Mitä lyhennetyllä työajalla saa tehdä?

Työkaverit luulevat, että Hanna on kotona lastensa kanssa. Lasten päivähoitaja luulee, että hän on töissä.
Näin kuluvat perjantait. Aamulla Hanna vie lapsensa hoitoon – mutta palaa itse kotiin. Hän siivoaa, hoitaa ruokaostoksia, nukkuu ja harrastaa. Hanna on osittaisella hoitovapaalla työstään, muttei käytä vapautavaa aikaa lastensa kanssa.
Hanna on keksitty esimerkkihenkilö, mutta asia on totta. Osa – vaikka erittäin pieni – lyhennettyä työaikaa tekevistä vanhemmista käyttää osittaisen hoitovapaan muuhun kuin lastenhoitoon, vaikkapa itseensä tai kotitöihin.
Onko se oikein vai väärin?

Mistä syystä vapaata saa?

Väärin, sanovat työnantajat – ainakin, jos vapaa kuluu vanhemman omiin harrastuksiin.
Työsopimuslain mukaan vanhemmilla on oikeus lyhentää työaikaansa ”lapsen hoitamiseksi” aina siihen asti, että perheen nuorimman lapsen toinen kouluvuosi loppuu.
– Järjestelyn tarkoitus on työntekijän oman tai muun hänen taloudessaan vakituisesti asuvan lapsen hoitaminen. Jos työntekijä käyttää ajan johonkin muuhun tarkoitukseen, hoitovapaan saamisen edellytykset eivät täyty, sanoo työnantajien etujärjestö EK:n asiantuntija Mika Kärkkäinen.
– Osittaisen hoitovapaan tarkoitus ja sen saamisen edellytys on lapsen hoitaminen. Työnantaja ja työntekijä sopivat vapaan yksityiskohtaisista järjestelyistä, täydentää puolestaan ammattiliitto Pron sosiaalipoliittinen asiantuntija Pauliina Juntunen.
Juntunen korostaa, että ammattiliitto kannustaa lakisääteisten perhevapaiden käyttöön.

Mutta mikä on lastenhoitoa?

Toisten mielestä esimerkin Hanna tekee oikein. Siivoaminen ja ruoanlaitto ovat osa lapsen hoitoa – ja liittyvät lain tarkoitukseen, työn ja perhe-elämän helpompaan yhdistämiseen.
Kunnallisen päivähoidon käytön vähentäminen ei myöskään ole ehto Kelan maksaman osittaisen hoitorahan saamiselle.
Kela maksaa osittaista hoitorahaa vanhemmille, jotka lyhentävät työaikansa alle 30 tuntiin viikossa, ja joiden lapsi on joko alle 3-vuotias tai koulun ensimmäisellä tai toisella luokalla.
Vapaata siis saa pitää pidempään kuin Kela maksaa tukea.

Hae oikeaan tarkoitukseen

Työnantaja saa kieltäytyä osittaisen hoitovapaan antamisesta vain, jos se aiheuttaa työlle ”vakavaa haittaa, jota ei voida välttää kohtuullisilla työn järjestelyillä”.
Osa-aikaistamisesta voi neuvotella myös muista syistä kuin lastenhoidon takia. Joissakin tilanteissa opintovapaa tai vuorotteluvapaa voi olla osuvampi vaihtoehto.

Isät eivät käytä

Työaikaansa lyhentävät Kelan selvityksen mukaan etenkin Uudellamaalla asuvat koululaisten äidit, jotka ovat hyvin koulutettuja ja saavat hyvää palkkaa.
Vapaan saaminen edellyttääkin vähintään puoli vuotta jatkunutta työsuhdetta. Työaikaa lyhennetään usein kokoaikaisen hoitovapaan jatkoksi.
Osittaista hoitorahaa saa hiukan alle 12 000 vanhempaa vuodessa. Isiä joukossa on vuodessa noin 300. Raha on 96,41 euroa kuukaudessa, ja siitä menee vero.

Tulossa reilu korotus

Osittaisen hoitovapaan tarkoituksesta keskustellaan nettipalstoilla, työpaikoilla ja hiekkalaatikoiden laidalla. Aihetta on, sillä osittaiseen hoitorahaan tulee reilu korotus.
Hallitus aikoo nostaa alle 3-vuotiaiden lasten vanhempien osittaisen hoitorahan 160–240 euroon, porrastettuna työajan lyhennyksen mukaan. Tarkoitus on tehdä osa-aikatyöstä houkuttelevampaa.
Vielä ei ole lyöty lukkoon, milloin uudistus tulee voimaan.

