molemmat hössöttämään kukonlaulun aikaan. Onhan lämmintä kaakaota? Onhan istuinalusta? Onko nyt varmasti tarpeeksi eväitä – kamala ajatuskin, että lapsonen olisi luonnon armoilla nälissään!

Lapsi lähti reppu selässä, kääntyi vielä portaalla katsomaan meitä, jotka kuikuilimme ulko-oven raossa, ja sanoi: ”Tiedättehän sen biisin, jossa lauletaan, että oon voimissain. Te kaksi voisitte laulaa, että oon huolissain.”

Kyllä! Luultavimmin tästä ikuisuuteen.

Meidän Perheen pääkirjoitus 8/2018

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kalapuikoista tulee minulle vieläkin mieleen äitiysvapaa. Niiden äärellä käytiin monta tärkeää keskustelua.

Pian siellä. Tuon kalapuikkoja!

Ystävän viesti pelastaa päivän. Minä ja vauva saamme seuraa.

Äitiysvapaalla on päiviä, jolloin kaikki tuntuu kepeältä. Vaunukoppaan mahtuu tämä kaikki uusi ja ihana, ja päiväkahvi maistuu poikkeukselliselta vapaudelta. Sitten on niitä päiviä, jolloin väsymys harmauttaa mielen, ja koko maailma kutistuu kahvikuppiakin pienemmäksi.

Äitiystävälle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä.

On helppo sanoa, mikä äitiystävässä on kullan­arvoista: hän tietää tunteen. Hänelle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä. Hän selättää ihan samaa sekamelskaa ja valvottuja öitä.

Toisilla on hätäkahvit, minulla ja ystävälläni oli kalapuikot. Hänen pakastimestaan niitä löytyi aina, minä puolestani taioin lautasille lisukkeet. Keittiönpöydässä jaoimme vauvojen vaiheet, puimme parisuhteen senhetkistä tolaa ja pohdimme, mitä töihin paluu toisi tullessaan.

Näinä iltapäivinä kello ei pysähtynyt kuten niin usein kaksin vauvan kanssa.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan.

Kotona ollessa moni asia tuntuu arkisemmalta kuin onkaan. Jälkeenpäin kaipaan montaa asiaa, kuten sitä, että oli aikaa pitää yhteyttä ystäviin. Tiesin tarkalleen, mitä heille kuului.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan. Käyttöä olisi jopa niille hitaasti kuluville tunneille.

Kirjoitus on Vauva-lehden 8/2018 pääkirjoitus.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström
Illat pimenevät mutta vauvalle paistaa aurinko. Kuva: Ninna Lindström

Saiko ystäväsi vauvan? Ilahduta pienokaista ja tuoreita vanhempia aurinkoisella hymynaamakortilla.

Näitä tarvitset:

  • keltaista kartonkia
  • muovisia tai pahvisia mehupillejä
  • yleisliimaa tai kuumaliimapistoolin .
  • Tee näin:

  1. Leikkaa kartongista kaksi ympyrää, halkaisijaltaan noin 10 senttimetriä. Pätki mehupillit noin 5 sentin pituisiksi palasiksi niin, että niitä on yhteensä 30–40 kappaletta. Liimaa pillit alimmaisen ympyrän reunaan siten, että reunan yli jää pilkistämään noin pari kolme senttiä.
  2. Jos haluat, että hymynaaman voi ripustaa, kiepauta nauhasta tai nyöristä lenkki ja liimaa se pahvin reunaan.
  3. Liimaa mehupillien päälle toinen kartonkiympyrä siten, että mehupillit jäävät auringonsäteiksi kartonkien väliin.
  4. Tee hymynaama liimaamalla auringolle mustasta kartongista silmät ja suu ja punaisesta paperista posket.

 

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet tehnyt vauvalle? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.