Perheet seikkailevat kirjoissa

Äiti, lataa akut lukemalla! Viisi näkökulmaa perheeseen:

Selviytyjäperhe:
Nais Mason: Toivo (Gummerus).

Jos ehdit lukea tänä keväänä vain yhden kirjan, lue tämä. Kenialainen Nais Mason on kahden lapsen äiti ja miehensä tartuttama hiv-potilas, pian myös leski. Mutta hän on myös oman elämänsä sankari, taistelijaluonne, joka alkaa itse sairastuttuaan työskennellä HIV-positiivisten ja perheväkivaltaa kokeneiden afrikkalaisnaisten hyväksi. Omat murheet tuntuvat pieniltä tämän kirjan jälkeen, ja jälleen muistuu mieleen, miten paljon se paikka, jossa sattuu syntymään, määrittää mahdollisuuksiamme. Jos kirjalla on opetus, se on tämä: mitä jokainen meistä voi tehdä muuttaakseen maailmaa edes hiukan paremmaksi paikaksi elää?

Yksinhuoltajaperhe:
Eve Hietamies: Tarhapäivä (Otava).

Luitko Hietamiehen edellisen romaanin, Yösyötön? Tarhapäivä jatkaa Antti ja Paavo Pasasen yhteiselon tarkastelua. Yhä tärkeämmäksi muodostuu ystävätär Enni Terttu-tyttärineen. Hietamies kuvaa lapsiperheen arkea niin todentuntuisesti ja yksityiskohtaisesti, että lukijaa riemastuttaa. Onko Hietamies ollut kärpäsenä katossa vai mistä hän tietää tämän kaiken? Viihdyttävä kirja uppoaa varmasti kohdeyleisöönsä eli melko pienten lasten vanhempiin.

Sijaisperhe:
Anna-Leena Härkönen: Onnen tunti (Otava).

Härkönen käsittelee aiheensa aina perusteellisesti, tämänkin. Perheenäiti Tuulaa riivaa ajatus siitä, mihin huostaanotetut lapset päätyvät. Kuka pitää heistä huolta? Niin Tuulan perheeseen astelevat eräänä päivänä sijaislapset Luke ja Venni. Hyvin alkavan kirjan imu laimenee hiukan loppua kohden, mutta silti lukija ei taaskaan voi olla hämmästelemästä sitä, miten sujuvasti ja ennen kaikkea hauskasti Härkönen kirjoittaa satuttavistakin aiheista. Taattua Härköstä, johon väsynykin äiti jaksaa tarttua.

Aatelisperhe:
Mary S. Lovell: Mitfordin tytöt (Schildts).

Tämä elämäkerta on jo parin vuoden takaa, mutta kun tarina alkaa sadan vuoden takaa, kirjakaan ei hetkessä vanhene. Tämä sopii historiallisten romaanien ja elämäkertojen ystäville. Tarjolla on hurmaava nojatuolimatka brittiläisen yläluokan omintakeiseen elämään, jossa köyhyys on suhteellista ja tempaukset omaa luokkaansa. Ihan tällaista elämää ei ole koskaan eletty meillä, ja siksi siitä on niin hauska lukea. Yksi Mitfordin kuudesta sisaruksesta on vielä elossa ja elää herttuattarena Englannin maaseudulla.

Ydinperhe:
Jonathan Franzen: Vapaus (Siltala).

Yli 600-sivuinen järkäle voi pelottaa, mutta siihen kannattaa tarttua. Amerikkalaisen Berglundin perheen tarina imaisee mukaansa, ja jos lukija välillä uupuu, Berglundeista voi huoleti pitää pari päivää paussia ja palata heidän elämäänsä uusin voimin. Franzen kuvaa hienosti henkilöidensä sisäistä maailmaa, ja jokainen löytää tästä varmasti omat samaistumiskohteensa. Sopii sille, joka turhautuu kevyen viihteen äärellä. Tämän voi varata vaikka kesälomalukemiseksi.

PS. Muista vielä tämä:

Satu Taskinen: Täydellinen paisti. Teos.

Jokainen, joka on valmistellut päivällistä kylään tuleville puolison sukulaisille, tunnistaa ne pienen pienet tilanteet ja tunteet sekä sen mielialasta toiseen heittelehtivän epävarmuuden, joita Wienissä asuva Satu Taskinen palkitussa esikoisteoksessaan kuvaa. Kaikki menee paistin ehdoilla. Kirja kattaa vain yhden päivän, mutta miten paljon yhteen päivään mahtuukaan! Lopuksi kyse on aivan muusta kuin paistista, ja tunnelma muuttuu sivu sivulta. Kirja voitti Helsingin Sanomien parhaan esikoiskirjan palkinnon vuonna 2011. Ei ihan helppo kirja, mutta antaa kärsivälliselle lukijalle paljon.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.