Kuva: <span class="photographer">Panu Pälviä</span>
Kuva: Panu Pälviä

Jos voisin muuttaa jotain vanhemmuudessani, niin kuuntelisin enemmän ja reagoisin vähemmän. Ja luottaisin kokonaiskuvaan.

Kun 15 vuotta sitten odotin esikoistani, suunnittelin, että minusta tulee hauska ja rento äiti. Sittemmin ymmärsin, ettei pari hassua määrettä riitä vanhemmuudessa mihinkään. Tuli paljon muutakin.

Jos voisin vielä muuttaa äitiydessäni jotakin, niin äkäilisin vähemmän. Ottaisin rauhallisemmin kiukkukohtaukset, kaaoksen ja kadonneet tavarat. Suhtautuisin zeniläisemmin hiljaiseen vastarintaan ja äänekkääseen kyseenalaistamiseen. Kuuntelisin enemmän ja reagoisin vähemmän.

Varsinkin esikoisen kanssa tämä olisi onnistunut helpommin, jos olisin ymmärtänyt paremmin lapseni kehitysvaiheita – ja omaa mieltäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olisinpa ymmärtänyt paremmin lapseni kehitysvaiheita – ja omaa mieltäni.

Lasten kanssa on niin valtavan rakkauden ja vastuun äärellä, että joutuu väkisinkin tutustumaan itseensä ytimiään myöten, parhaimpaan ja pahimpaan versioonsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jostain syystä jälkimmäinen jää omassa toiminnassa helpommin mieleen. Kiitos lasteni, tiedän, ettei se ole koko kuva. ”Oot tosi huolehtiva.” ”Keksit aina meille jotain kivaa yhdessä.” ”Sulle voi kertoa, kun on murheita.” ”Oot rakas.”

Kuva täydentyy lisää, kun saa jakaa tuntojaan toisten vanhempien kanssa. Harvassa asiassa olen elämässäni saanut niin lämmintä vertaistukea kuin vanhemmuudessa – enkä tarkoita vain väsymyksen, neuvottomuuden tai riittämättömyyden hetkissä, vaan myös puhtaan ilon ja onnen tunteissa. Nekin on tärkeää saada jakaa.

Sen ei tarvitse olla täydellistä ollakseen täydellistä

P.s. Uudistimme Meidän Perhe -lehden tavoitteenamme, että se on jokaisen vanhemman voima ja valo, ystävä ja asiantuntija, lepohetki ja ajatusten herättäjä. Olet sitten taaperon tai teinin (tai molempien) vanhempi, haluamme tarjota tuoreimman asiantuntijatiedon, ratkaisuja ja vertaistukea perhe-elämään. Ytimessämme on ymmärtää lasta, mutta myös entistä enemmän vanhempaa itseään: vahvuuksineen ja heikkouksineen, taustoineen ja tilanteineen.

Toivon, että sisältöjemme parissa saat myös iloa ja kokemuksen siitä, että perhe-elämän ei tarvitse olla täydellistä ollakseen täydellistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla