Millainen on hyvä aurinkovoide lapselle?

Asiantuntija vastasi kymmeneen kysymykseen lasten aurinkovoiteista.

 1. Tarvitseeko lapsi aurinkovoidetta?
  Kyllä. Toistuvat palamiset saattavat altistaa ihosyövälle aikuisena. Lapsen iho on vaalea ja herkkä, ja sen puolustusmekanismi auringonvaloa kohtaan on vasta kehittymässä.
 2. Millainen on hyvä aurinkovoide lapselle?
  Siinä on korkea suojakerroin, 25–50, ja fysikaalinen aurinkosuoja-aine, kuten titaanidioksidi tai jokin muu mineraalipigmentti. Fysikaalisen suojan vaikutus alkaa heti, sillä se ei imeydy ihoon, vaan jää sen pinnalle ja heijastaa auringonsäteet pois. Lasten voiteissa ei ole turhia ainesosia, kuten pigmenttiläiskiä tai ryppyjä ehkäiseviä aineita. Suojakerrointa voi alentaa, kun kesä etenee ja iho on päivettynyt.
 3. Miksi lasten aurinkovoiteissa ei saisi olla kemiallisia aurinkosuodattimia?
  Lasta ei kannata turhaan altistaa ihoon imeytyville kemikaaleille. Parhaiten tosin tehoavat voiteet, joissa on mukana myös lapsille turvallisiksi todettuja kemiallisia suoja-aineita. Vauva– ja taaperoikäisille suosittelisin kuitenkin pelkkiä fysikaalisia suojavoiteita.
 4. Mitkä alueet tarvitsevat erityistä suojausta?
  Posket, nenä, olkapäät, jalkaterät ja korvalehdet. Päähine varjostaa kasvojen ihoa, mutta mieluummin lierihattu kuin lippis, sillä lippalakin kanssa kärähtää helposti niska. Ja silmille aurinkolasit!
 5. Riittääkö yksi sively?
  Hikoilu, uiminen, hiekka ja hankaus kuluttavat voidetta, joten sitä on lisättävä parin tunnin välein ja uinnin jälkeen.
 6. Aurinko tekee hyvää mielelle. Mitä muuta hyötyä siitä on?
  Kohtuullinen auringonotto parantaa atooppista ihottumaa ja kutinaa. Auringon ansiosta ihossa muodostuu D-vitamiinia: suojavoiteet eivät estä tätä prosessia.
 7. Tarvitseeko lapsi after sun -tuotteita?
  Tavallinen perusvoide riittää.
 8. Jos iho varotoimista huolimatta kärähtää, miten sitä hoidetaan?
  Tärkeintä on pysyä varjossa sekä kosteuttaa ja viilentää ihoa rauhoittavalla voiteella. Lisäksi siihen voi muutaman päivän ajan sivellä yksiprosenttista hydrokortisonivoidetta. Aurinkovoiteeseen kannattaa jatkossa valita korkeampi suojakerroin.
 9. Mistä tunnistaa auringonpistoksen?
  Oireita ovat huono olo ja päänsärky, joskus pahoinvointi. Olo helpottuu lepäämällä varjossa ja viileässä sekä nauttimalla tarpeeksi nestettä. Yleensä auringonpistos ei vaadi lääkärin hoitoa.
 10. Voiko viimevuotista aurinkovoidetta käyttää?
  Jos tuotetta on säilytetty tiiviisti suljettuna, varjossa ja melko viileässä, se on käyttökelpoinen, joskin suojausteho on voinut hiukan heikentyä.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Seija Valkiala

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

 1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
 2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
 3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
 4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
 5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.