Onko "lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö" -termi vanhentunut?

Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan useita muutoksia raiskauslainsäädäntöön. Lastensuojelun Keskusliiton mielestä samassa yhteydessä tulisi saattaa ajan tasalle myös rikosnimike ”lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö”.

Nimike ”lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus” kuvastaa liiton mielestä täsmällisemmin teon luonnetta ja vakavuutta.

– Uusi rikosnimike ilmaisisi täsmällisesti, mistä rikoksessa on kyse. Siinä loukataan nimenomaan seksuaalista koskemattomuutta, toteaa Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Heikki Sariola.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Rikoksen tunnusmerkistöstä poistettiin muutama vuosi sitten seksuaalisen kiihottumisen tai tyydytyksen tavoittelun vaatimus. Nimike lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus olisi sopusoinnussa myös tämän lakimuutoksen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painopiste tulee siirtää tekijästä siihen, mitä teko on sen kohteen kannalta, eli koskemattomuuden loukkaukseen. Hyväksikäyttö-termi keskittyy tekijään. Lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus -termi myös kuvastaa keskusliiton käsityksen mukaan hyväksikäyttöä paremmin lapsiin kohdistuvien tekojen loukkaavuutta.

– Hyväksikäyttö-termi on alusta lähtien istunut vähän huonosti suomenkieleen. Sen aiheuttamat mielleyhtymät vievät monella tavalla harhaan. Yhtäältä viitataan johonkin hyvään. Toisaalta taas hyväksikäyttö synnyttää mielikuvan taloudellisesta riistosta tai hyväksikäytöstä.

– Määritelmän muuttaminen toisi uusia tekoja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ja törkeän raiskauksen piiriin. Sitä kautta saataisiin tyttöihin ja poikiin kohdistuvat seksuaalisen koskemattomuuden loukkaukset tuomittua samanlaisin perustein ja samantasoisin rangaistuksin, Sariola toteaa.

Lue koko Lastensuojelun Keskusliiton lausunto oikeusministeriölle. 

Lähde: Lastensuojelun Keskusliitto

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla