Savolaisen perheeseen kuuluu Markon ja Heidin lisäksi heidän kolme lastaan. Kuva: AVA
Savolaisen perheeseen kuuluu Markon ja Heidin lisäksi heidän kolme lastaan. Kuva: AVA

Supernanny Suomen ensimmäisessä jaksossa tutustutaan Savolaisen perheeseen, jossa lapset pelaavat myös öisin.

Viisihenkisen Savolaisen perheen pojat Rasmus, 10, ja Julius, 8, ovat aina pelanneet paljon. Pelaaminen lisääntyi entisestään, kun perheen kuopus Peppi syntyi kaksi vuotta sitten. Lisäksi ongelmana on, että pojat haukkuvat vanhempiaan ja toisiaan.

– Tuntuu, että olen vanhempana täysin epäonnistunut. Meidän on mahdotonta lähteä kotoa mihinkään, ainakaan koko perhe yhdessä, perheen äiti Heidi kertoo.

Perheen avuksi saapuu Suomen Supernanny Pia Penttala. Aluksi tilanne on se, että pojat haluavat ainoastaan pelata, eivät ulkoilla, syödä tai nukkua. Myös perheen äiti Heidi pelaa poikien kanssa useita tunteja illassa. Yhteinen harrastus näkyy myös sisustuksessa, sillä asunnosta löytyy neljä isoa, pelaamiseen tarkoitettua televisioruutua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poikien nukuttamiseen menee iltaisin kolme tuntia.

Rasmuksen ja Juliuksen nukuttamiseen menee iltaisin kolme tuntia. Jotta pojat suostuivat lopulta nukkumaan, vanhemmat Heidi ja Marko antavat heidän ottaa kännykät huoneisiinsa yöksi. Vanhemmat myöntävät Penttalalle, että tällä hetkellä perheessä määräävät lapset, eivät aikuiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Penttalan tavoite on saada perhe tekemään yhdessä tavallisia, arkisia asioita. Hänen ehdotuksestaan lasten peliaika rajoitetaan kahteen tuntiin vuorokaudessa, ja kotona pitää puhua toisille nätisti. Vanhempien laatimia sääntöjä tulee noudattaa.

Penttalan ratkaisu hankaliin tilanteisiin on hiljaisuusmatto.

Pojat vastustavat uusia sääntöjä rajusti. Yksi Penttalan ratkaisuista hankaliin tilanteisiin on hiljaisuusmatto, jota erityisesti Rasmus käyttää ohjelmassa monta kertaa.

– Hiljaisuusmatto ei ole rangaistus. Matolla lapsi istuu yhdessä aikuisen kanssa niin kauan, että lapsen mieliala muuttuu paremmaksi, Penttala selittää.

Lopulta uudet säännöt alkavat tuottaa tulosta. Perhe alkaa syödä yhdessä, ja viettää aikaa jopa ulkona poikien vastustuksesta huolimatta. Isoin asia, joka perheen arjessa muuttuu on se, että perheen aikuiset määräävät jälleen arjesta.

Heidi lopettaa pelaamisen itse kokonaan.

– Iltaan jää paljon enemmän omaa aikaa, kun siitä ei mene enää kolmea tuntia pelaamiseen, Heidi kertoo.

Supernanny Suomi AVAlla tiistaisin klo 21.

epätoivoinenope

Yläkoulun opena näen valitettavan paljon näitä peliriippuvaisia poikia - ja someriippuvaisia tyttöjä.  Peliriippuvaiset pojat ovat tunneilla älyttömän väsyneitä, joskus vain panevat päänsä käsien päälle pulpetille ja nukkuvat. Annan nukkua, koska joskushan niiden on nukuttavakin.

Myös kirjoitustaito ja lukutaito on peliriippuvaisilla huono, koska aikaa ei ole esim. lukemiseen.

Olen iloinen, että pääsen pian eläkkeelle, koska en jaksaisi enää opettaa näitä nykylapsia, joilla on niin paljon ongelmia. Ei riitä enää kädet eikä menetelmät, koska jos lukutaito on surkea, on aika vaikea tulla toimeen koulussa ja kaikkeen tarvitsee open tai oppilaanohjaajan apua. En ymmärrä, mistä nämä puolilukutaitoiset tulevat aikuisena saamaan leipänsä, koska enää jopa yövartijan duuniin tarvitsee osata jotain.

Vierailija

En lukenut kirjoitusta, mutta sen voin sanoa että vanhempi ei ole epäonnistunut jos lapsi on peliriippuvainen. Tietenkin siihen, miten paljon lapsi todellisuudessa pelaa, pitää vanhemman voida vaikuttaa. Vaikka se vaikeaa onkin.

Puhun kokemuksesta, sillä olin lapsena koukussa videopeleihin. Myös veljeni pelasivat, mutta he eivät jääneet koukkuun. Olen muutenkin ihminen, joka tulee riippuvaiseksi melkein kaikesta mihin koskee.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla