Tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoo, millainen on lapsen juhlaetiketti.

Kaunis käytös opitaan kotona. Hyvä ryhti, silmiin katsominen, tervehtiminen, kiittäminen ja anteeksipyytäminen ovat perustaitoja.

 • Älä nolaa lasta. Aikuinen ei halua tulla nolatuksi julkisesti, ei liioin lapsi. Nuhteet eivät auta tapoja juurtumaan eikä moittija näytä hyvää esimerkkiä siitä tahdikkuudesta, jota hän lapsilta vaatii. Mikään ei latista muidenkin juhlatunnelmaa tehokkaammin kuin lapsilleen motkottavat vanhemmat. Jos lapsi karjuu, että anna mehua, vanhempi voi sanoa: "Muistatko muuten, miten kotonakin aina kauniisti pyydät?"
 • Kaikille sattuu. Lasin kaatuminen ei ole maailmanloppu, vaan pelkkä pesukoneasia. Toimi, älä taivastele: pyydä vahinkoa anteeksi ja tarjoudu pesettämään liina tai matto. Lapselta ei voi odottaa samanlaista hienomotoriikkaa ja varovaisuutta kuin aikuisilta.
 • Lapsikin jännittää. Pieni juhlajännitys on ymmärrettävää. On inhimillistä, että opitut tavat tuppaavat hetkeksi unohtumaan. Ole lempeä ja rento ja huomioi lapsen vilpitön yritys.
 • Lapsen juhla-asu on iän ja tilanteen mukainen. Avonaiset mekot ja korot eivät pue alle rippikouluikäisiä tyttöjä. Tytön hyvä juhla-asu on pusero ja hame tai mekko. Puku, jota käytetään ehkä kerran tai kaksi, on kallis hankinta, joten pieni poika voi hyvin juhlia kauluspaidassa tai muussa siistissä paidassa ja suorissa housuissa. Siisti neuletakki korvaa pikkutakin.
 • Lenkkitossuissa ei pitäisi mennä juhliin, mutta kiiltonahkakenkiinkään ei vanhempien ole pakko investoida, jos budjetti on rajallinen. Siistit vapaa-ajan kengät tai sandaalit sopivat. Juhlakengät voi ostaa käytettyinä tai lainata. Tärkeintä on, että vaatteet ovat puhtaat ja siistit, lapsi oppii erottamaan arkivaatteet juhlapukeutumisesta ja pyrkii käyttäytymään juhlissakin hyvin.
 • Lapsille syöminen ei ole pääasia. Älä hermostu, jos juhlahumu päihittää pöydän antimet. Järjestäjänä voit varata pienille nopeasti syötävät, vähän sottaavat tarjoomukset, esimerkiksi lihapullakeon, prinssinnakkivuoren, pieniä kasvis- ja hedelmäpaloja ja jäätelöä.
 • Pillimehut eivät ehkä ole ekologisia, mutta niiden kaatuilua ei tarvitse varoa toisin kuin kevyiden pahvimukien. Jos lapsella on menossa kranttuilukausi, voi olla hyvä idea antaa hänen syödä kotona ennen lähtöä, silloin hän ei juhlissa kiukuttele ainakaan nälkäänsä.
 • Varaa lapsille puuhaa. Pitkät päivälliset puheineen voivat ikävystyttää nuorimpia. Koska aina ei ole takeita siitä, että juhlien järjestäjä on huolehtinut perheen nuorimmille tekemistä, kannattaa ottaa mukaan hiljaista ajankulua: lehtiö ja värikyniä, siirtotarra-arkki, pieni suurennuslasi tai kiikarit, sarjakuvia. Varta vasten ostettu pikkutavara säilyttää uutuudenviehätyksensä ainakin kotiinlähtöön asti.
 • Osallistumalla oppii. Kun lapsi kulkee pienestä pitäen perheen kanssa juhlissa, hän kasvaa luontevaan vuorovaikutukseen. Ruokapöydässä pikkulapsen voi ottaa syliin ja jutella siitä, miten aterialla toimitaan. Jos lapsi yrittää kahmia kaikki keksit kulhosta, anna hänen ottaa pari ja rohkaise häntä tarjoamaan muille. Pienenkin lapsen voi ottaa mukaan häihin.
 • Kun lapsi alkaa pitkästyä, siirrytään vaivihkaa kauemmas. On turhaa jäädä kirkosta pois sillä verukkeella, että "ei se kumminkaan jaksa olla hiljaa". Lapsi jaksaa aikansa.
 • Lahjat saa avata juhlien aikana. Lahjojen avaamisen voi juhlissa ottaa hauskana ohjelmanumerona. Teippaa kortti huolella pakettiin siltä varalta, että kääröä ei avata juhlissa. Näin sankari tietää, mitä hän sai juuri sinulta ja osaa kiitoksessaan ilmaista ilonsa siitä. Lahjoista on aina muistettava kiittää.
 • Viittaa kintaalla hapannaamoille. Aina löytyy happamia "lapset saavat näkyä, mutta eivät kuulua" -ihmisiä. On normaalia, että pikkuväki riehaantuu juhlissa. Jos joku kommentoi ilakointia paheksuen, älä ryhdy väittelemään. Jos moitteeseen oli aihetta, vilpittömän pahoittelun pitäisi riittää.

Asiantuntijana tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

Lotta Ehrnrooth, Meidän Perhe

Kuvat: iStockphoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla