Kevään tulo tuo auringonpaisteen lisäksi mukanaan myös allergiat. Lue vinkit.

Kevään tulo tuo auringonpaisteen lisäksi mukanaan myös allergiat. Yhtä aikaa siitepölyn kanssa leijuva katupöly voimistaa entisestään allergisten ja astmaatikkojen oireita.

Allergia- ja astmaliiton arvioiden mukaan noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii siitepölyallergiasta. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat koivu ja heinät.

Siitepölykauden aloittavat leppä ja pähkinäpensas.

Koivuallergikot saavat siitepölykaudella oireita usein myös tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Esimerkiksi omena, päärynä, kiivi, porkkana, lanttu ja tomaatti voivat aiheuttaa oireita kuten suun kutinaa ja ihottumaa, vatsavaivoja ja yleistä kutinaa. Kasvisten ja hedelmien keittäminen tai pakastaminen saattaa vähentää niiden allergisuutta.

Lääkitys kannattaa aloittaa ennen ensimmäisiä oireita

Siitepölyallergian lääkitys pitäisi aloittaa viimeistään viikkoa ennen siitepölykauden alkamista. Allergiaa hoidetaan antihistamiinilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Lasten allergioiden kohdalla on aina syytä käydä lääkärissä oikean lääkityksen saamiseksi. Lääkkeet tulevat myös halvemmiksi lääkärin reseptillä.

Oireita voi yrittää helpottaa lääkkeiden lisäksi myös nenän huuhtelukannulla sekä kostuttamalla nenää öljytipoilla. Siitepöly pahentaa usein myös astmaa, joten myös astmalääkitys kannattaa tarkistaa.

Siitepölyä on ilmassa eniten aurinkoisella ja tuulisella säällä sekä sateen alkaessa ja ukkosmyrskyssä. Vähiten siitepölyä on aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä.

Pahasti allergisten lasten kohdalla kannattaa harkita myös siedätyshoitoa, jolla allergiasta voi päästä eroon lopullisesti. Heinän siedätyshoidon ehtii aloittaa vielä tänä keväänä. Nykyään siedätyshoitoa voidaan antaa pistosten lisäksi myös tabletteina. Tablettihoito sopii yli viisivuotiaille lapsille.

Myös katupöly aiheuttaa oireita

Katupöly aiheuttaa haittaa erityisesti allergisille ja astmaa sairastaville lapsille, joiden oireet saattavat pahentua entisestään. Pienet lapset, jotka kulkevat pääasiassa lähellä maan tasoa kävellen tai rattaissa, voivat hengittää jopa 30 prosenttia enemmän katupölyä ja vaarallisia pienhiukkasia kuin aikuiset. Katupöly lisää etenkin lasten yskää, ylähengitystieoireita ja keuhkoputkentulehduksia.

Katupölystä aiheutuvia oireita voi helpottaa parhaiten välttämällä ulkoilua kuivina ja tuulisina päivinä sekä vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla. Hengityssuojaimet estävät pölyn pääsyn hengitysteihin, ja silmä- tai aurinkolasit suojaavat silmiä.

Jotta pöly ei pääsisi sisätiloihin, tuuletusikkunoihin ja ulkoilmaventtiileihin kannattaa asentaa hiukkassuodattimet. Pyykkiä ei pidä kuivattaa ulkona, ja siivouspäiviä on syytä lisätä. Suihkussa käynti ennen nukkumaan menoa estää päivän aikana hiuksiin ja iholle kertyneiden pölyhiukkasten pääsyn sänkyyn ja vuodevaatteisiin. Samoja keinoja kannattaa käyttää myös ehkäistäessä siitepölyn pääsyä sisätiloihin.

Lue lisää siitepölyallergiasta Allergia- ja astmaliiton sivuilta

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.