Vierailija

Lyhennetty työaika, äidin oma hetki?

Hyödynsin tätä "perjantaivapaata" esikoisen kanssa. Tosin olimme kahdestaan kotona nämä vapaat, koska en ottanut niitä vapaita sen vuoksi, että haluaisin olla lapseni kanssa enemmän tai saisin omaa aikaa vaan halusin tarjota lapselleni "pehmeämmän" laskun kotihoidosta päiväkotihoitoon lyhentämällä hänen hoitoviikkoaan. En halua syyllistää ketään, sillä vanhemmuus on niin haastava ja uuvuttava tehtävä etenkin silloin, kun lapset ovat pieniä, vaativat ja valvottavat. Mutta ajatella, jos saisi...
Lue kommentti
Vierailija

Lyhennetty työaika, äidin oma hetki?

Jos äiti tarvitsee omaa aikaa, niin mikä sen parempaa kuin saada lapset päiväksi hoitoon. Koko perhe voi paremmin silloin, kun äiti voi hyvin. Jos työpaineet ja perheen hoito ajavat äidin masennukseen tai väsymyksen sumuun, niin siitä kärsivät kaikki. Ihan turha syyllistää ihmistä siitä, ettei käytä kaikkea "vapaa-aikaa" lasten kanssa. Joskus pitää vain saada hengähtää ja kuunnella itseään. -Miehen mietteitä
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Malli ja tosi-tv-tähti Kourtney Kardashianin tyttären Penelopen vaatekaapista löytyy niin nahkahousua kuin pikkumustaa. Käytännöllistä tai ei! Kuva: wenn.com

Tyttöjen vanhemmat ottavat aikuisten katumuotia jäljittelevät lastenvaatteet innokkaammin vastaan kuin poikien. 

Pitääkö suomalaisen miehen pukeutua kehdosta hautaan harmaaseen, mustaan ja tummansiniseen?

Tätä ihmettelee 4-kuukautisen poikavauvan äiti Vauva-lehden tuoreessa verkkokyselyssä. Itse hän haluaisi pukea lapsensa sukupuolineutraalisti vauva-aikana.

Vauva kertoi viime viikolla, että unisex- ja retrovaatteet ovat jäämässä vauvamuodissa ”pikkuaikuis-tyylin” jalkoihin. Lastenvaatemallistot jäljittelevät yhä enemmän aikuisten katumuotia, ja värit ja kuosit ovat varsin hillittyjä.

Vauva-lehden viimeviikkoisen verkkokyselyn perusteella pienten lasten vanhemmat ottavat värimaailman muuttumisen avosylin vastaan. 65 prosenttia vastaajista pitää hillityistä väreistä ja murretuista sävyistä ja haluaa niitä lastensa ylle. Vastaajien mielestä poikien vaatteiden värimaailma ei kuitenkaan ole uudistunut yhtä monipuolisesti kuin tyttöjen. 

"Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?"

Jaottelu tyttö- ja poikaväreihin saisi jo loppua

Poikien vanhemmat ovat tyttöjen vanhempia tyytymättömiä lastenvaatetarjontaan.

Poikien vaatteiden väriskaalan suppeus ärsyttää! Pehmeistä väreissä voisi olla keltaista ja punaista, mutta tarjonta on usein sinistä ja ruskeaa.

Ketjuliikkeissä huomaa helposti, että tyttöjen versiossa on käytetty enemmän mielikuvitusta. Poikien vaatteista tulee välillä fiilis, etteikö muuta keksitty kuin se sama auto taas siihen. Tai muu piirroshahmo.

Kuosit on aina jotain karhuja yms., kun taas tytöillä on vastaavasti kukkia.

Vauvan kyselyn perusteella vauva on jopa vaikea pukea korostamatta sukupuolta.

Inhoan sukupuolittuneisuutta ja sitä, että tytöille on pelkkää pinkkiä ja hörhelöitä ja pojille sinistä avaruusolioiden kuvilla.

Eniten ärsyttää ihmiset, jotka puhuvat tyttö-ja poikaväreistä. Yritä siinä sitten opettaa lapselle, että ei ole olemassa tyttöjen ja poikien värejä.

Tyttöjen vaatetarjonta taas saa kiitosta etenkin siitä, että ärhäkkä pinkki on saanut rinnalleen esimerkiksi korallin ja persikan sävyjä.

Pastellisävyt ovat tulleet myös käytännöllisiin vaatteisiin. Kestävien ulkovaatteiden tai collegevaatteiden ei tarvitse enää olla räikeän värisiä, pelkkää pinkkiä tai lapsellisia.

Minne katosivat potkuhousut?

Melkein puolet, 44 prosenttia, Vauva-lehden kyselyyn vastanneista ei pukisi lastaan miniaikuiseksi.

Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää.

"Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin."

Haluan nimenomaan, että lapsi saa näyttää lapselta. Se tarkoittaa iloisia värejä ja lapsekkaita kuoseja. Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin (niitähän ei enää edes myydä kaupoissa). Potkuhousuissa masua ei purista, nilkkoja ei purista, "sukat" pysyy jalassa ja kaikki on kätevästi samassa paketissa.

Typerän näköistä ja antaa vanhemmasta sellaisen kuvan että lapsi on vain asuste.

Ärsyttää nykymuodissa liian aikuismainen tai raskas tyyli. Epämukavat joustamattomat ja epäkäytännölliset vaatteet, kuten farkut ja takit.

Lapsen kuuluu näyttää lapselta eikä muistuttaa millään tavalla aikuista, aikuinen kerkeää olemaan sitten joskus myöhemminkin.

"En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi."

Vain harva myöntää jäävänsä kaipaamaan varsinaista retroa. Värejä moititaan liian kirkkaiksi, ja ruskeaa on liikaa. Toki retrollakin on yhä kannattajansa.

Retrokuosit tuovat hyvää mieltä ja tietyllä tapaa turvallisuuden tunnetta.

Lapset pitävät kirkkaista väreistä ja kuvioista leluissa, niin mikseivät vaatteissakin. Kuvioistakin saa hauskoja tarinoita vaatteita puettaessa.

Kaikissa vaatteissa ei mennä leikkipuistoon

Kolmannes Vauvan verkkokyselyn vastaajista pukee lapsensa aikuismaisiin vaatteisiin hyvillä mielin. Heistä on vain luonnollista, että lasten muoti seuraa aikaa. Katutyylissä korostuvat kauneus ja käytännöllisyys.

Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä. Pian 12-vuotiaan esikoiseni ollessa vauva oli ihan samoin aikuisten muotia seuraava lastenvaatetyyli, näkeehän sen jo valokuvista. Farkut olivat leveämmät, nyt ovat kelvanneet vuosia vain kapeat, niin tytölle kuin äidille.

En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi. Tykkään pukea heidät kauniisti mutta en mielestäni tingi myöskään käytännöllisyydestä. Toki lapsilla on ne ”kaupunkivaatteet”, mutta ei ne päällä ole tarkoituskaan mennä leikkipuistoon möyrimään, vaan ne ovat nimensä mukaisesti sitä siistimpää käyttöä varten.

Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?

"Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä."

Aikuisten muodin jäljittelyä pidetään kivana ideana, kunhan vaatteet eivät leikki-iässäkään ole liian paljastavia tai epämukavia.

Esimerkiksi napapaidat, korkokengät ja epämukavat vaatteet eivät missään nimessä kuulu lasten päälle.

 

Kursivoidut sitaatit ovat otteita Vauvan verkkokyselystä. Kyselyyn vastasi 55 henkilöä.

Lue juttu vauvanvaatemuodin murroksesta lokakuun Vauva-lehdestä!

Vierailija

Vauvamuotikysely: ”Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää”

Minusta on jokaisen oma asia millä tyylillä pukee lapsensa. Aika pian kuitenkin tulee se aika, että lapsi haluaa itsekin vaikuttaa eikä sitten vanhempi voi enää päättää pukeutumisesta yksin. Kuinka monella vanhemmalla edes on aikaa paneutua lapsensa vaatteisiin niin paljon, että ehtisi muodostaa lapselle jonkun harkitun tyylin? Minua ihmetyttää ainoastaan ne vanhemmat, jotka kulkevat itse viimeisen päälle kalliissa vaatteissa, mutta lapsilla on liian pientä, nuhjuista ja jopa rikkinäistä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.