Miten lennosta selviää ilman huuto- ja riehumiskohtauksia?

Matkustaminen lasten kanssa lentokoneessa voi olla lapselle jännittävä elämys tai vanhemmille ja muille matkustajille todellinen painajainen. Mitä lasten kanssa lennettäessä olisi hyvä ottaa huomioon, ja miten kaikki voisivat nauttia lennosta ilman ylimääräisiä huuto- ja riehumiskohtauksia?

Matkustamista lasten kanssa ei kannata jättää väliin siksi, että lentäminen aiheuttaa jo valmiiksi harmaita hiuksia. Mitä enemmän lapset lentävät, sitä paremmin he todennäköisesti tottuvat käyttäytymään lennolla vaadittavalla tavalla, ja muun maailman näkeminen ja kokeminen heti pienestä pitäen avartaa maailmankuvaa.

Suurimmat haasteet lennolla ovat usein pitkä paikallaan pysyminen sekä paineen muutoksista aiheutuva kipu korvissa. Tässä joitakin keinoja näiden ongelmien ratkaisemiseksi:

1. Ottakaa mukaan jotain mielekästä tekemistä

Monet lentoyhtiöt tarjoavat lapsille etenkin pitkillä lennoilla erilaisia puuhatehtäviä ja näyttävät lapsille suunnattuja videoita. Mukaan kannattaa ottaa kuitenkin myös omaa hiljaista tekemistä, kuten puuha- ja värityskirjoja, pelejä, kirjoja ja lennolle sopivia leluja.

2. Varaa lapselle oma paikka
Alle kaksivuotiaalle ei yleensä tarvitse varata omaa paikkaa, mutta kannattaa kuitenkin harkita, olisiko matkustaminen huomattavasti mukavampaa, jos lapsi saisi istua omalla penkillään eikä vanhempien sylissä. Sekä lapsen, vanhempien että muiden matkustajien kannalta oma paikka saattaa rauhoittaa lentoa kummasti.

Oma paikka lisää myös lapsen turvallisuutta. Useilla lentoyhtiöillä alle 2-vuotiaan istuimeen voi kiinnittää oman turvaistuimen tai kaukalon, joka on kuitenkin hyväksytettävä lentoyhtiöllä ennen matkaa.

3. Varaa vauvakori

Vauvan kanssa matkustettaessa kannattaa varata hyvissä ajoin koneen seinään kiinnitettävä vauvakori, jossa lapsi voi nukkua lennon ajan. Tämä helpottaa huomattavasti vauvan, vanhempien ja muiden matkustajien matkustamista. Kori kannattaa varata hyvissä ajoin heti lentoa varatessa, sillä niitä on saatavilla vain rajoitettu määrä.

4. Helpota kipua

Paineen vaihtelut lentokoneessa aiheuttavat helposti kipua lasten korvissa. Tutin tai karamellin imeminen voi auttaa, samoin purukumin jauhaminen. Jos lapsi on flunssan takia tukkoinen, allergialääkkeen ottaminen ennen lentoa voi helpottaa oloa. Myös nieleskelystä ja haukottelusta voi olla apua. Imetys tai maitopullo on hyvä keino vauvojen korvakivun ehkäisemiseen nousun ja laskeutumisen aikana.

5. Ole rento
Lapsi aistii helposti, jos vanhemmat ovat stressaantuneita ja jännittyneitä. Koita siis itse suhtautua lentoon rennosti ja positiivisesti, jotta lapsikin rentoutuu. Kannattaa myös pyrkiä välttämään oman mahdollisen lentopelon tartuttamista lapseen.

Lapsen kanssa kannattaa keskustella ennen lentoa siitä, miten koneessa pitää käyttäytyä. Myös muilla matkustajilla on oikeus rauhalliseen lentoon, joten lapsen häiritessä muita matkustajia vanhempien on puututtava asiaan. Täysin hiljaa ei lastenkaan tarvitse olla, mutta huutaminen, kiljuminen ja riehuminen eivät kuulu lennolle.

Lue lisää aiheesta:
Finnair: Lapsiperheet. Tietoa lapsen kanssa matkustamisesta
Rantapallo.fi: Lennolle lasten kanssa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.