Vanhemmat valvovat lasten hampaiden pesua laiskasti. Näin hoidat lapsesi hampaita oikein.

Lastensa hampaiden pesua valvoo päivittäin vain alle kolmannes vanhemmista. Ja tulos näkyy jo. Lähes 40 prosentilla viisivuotiaista ja yli puolella 12-vuotiaista on reikiä hampaissaan. Näin hoidat lapsesi hampaita oikein.

1. Vahdi harjahetket

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lapset saattavat huijata harjanneensa hampaat. Siksi aikuisen pitää osallistua aina harjaushetkeen. Lasta pitäisi avustaa hampaiden harjauksessa aina kymmenvuotiaaksi saakka. Muista harjata hellästi myös kielen pinta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hampaita pitää harjata vähintään kaksi minuuttia. Ajan mittaamisesta voi tehdä jännittävää, esimerkiksi tiimalasin avulla tai keksimällä kahden minuutin harjaussadun.

 

2. Varusteet iän mukaan

Lapsen hammasharjan on hyvä olla pieni, jotta sillä mahtuu harjaamaan kunnolla. Pehmeä harja taas ei riko ikeniä. Harjausmotivaatiota toki lisää, jos harja on kivan näköinen. Ihan pienille harjaajille on hyvä käyttää lasten hammastahnaa. Alle 2-vuotiaalle riittää aivan pieni sipaisu, 2–5-vuotiaalle herneen kokoinen nokare tahnaa, jonka fluoripitoisuus on enintään 500 ppm. Esikoululaiset voivat siirtyä jo pikku hiljaa normaaliin hammastahnaan.
Pikkulasten hammastahnan käyttöä on syytä valvoa: jo tuubillinen fluoritahnaa syötynä on hengenvaarallinen määrä.

 

3. Muista myös muut välineet

Pelkkä hampaiden pesu ei aina riitä pitämään suuta puhtaana. Jos pesun jälkeen suu tuntuu yhä haisevan pahalta, kokeile puhdistaa hammasvälit hammaslangalla tai hammastikulla. Suuvesi voi myös auttaa raikastamaan hengitystä. Vältä kuitenkin alkoholipitoisia suuvesiä, sillä ne kuivattavat suun limakalvoja.

4. Käytä ksylitolia

Niin lasten kuin aikuistenkin kannattaa käyttää ksylitolipurkkaa tai -pastilleja aterioiden ja välipalojen jälkeen. Äidin täysksylitolipurukumin säännöllinen käyttö vähentää reikiintymiseen johtavien mikrobien tartuntaa pienen lapsen suuhun.
 

5. Varo mehuja

Mehut aiheuttavat reikiintymistä ja kuluttavat kiillettä. Jopa 43 prosenttia lapsista juo kotona mehua janojuomaksi, selvisi Sitran vuonna 2007 tekemästä kyselystä.
Mehuja pitäisi juoda vain juhlissa tai välipalalla. Paras janojuoma on vesi, hyvä ruokajuoma maito tai piimä.

Myös sokeroimaton mehu on haitaksi, koska hedelmän oma sokeri aiheuttaa yhtä lailla reikiä. Keinotekoisesti makeutetut mehut ovat myös huonoksi hampaille, koska ne ovat happamia ja happamuus liuottaa kiillettä.

 

7. Seuraa narskutusta

Hampaiden narskuttelu etenkin öisin on yleistä kaikenikäisillä, myös lapsilla. Jos narskuttelu on voimakasta ja kuluttaa hampaita, kannattaa kääntyä hammaslääkärin puoleen.

 

Asiantuntijana suuhygienisti Sirpa Järvinen Joensuun terveyskeskuksesta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla