iStockphoto
iStockphoto

16-vuotiaalle voi hankkia sivukortin äidin tai isän luottokorttiin. Kannattaako mahdollisuus hyödyntää?

 

16-vuotiaalle voi hankkia sivukortin äidin tai isän luottokorttiin. Asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, kannattaako mahdollisuus hyödyntää.

KYLLÄ

Ulla Halonen, Finanssialan keskusliiton rahoitusasiantuntija:

"Järkevästi käytettynä kortit helpottavat elämää monella tapaa. Alaikäisen on mahdollista saada Visa Electron -kortti, joka ei ole luottokortti vaan tilillä on oltava ostoksen verran rahaa.

Luoton ottamisessa sinänsä ei ole mitään huonoa, kun tuleva maksukyky on kunnossa. Pitää muistaa, että kun ostaa luotolla, ostaa velaksi, ja velka on maksettava jonain päivänä pois.

Nuoret ottavat nykyisin kulutusluottoja erilaisten hankintojensa
rahoittamiseen. He käyttävät myös paljon rahaa shoppailuun, matkusteluun, viihde-elektroniikkaan, tietokoneisiin ja yleensä vapaa-ajan viettoon.

Olisi hyvä opettaa nuorille järkevää rahankäyttöä ja säästämistä
pienestä pitäen. Kannattaa pitää kirjaa menoista, jotta näkee, mistä mahdollisesti pystyy tinkimään. Opeta lapselle myös oman talouden suunnittelua ja budjetointia.

Nuorille pitäisi myös kertoa luotonoton periaatteista ja lainaan sisältyvistä velvollisuuksista. Rahoitusvaihtoehtoja on hyvä vertailla. Samoin pitäisi välttää luotonotto kovin monesta paikasta, jotta muistaa, mistä erääntyviä laskuja on tulossa."

 

EI

Riitta Virtanen, Nuorten velkapörssin toiminnanjohtaja:

"Mielestäni nuorille ei pidä tarjota luottokorttia. Jos rahaa ei opi käyttämään konkreettisesti, sen hahmottaminen on vaikeaa.

Olen todella huolissani räjähdysmäisesti lisääntyneistä pikaluotoista. Nuoret eivät ottaessaan tiedä, mitä pikalainat ovat. Minulla oli asiakkaana nuori mies, joka oli saanut kymmenessä kuukaudessa itselleen yli 22 000 euron velat pelkästään pikavipeillä. Onneksi hän oli töissä ja sai pankkilainan velkojensa maksuun.

Vanhempien tulisi huolehtia lasten talouskasvatuksesta, mutta toivoisin, että peruskoulussa olisi oppiaine omasta taloudenhallinnasta."

EI

Kimmo Jalonen, historian ja yhteiskuntaopin lehtori, joka opettaa myös peruskoululaisille ekonomia-nimistä valinnaisainetta:

"Alle 18-vuotiaalle ei kannata hankkia luottokorttia. Sitä ei kannata hankkia myöhemminkään, ellei käsitä, että luotto on lainaa, joka on maksettava takaisin korkojen kanssa. On näppärää esimerkiksi ulkomailla maksaa kortilla, mutta ilman säännöllisiä tuloja en luottokorttia myöntäisi.

Kun lainanmaksut sitten viivästyvät, tulevat lainan ja normaalin koron päälle viivästyskorot, perintäkulut ja monet muut harmit. Luottokorttiyhtiöt tavoittelevat voittoa, ja voitto tulee asiakkailta.

En kuitenkaan liikaa syyllistäisi nuoria. Jos vanhemmat ostavat lapsilleen joululahjat luotolla, on aika hassua, että ihmetellään nuorten löysää rahankäyttöä. Toki nuorilla on vähemmän työ- ja elämänkokemusta. Luulo, että kaikki tienaavat vähintään 5 000 euroa kuussa, on yllättävän yleinen."

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla