Välitunneilla ja pihaleikeissä on aikaa touhuta kaveriporukassa.

Lapsen pitäisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä. Lasten liikunta vain harrastuksissa vaatisi melkoisia järjestelyjä, mutta esimerkiksi välitunneista kertyy liikkumisaikaa lapselle jo 3–5 tuntia viikossa. Nuoren Suomen ja SLU-alueiden yhteinen välituntikampanjaa Vipinää välkälle opetti koululaisille uusia  välituntileikkejä lokakuun alussa.

Liikunta on lapsen terveyden kannalta erittäin tärkeää. Opettajien mukaan touhukkaat välitunnit myös parantavat lasten työskentelyvirettä ja vähentävät kiusaamista. Mutta millä innostaa lapsia välituntiliikuntaan joskus aika karujenkin koulujen pihoilla?

Meidän Perhe esittelee osan kampanjan leikeistä. Niitä voi opettaa lapselle ja hänen kavereilleen kotona tai printata lapsen opettajalle vinkiksi uusista välitunninviettotavoista.

1. Pallot pomppimaan

Peliin tarvitaan 1–4 pehmeää palloa. Sovittu peliaika on vaikkapa viisi minuuttia. Kaikki heittelevät palloilla toisiaan ja väistelevät muiden palloja. Pallo kädessä ei saa liikkua. Osuman saanut ”palaa”, jolloin hän joutuu alueen reunalle tekemään sovittua liikettä kuten hyppäämään kymmenen kertaa kyykkyyn ja ylös tai kävelemään kymmenen askelta tipukävelyä. Peliin pääsee takaisin mukaan, kun liikkeet on tehty. Peli loppuu, kun sovittu aika on täysi.

Lisävinkit:
Pikapeli: Jos "palaa" niin tipahtaa, kuka selviää vikaksi?
Kokeilkaa luokkien välistä turnausta!

2. Heppahippa

Hippaleikki pareittain. Pari muodostaa ratsukon, jossa toinen on ratsu ja toinen on takana ohjastajana. Ohjaiksi käyvät hyppynarut tai kaulaliinat, jotka asetetaan ratsulle niskan takaa ja kainaloiden alta. Valitaan yksi ratsukko ohjastajineen hipaksi, joka ottaa sovitulla alueella muita ratsukkoja kiinni. Kun ratsukko jää kiinni, vaihtavat ohjastaja ja ratsu paikkaa.

Lisävinkit:
Ratsukoilla voi pelata myös heppajalitsua.
Leikkiin voidaan valita eri liikkumismuotoja kuten laukka.

3. Missä polvet?

Kaksi leikkijää seisoo vastakkain maahan piirretyssä isohkossa ympyrässä ja alkaa yhteisestä komennosta ”metsästää” toistensa polvia. Tavoitteena on koskettaa kädellä kevyesti kaverin polveen. Kun leikkijä saa koskettua kädellään kilpakumppanin polveen, hän saa yhden pisteen. Leikkialueena olevasta ympyrästä ei saa poistua. Pelaaja yrittää osua toisen polveen samalla kun väistää kilpakumppanin käsiä, joten liikettä riittää. Peliä pelataan kymmeneen pisteeseen saakka.

Lisävinkki:
Peliä voi pelata myös koskemalla olkapäähän, kyynärpäähän tai selkään.

4. Hyrrähippa

Valitaan välituntipihalta sopiva alue hipalle. Hipan ja leikkijöiden tulee liikkua pyörien samalla itsensä ympäri kuin hyrrä, pyörimissuuntaa saa vaihtaa. Kiinnijääneestä tulee myös hippa ensimmäisen lisäksi. Leikki jatkuu kunnes kaikki ovat muuttuneet hipoiksi.

5. Käsijalitsu

Pelataan kuten jalkapalloa, mutta kentän koko voidaan sopia yhdessä. Palloa ei saa kuitenkaan syöttää ja liikuttaa jaloilla, vaan se pitää tehdä käsivarsilla tai kämmenillä ilman, että palloa pitää kiinni. Tämä tarkoittaa, että kentällä pallon kanssa liikutaan kädet edessä roikkuen kuten apinat. Kämmenillä tai käsivarsilla ”potkimalla” yritetään edetä kentällä, syötellä ja tehdä maaleja kuten jalkapallossa.

Lähde: Vipinää välkälle -kampanjasivut

Vierailija

Lapsi liikkumaan – viisi uutta vinkkiä

Kuulemma tuo 2 tunnin suositus koskee ihan pieniäkin lapsia, ei vain kouluikäisiä. Nämä kaikki vinkit ovat ihan hyviä, mutta vaativat useamman kuin yhden lapsen. Talvipimeällä 3 vuotiaan liikuttaminen 2-tuntia päivässä, kun lapsia on vain yksi vaatii kyllä vanhemman aktiivisuutta. Pelkkä hiekkalaatikolla kaivaminen ei taida riittää, vaan liikunnan pitäisi olla kevyesti hengästyttävää. Että uusia ideoita kaipaisi siihenkin, mitä erilaisia innostavia liikkumiseen kannustavia leikkejä voisi...
Lue kommentti
Moi! Mitä te teette? Kuva: iStockphoto

”Kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista vain seiso siellä”, kolmen lapsen äiti tunnustaa.

”Nyt ymmärrän, mistä pimeässä ja peiton alla -myytti on lähtöisin. Lapsiperheestä”, kertoi 39-vuotias kahden lapsen äiti sen jälkeen, kun hänen nuorimmaisensa tassutti vanhempien makuuhuoneeseen kesken seksin.

Sen jälkeen ei tehnyt enää mieli pitää valoja päällä. 

Seksi pikkulapsiaikanakin on kuitenkin mahdollista, vaikkakin harvoin kovin spontaania. Kun arki ja ylimääräiset silmäparit kotona asettavat rajoituksensa aikuisten keskinäiselle kanssakäymiselle, tarvitaan vinkkejä heiltä, jotka asiasta tietävät: pienten lasten vanhemmilta. 

1. Tarjoa ruutuaikaa. 

”Kun lapsemme olivat pienempiä, heidät sai tehokkaasti naulittua puoleksi tunniksi ruudun ääreen pistämällä Muumit pyörimään. Edelleen, kun kuulen ohjelman tunnusmusiikin, mieli vaeltaa seksiin.” Nainen, 28, kolme lasta

2. Luota lukkoon.

”Lukittava makkarin ovi on ihan ehdoton. Lapsetkin tietävät, että äiti ja isä laittavat välillä oven lukkoon, kun haluavat jutella rauhassa keskenään.” Nainen, 37, kolme lasta

3. Mene saunaan. Tai ”saunaan”.

”Kylpyhuoneen ovessa on lukko, joten lasten hereillä ollessa harrastamme seksiä siellä. Ilmoitamme menevämme kahdestaan päiväsaunaan – tai vain 'satumme' yhtä aikaa suihkuun. Kun laittaa suihkun täysillä valumaan, ei tarvitse olla edes ihan hipihiljaa.” Nainen, 38, kaksi lasta 

4. Muista kuuloetäisyys.

”Seksiä harrastetaan vain, kun lapset ovat nukkumassa, ja silloinkin eri kerroksessa kuin lastenhuone on. Portaiden narahtelu paljastaa yössä vaeltelijat, joten meille jää aina aikaa teeskennellä, että katseltiin tässä vain telkkaria… Se toimii, jos kylpytakki on käden ulottuvilla.” Nainen, 38, kaksi lasta

5. Odota iltaan.

”Minun on vaikea antautua seksin vietäväksi, jos lapset katsovat seinän takana Pikku Kakkosta. Se tunne, että lapset saattavat tulla koska vain, ei kiihota. Siksi meillä on seksiä lähinnä iltaisin lasten jo nukkuessa tai jos lapset eivät ole jostain syystä kotona. Iltaisinkin kurkin seksin aikana ovelle, ettei kukaan lapsista seiso siellä tuijottamassa häkeltyneenä.

Ikimuistoisimmat kokemukset liittyvät siihen, kun melkein laukeamisen hetkellä lapsen kuulee oksentavan viereisessä huoneessa. Lapsiperheessä todella mennään tunnelmasta toiseen sekunnissa.” Nainen, 42, kolme lasta

Vierailija

Naiset kertovat: Mene ”saunomaan” ja 4 muuta keinoa, miten seksi pikkulapsiperheessä onnistuu varmimmin

Meillä on neljä lasta, nyt jo koululaisia ja teini-ikäisiä. Heidän ollessaan pieniä harrastimme mm. naapureiden kanssa "vaihtokauppoja" eli lähetimme lapset naapuriin tai he omansa vastavuoroisesti meille. Siinä tunnissa jolloin vauva ja taapero päiväunilla sekä isot lapset naapurissa ehti nauttia vähän pidemmälläkin kaavalla. Toinen suosikki oli viikonloppuaamujen lastenohjelmat. Lapset istuivat kuin nakutettuna television äärellä puolisen tuntia. Siinä hiljaa peiton alla lusikka-asennossa...
Lue kommentti
Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.