Kuvat
Shutterstock
Eikö nukuta? Unikoulu auttaa tutkitusti vauvan huonounisuuteen.
Eikö nukuta? Unikoulu auttaa tutkitusti vauvan huonounisuuteen.

Outi Saarenpää-Heikkilä toivoo, että vanhemmat hankkisivat apua vauvojen unihäiriöihin, kuten yöheräilyyn. Vauvan unikoulu voi pelastaa jopa vanhempien parisuhteen.

Äitien ei pidä uhrata omia yöuniaan vauva-aikana, sanoo lastenneurologian erikoislääkäri Outi Saarenpää-Heikkilä. Hänestä äidit ajattelevat helposti, että yöheräilyt pitää vain kestää ja sinnittelevät koko perhettä raastavan väsymyksen kanssa liian pitkään.

Saarenpää-Heikkilän mukaan moni uuvuttaa itsensä lapsentahtisuuden nimissä. Hän on työssään huomannut, että esimerkiksi yöimettämisestä tai perhepedistä ei uskalleta luopua, vaikka ne johtaisivat vanhempien univajeeseen.

Saarenpää-Heikkilä hoitaa uniongelmaisia vauvoja Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa ja on puhunut jo vuosia unikoulun puolesta. Unikoulussa yli puolivuotias lapsi opetetaan nukahtamaan itse uudelleen. Vanhempi rauhoittelee herännyttä lasta, mutta maitoa lapselle ei tarjota yöllä. Jos lapsi on tottunut nukahtamaan vain rinta suussa, tämä uniassosiaatio puretaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unikoulussa yli puolivuotias lapsi opetetaan nukahtamaan itse uudelleen.

Kun yöheräilyt vähenevät ja loppuvat, myös vanhemmat saavat nukkua. Silti liian harva uskaltaa Saarenpää-Heikkilän aloittaa unikoulun. Hän arvelee tietävänsä myös syyn siihen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itkua ei tarvitse pelätä

– Nykyvanhemmille on vaikea asia, että lapsi itkee. Ei lapsi mene rikki, vaikka hän itkee. Itku kuuluu elämään niin kuin naurukin.

Unikoulussa lasta ei jätetä itkemään yksin, Saarenpää-Heikkilä korostaa. Isojakin itkuja kuitenkin tulee aluksi, koska lapsi harjoittelee uutta unirutiinia ja itku on hänen ainoa keinonsa kertoa, että vanhasta rutiinista irrottautuminen on hankalaa.

Nukkumista voi ja pitää kuitenkin harjoitella siinä missä puhumista, syömistä ja potalla käymistäkin. Saarenpää-Heikkilä muistuttaa, että unikoulu auttaa tutkitusti vauvan huonounisuuteen.

Jos vauva herää yöllä, unikoulussa hänet rauhotetaan tassuttamalla tai nostamalla syliin ja laskemalla rauhoittuneena takaisin sänkyyn. Vain pieni prosentti ei opi nukkumaan unikoulun avulla.

”Jos ei saa nukkua, on vaikea jaksaa olla rakastava ja tasapainoinen vanhempi.”

Saarenpää-Heikkilä kuulee usein vanhempien huolen siitä, että unikoulu vaarantaa vauvan kiintymyssuhteen. Ajatus kumpuaa siitä, että unikoulu merkitsee usein perhepedistä luopumista ja vauvan siirtämistä omaan sänkyynsä. Saarenpää-Heikkilän mukaan pelko on turha.

– Vauva voi saada läheisyyttä ja rakkautta vaikka nukkuisi yöt omassa sängyssään. En näe siinä ristiriitaa.

Unilääkärin mukaan on tärkeää puhua varhaisen vuorovaikutuksen merkityksesta, mutta keskustelussa on unohdettu äitien unentarve. Yöheräilyistä huolimatta iso osa lapsista saa tarpeeksi unta. Äidit välttämättä eivät.

– Ihminen ei ole robotti. Jos ei saa nukkua, on vaikea jaksaa olla rakastava ja tasapainoinen vanhempi. Kukaan meistä ei jaksa, jos joutuu valvomaan. Äideillä on oikeus vaatia riittävästi unta itselleen.

Vauvan voi opettaa nukahtamaan ilman imetystä myös perhepedissä, Saarenpää-Heikkilä muistuttaa. Vauvalla voi olla unirätti tai riepu ja vanhempi voi aluksi auttaa hänet uneen. Myös matalalaitainen sivuvaunussänky voi sopia jo vauvalle.

Yli puolivuotias ei tarvitse yöimetystä

Yksi asia, jonka äidit itse voisivat tehdä parempien öiden eteen, olisi luopua hanakammin yöimetyksestä, Saarenpää-Heikkilä sanoo. Puoli vuotta täyttänyt vauva ei enää tarvitse yösyömistä ravitsemuksellisista syistä. Yöimetyksestä luopuminen palvelee myös säännöllisen vuorokausirytmin omaksumista.

– Yöimetys taas haittaa vauvan syömistä päivällä ja uusiin ruokiin oppimista.

Lapsen kasvaessa imetyksen ei tarvitse olla enää ykkösasia.

Saarenpää-Heikkilä korostaa, että imetys on vauvan kannalta hyvä asia: uni ja ruokailu vuorottelevat ja varmistavat kehityksen. Lapsen kasvaessa imetyksen ei tarvitse olla enää ykkösasia.

– Pieni vauva saa rintaa sitä halutessaan, mutta yksivuotiasta ei ole järkeä imettää yöllä.

On myös lapsen etu että hän saa nukkua heräämättä, sillä riittävä uni on välttämätöntä hänen kehitykselleen. Uni vaikuttaa niin lapsen fyysiseen kuin psyykkiseen kehitykseen.

Väsymys saa parisuhteen rakoilemaan

Saarenpää-Heikkilä toivoo, että vanhemmat pyytäisivät apua vauvan huonoihin öihin ja omaan väsymykseensä. Huonosti nukkuva lapsi heikentää parisuhdetta ja on jopa erojen syy, hän on huomannut.

– Jos puolisot riitelevät keskenään sen takia, että kumpikin on jumalattoman väsynyt, tilanne kannattaa ottaa vakavasti.

Parisuhde alkaa rakoilla, jos öiden rauhoittamisesta ei ole yhteistä näkemystä tai yöheräily jää vain toisen vastuulle. Unenpuutetta ei tarvitse kestää.

– Ihmisellä on oikeus nukkua, vaikka hänellä on lapsi. Nukkuminen ei ole mitään ylellisyyttä.

Saarenpää-Heikkilä kehottaa äitejä muistamaan lentokoneen happinaamari-ohjeen: pelasta ensin itsesi, sitten muut.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Säännöllisenä toistuva rytmi päivään jo aivan pienestä. Selkeä ero päivän ja yön välille jo aivan pienestä. Kunnolliset unen edellytykset eli raikas huone ja kunnon pimennysverhot. Nämä konstit auttoivat meillä kolmeen lapseen, jotka nukkuivat hyvin alusta alkaen.

Hyvin nukkuvien lasten vanhemmat tuntuvat aina ajattelevan, että se hyväunisuus on jotenkin heidän ansiotaan. Huonosti nukkuvien lasten vanhemmat ovat yleensä kokeilleet ihan ihan kaikkea ja ystävälliset kehotukset pimennysverhojen käytöstä ja päivärytmistä tuntuvat kettuilulta.

T. Äiti, jolla on sekä hyvin, että huonosti nukkuvia lapsia

Vierailija

Meidän "vauva" heräsi joka yö 6 vuotta vähintään 2 kertaa joka yö. Näiden vuosien aikana vanhin tytär teki itsemurhan, äitini sairasti rintasyövän, pikkuveli syntyi ja sairastui syöpään myöhemmin ja kaksi isompaa lasta kävi läpi murrosiän ja kotoa irtaantumisen.

Mitä apua sain neuvolasta? Neuvon huudattaa lasta. Miten huudatan hysteerisenä kiljuvaa neljävuotiasta kun seinän takana nukkuu sydänleikattu isovanhempi, työssäkäyvän vanhemman herätyskello soi viideltä, koululaiset tarvitsevat unta ja pikkuveli nukkuu kiljuvan lapsen kanssa samassa huoneessa?

Kukaan ei koskaan kertonut että keliakia aiheuttaa lapsella yöheräilyä. Valvottuani kuusi vuotta repaleisilla yöunilla lapsellani todettiin keliakia ja vihdoin ruokavaliohoidon tehotessa meidän yöt ovat rauhoittuneet.

Unikoulu, huudatus ja tassuttelu eivät auta jos lapsi herääkin jonkin sairauden vuoksi.
Vanhempia ei pidä syyllistää vaan tukea raastavan uupumuksen keskellä. En jaksa uskoa että kukaan itsekkyyttään järjestää itselleen ja perheelleen vuosia jatkuvan valvomiskierteen jos se on katkaistavissa

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla