Pukujen materiaaliksi käy satiini, silkki, puuvilla tai pellava. Kuvat: Maria Perätalo
Pukujen materiaaliksi käy satiini, silkki, puuvilla tai pellava. Kuvat: Maria Perätalo

Puku on vauvan menettäneille pieni asia, jolla voi kuitenkin olla iso merkitys.

Vuosi sitten Maria Perätalo näki iltapäivälehden verkkosivuilla jutun amerikkalaisnaisista, jotka ompelevat pukuja kuolleille vauvoille. Jo seuraavana päivänä Maria oli perustanut Facebook-sivun Enkelipukuja ja muita ompeluksia, ja ensimmäiset puvut olivat suunniteilla.

– Olen tämmöinen tuumasta toimeen -ihminen, hän kuittaa.

Maria tekee vapaaehtoistyönä enkelipukuja vauvoille, jotka ovat kuolleet kohtuun tai menehtyneet pian syntymän jälkeen. Pukujen materiaalina hän käyttää lahjoituksena saatuja käytettyjä, pestyjä hääpukuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enkelipuvun tarvitsevat vauvat ovat usein niin pieniä, että valmisvaatteita ei löydy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ajattelen niin, että on todella karua, että siinä tilanteessa yritetään kääriä vauvaa johonkin kroonikkovaippaan tai harsoliinaan. Mielestäni kaikkein pienimmätkin ansaitsevat kaunista ylleen.

"En usko, että olisin ryhtynyt tähän projektiin ilman omaa kokemustani menetyksestä."

Vapaaehtoistyön taustalla on Marian oma menetys.

– En usko, että olisin ryhtynyt tähän projektiin ilman omaa kokemustani vauvan kuolemasta.

Harrastus, joka tekee hyvää

Marian ensimmäinen oma lapsi kuoli täysiaikaisena kohtuun. Kokemuksensa kautta hän on tutustunut muihin menetyksen kohdanneisiin ja siihen maailmaan, johon perhe tämän myötä joutuu.

Puku on siinä kokonaisuudessa pieni asia, jolla voi kuitenkin olla iso merkitys.

– Toivon, että vainajan arvolle sopiva puku voi tarjota edes jotain lohtua.

Isoimmat puvut, joita Maria on tehnyt, ovat noin kolmekiloisille, lähellä laskettua aikaa syntyneille vauvoille. Pienimmät taskukapalot ovat kämmenenkokoisille pienokaisille.

Maria ompelee pukuja paitsi halusta auttaa, myös rakkaudesta käsitöihin. Puvut syntyvät kotona keittiön pöydän ääressä. Samassa paikassa Maria ompelee vaatteita omille pojilleen ja tekee muita käsitöitä.

Haluatko auttaa? Liity ompelijoihin

Alkuun Maria toimitti pukuja ainoastaan Facebook-sivunsa kautta. Tämä tapa toimii edelleen: vauvan menettänyt voi laittaa sivustolle viestin, ja valmis puku tai kapalo lähetetään postikulujen hinnalla. Lisäksi pukuja ja taskukapaloita lähetetään suoraan synnytyssairaaloihin.

Hankkeen kasvaessa mukaan on liittynyt muitakin ompelijoita, ja enkelipukujen tekijöitä on Marian yhteisössä reilut kymmenen. Suurin osa heistä asuu Oulun seudulla, kuten Mariakin. Lisää tekijöitäkin mahtuu porukkaan, Maria vinkkaa. Erittäin tervetulleita ovat myös uudet kontaktit synnytyssairaaloihin.

– Lahjoitettavia hääpukuja on jo jonossa ainakin parisataa, joten ne eivät lopu ihan heti. Hääpukua saa tietysti tarjota, mutta sitä ei pystytä ottamaan vastaan ihan heti.

Tarvitsetko enkelipuvun tai taskukapalon tai haluatko auttaa? Voit ottaa yhteyttä Mariaan Enkelipukuja ja muita ompeluksia -Facebook-sivun kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla