Kansainvälistä lapsityövoiman vastaista päivää vietetään 12.6. Mutta pääseekö lapsi kouluun, jos työ loppuu?

Kansainvälistä lapsityövoiman vastaista päivää vietetään 12.6. Mutta pääseekö lapsi kouluun, jos työ loppuu?

Meidän Perhe esitti ohjelmasuunnittelija Tupuna Mäntysaari-Laaksoselle Pelastakaa Lapsista viisi kysymystä lasten tekemästä työstä.

1. Mikä on lapsityövoiman hyväksikäyttöä?

Lapsella on oikeus kasvaa ja kehittyä täysipainoisesti, käydä koulua sekä saada suojelua ja turvaa vanhemmiltaan ja yhteiskunnalta. Työtä tekeviltä lapsilta nämä oikeudet usein puuttuvat. Koulua käymättömät lapset aloittavat työnteon varhain. Esimerkiksi Bangladeshin 5-14-vuotiaista lapsista jopa 13 prosenttia tekee töitä: se tarkoittaa yli neljää miljoonaa lasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouluttamaton lapsityöläinen saa aikuisenakin vain huonosti palkattuja töitä. Lapsi ei tiedä oikeudestaan palkkaan, lepoon tai työsuojeluun. Hän ei vaadi eikä valita. Moni lapsityöläinen asuu kaukana kotoaan alttiina väkivallalle, huonolle kohtelulle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kuka siitä hyötyy?

Maaseudulla lapset ovat useimmiten kotitaloustyössä. Kaupungeissa lapset toimivat kotiapulaisina ja kantajina tai he työskentelevät tehtaissa ja työpajoissa. Tästä hyötyvät työnantajat, jotka pitävät lapsia ahtaissa nyrkkipajoissa, tai kotitaloudet, jotka pitävät lapsia kotiapulaisinaan.

Myös lasten vanhemmat hyötyvät. Aina lapsen tuomaa tilipussia ei tarvita edes perheen hengissä pysymiseen tai ruokaan, vaan vaikkapa radion hankkimiseen.

3. Mistä tiedän, onko jokin tuote lasten tekemä?

Mitä kauempaa tuote tulee ja mitä halvempi se on, sitä suurempi on riski, että tuotannossa on käytetty lapsityövoimaa. Suosittelen pientä ajatusleikkiä ostosretkille: kuka on tehnyt euron t-paidan, jossa lukee Made in Bangladesh?

4. Pitääkö yrittää välttää joitakin raaka-aineita, kuten puuvillaa?

Se olisi hankalaa, jopa mahdotonta. Aina voi käydä lukemassa esimerkiksi vaateketjun sivuilta, missä se tekee puuvillavaatteensa ja tekeekö yritys yhteiskunnallisesti kantaaottavaa työtä lasten suojelemiseksi ja saattamiseksi kouluun.

5. Miksi kannattaa välttää lapsityövoimalla tuotetun ostamista? Pääsevätkö lapset sitten kouluun, jos työt loppuvat?

Lapsen paikka ei ole hikisessä nyrkkipajassa tai kotipiikana. Meidän aikuisten ja yhteiskuntien on suojeltava lapsia kaikelta mahdolliselta pahalta. Lapset eivät välttämättä pääse kouluun pelkästään siksi, että työt loppuvat, vaan aikuisten asenteiden on muututtava.

Aikuisten on saatava tietoa vanhemmuudesta sekä koulutuksen, levon ja varhaiskasvatuksen tärkeydestä lapsen kehityksessä.

Lotta Tuohino, Meidän Perhe

Kuvat: iStockphoto

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla