Kevään tulo tuo auringonpaisteen lisäksi mukanaan myös allergiat. Lue vinkit.

Kevään tulo tuo auringonpaisteen lisäksi mukanaan myös allergiat. Yhtä aikaa siitepölyn kanssa leijuva katupöly voimistaa entisestään allergisten ja astmaatikkojen oireita.

Allergia- ja astmaliiton arvioiden mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat koivu ja heinät.

Siitepölykauden aloittavat leppä ja pähkinäpensas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koivuallergikot saavat siitepölykaudella oireita usein myös tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Esimerkiksi omena, päärynä, kiivi, porkkana, lanttu ja tomaatti voivat aiheuttaa oireita kuten suun kutinaa ja ihottumaa, vatsavaivoja ja yleistä kutinaa. Kasvisten ja hedelmien keittäminen tai pakastaminen saattaa vähentää niiden allergisuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkitys kannattaa aloittaa ennen ensimmäisiä oireita

Siitepölyallergian lääkitys pitäisi aloittaa viimeistään viikkoa ennen siitepölykauden alkamista. Allergiaa hoidetaan antihistamiinilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Lasten allergioiden kohdalla on aina syytä käydä lääkärissä oikean lääkityksen saamiseksi. Lääkkeet tulevat myös halvemmiksi lääkärin reseptillä.

Oireita voi yrittää helpottaa lääkkeiden lisäksi myös nenän huuhtelukannulla sekä kostuttamalla nenää öljytipoilla. Siitepöly pahentaa usein myös astmaa, joten myös astmalääkitys kannattaa tarkistaa.

Siitepölyä on ilmassa eniten aurinkoisella ja tuulisella säällä sekä sateen alkaessa ja ukkosmyrskyssä. Vähiten siitepölyä on aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä.

Pahasti allergisten lasten kohdalla kannattaa harkita myös siedätyshoitoa, jolla allergiasta voi päästä eroon lopullisesti. Heinän siedätyshoidon ehtii aloittaa vielä tänä keväänä. Nykyään siedätyshoitoa voidaan antaa pistosten lisäksi myös tabletteina. Tablettihoito sopii yli viisivuotiaille lapsille.

Myös katupöly aiheuttaa oireita

Katupöly aiheuttaa haittaa erityisesti allergisille ja astmaa sairastaville lapsille, joiden oireet saattavat pahentua entisestään. Pienet lapset, jotka kulkevat pääasiassa lähellä maan tasoa kävellen tai rattaissa, voivat hengittää jopa 30 prosenttia enemmän katupölyä ja vaarallisia pienhiukkasia kuin aikuiset. Katupöly lisää etenkin lasten yskää, ylähengitystieoireita ja keuhkoputkentulehduksia.

Katupölystä aiheutuvia oireita voi helpottaa parhaiten välttämällä ulkoilua kuivina ja tuulisina päivinä sekä vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Hengityssuojaimet estävät pölyn pääsyn hengitysteihin, ja silmä- tai aurinkolasit suojaavat silmiä.

Jotta pöly ei pääsisi sisätiloihin, tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Pyykkiä ei pidä kuivattaa ulkona, ja siivouspäiviä on syytä lisätä. Suihkussa käynti ennen nukkumaan menoa estää päivän aikana hiuksiin ja iholle kertyneiden pölyhiukkasten pääsyn sänkyyn ja vuodevaatteisiin. Samoja keinoja kannattaa käyttää myös ehkäistäessä siitepölyn pääsyä sisätiloihin.

Lue lisää siitepölyallergiasta Allergia- ja astmaliiton sivuilta

 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla