Millainen on hyvä aurinkovoide lapselle?

Asiantuntija vastasi kymmeneen kysymykseen lasten aurinkovoiteista.

 1. Tarvitseeko lapsi aurinkovoidetta?
  Kyllä. Toistuvat palamiset saattavat altistaa ihosyövälle aikuisena. Lapsen iho on vaalea ja herkkä, ja sen puolustusmekanismi auringonvaloa kohtaan on vasta kehittymässä.
 2. Millainen on hyvä aurinkovoide lapselle?
  Siinä on korkea suojakerroin, 25–50, ja fysikaalinen aurinkosuoja-aine, kuten titaanidioksidi tai jokin muu mineraalipigmentti. Fysikaalisen suojan vaikutus alkaa heti, sillä se ei imeydy ihoon, vaan jää sen pinnalle ja heijastaa auringonsäteet pois. Lasten voiteissa ei ole turhia ainesosia, kuten pigmenttiläiskiä tai ryppyjä ehkäiseviä aineita. Suojakerrointa voi alentaa, kun kesä etenee ja iho on päivettynyt.
 3. Miksi lasten aurinkovoiteissa ei saisi olla kemiallisia aurinkosuodattimia?
  Lasta ei kannata turhaan altistaa ihoon imeytyville kemikaaleille. Parhaiten tosin tehoavat voiteet, joissa on mukana myös lapsille turvallisiksi todettuja kemiallisia suoja-aineita. Vauva– ja taaperoikäisille suosittelisin kuitenkin pelkkiä fysikaalisia suojavoiteita.
 4. Mitkä alueet tarvitsevat erityistä suojausta?
  Posket, nenä, olkapäät, jalkaterät ja korvalehdet. Päähine varjostaa kasvojen ihoa, mutta mieluummin lierihattu kuin lippis, sillä lippalakin kanssa kärähtää helposti niska. Ja silmille aurinkolasit!
 5. Riittääkö yksi sively?
  Hikoilu, uiminen, hiekka ja hankaus kuluttavat voidetta, joten sitä on lisättävä parin tunnin välein ja uinnin jälkeen.
 6. Aurinko tekee hyvää mielelle. Mitä muuta hyötyä siitä on?
  Kohtuullinen auringonotto parantaa atooppista ihottumaa ja kutinaa. Auringon ansiosta ihossa muodostuu D-vitamiinia: suojavoiteet eivät estä tätä prosessia.
 7. Tarvitseeko lapsi after sun -tuotteita?
  Tavallinen perusvoide riittää.
 8. Jos iho varotoimista huolimatta kärähtää, miten sitä hoidetaan?
  Tärkeintä on pysyä varjossa sekä kosteuttaa ja viilentää ihoa rauhoittavalla voiteella. Lisäksi siihen voi muutaman päivän ajan sivellä yksiprosenttista hydrokortisonivoidetta. Aurinkovoiteeseen kannattaa jatkossa valita korkeampi suojakerroin.
 9. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?
  Oireita ovat huono olo ja päänsärky, joskus pahoinvointi. Olo helpottuu lepäämällä varjossa ja viileässä sekä nauttimalla tarpeeksi nestettä. Yleensä auringonpistos ei vaadi lääkärin hoitoa.
 10. Voiko viimevuotista aurinkovoidetta käyttää?
  Jos tuotetta on säilytetty tiiviisti suljettuna, varjossa ja melko viileässä, se on käyttökelpoinen, joskin suojausteho on voinut hiukan heikentyä.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Seija Valkiala

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla