Kymmenen vinkkiä auttavat lapsiperhettä sopeutumaan allergiaan.

1. Hyväksy

Allergia on ruokapöydän kuokkavieras, jota on pakko sietää epämääräinen aika. Sairaus ei ole kenenkään syy, joten on turha pohtia, mitä olisi voinut tehdä toisin. Vaikka imetyksen ja imetyksenaikaisen monipuolisen ruokavalion on todettu ehkäisevän allergiaa, se ei kuitenkaan takaa täyttä suojaa. Allergian syistä ei tiedetä vielä tarpeeksi, jotta sitä osattaisiin ennaltaehkäistä.

2. Selvitä allergian aiheuttajat ja eliminoi ne

Se on kaikkea muuta kuin helppoa. On vahdittava haukan lailla, mitä lapsi laittaa suuhunsa ja minkä mahdollisten allergian aiheuttajien kanssa hän on tekemisissä. Oirepäiväkirja, johon merkitään lapsen syömiset ja lääkitykset sekä mahdolliset reaktiot, on miltei välttämätön apuväline tässä salapoliisityössä. Lääkäri voi määrätä erilaisia allergiatestejä, jotka auttavat löytämään syyn allergiaoireille.

3. Tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ruoka-aineisiin

Jos vehnä ei käy, entä sitten ravintopitoiset hirssi, tattari, kvinoa tai amarantti? Nykyisin on tavallisissakin ruokakaupoissa runsaasti vaihtoehtoja - myös allergisille herkkusuille. Tutustu myös luontaistuotekauppojen ja luomukauppojen valikoimiin. Ravitsemusterapeutti auttaa täysipainoisen ruokavalion suunnittelussa silloin, kun joudutaan välttämään ravitsemuksen kannalta keskeisiä ruoka-aineita, kuten maitoa ja kotimaisia viljoja.

Allergiaperheessä melko tavallinen ongelma on, ettei lapsi suoralta kädeltä hyväksy uusia makuja. Tarvitaan jopa kaksikymmentä maistamiskertaa ennen kuin oudosta mausta tulee tuttu. Tärkeintä on asettaa uusia ruokia toistuvasti tarjolle ja antaa lapsen rauhassa tutustua niihin. Jos lapsi syö niin huonosti, että se alkaa jo haitata kasvua, ota yhteyttä neuvolaan tai ravitsemusterapeuttiin.

4. Ehkäise allergiakierre

Kun suolisto on valmiiksi ärtynyt, sietää se huonosti sellaisiakin ruoka-aineita, mitä terveenä sietäisi. Tulehduksen rauhoittumista pitäisi malttaa odottaa ennen uusia ruokakokeiluja. Kun allerginen tulehdus on rauhoittunut, elimistön suojajärjestelmä on vahvempi ja allergisoitumiskierre voidaan saada pysähtymään.

Probioottien l. maitohappobakteereiden on todettu rauhoittavan allergista tulehdusta. Ne vaikuttavat yhdessä antioksidanttien, kuten A- ja E-vitamiinien kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan myös rasvahapoilla - kuten esimerkiksi kalaöljyllä - on suotuisia vaikutuksia immuunipuolustusjärjestelmälle. Keskustele lääkärin kanssa, mikä on sopiva tahti laajentaa lapsen ruokavaliota.

5. Vaadi lapselle riittävä lääkitys

Allergiaa ei ehkä saa täysin oireettomaksi, mutta jatkuva kutiseva ihottuma tai kipeä vatsa on kohtuuton rasite niin pienelle itselleen kuin perheellekin. Antihistamiinit ja lääkevoiteet eivät paranna allergiaa, vaan vaimentavat allergisia reaktioita. Välillä sekin voi olla tarpeen.

6. Hanki tukea arkeen

Allergian hoito vie paljon aikaa erikoisruokien laittamisineen, ihonhoitoineen ja lääkärikäynteineen. Jousta kotitöistä, jotka eivät ole aivan välttämättömiä ja pyydä apua läheisiltä häpeilemättä tai hanki maksullista kodinhoitoapua.

7. Puhu niiden kanssa, jotka ymmärtävät, mistä puhut

Allergiaa on vaikea ymmärtää ellei ole sitä jossakin muodossa itse kokenut. Et ole ainoa maailmassa, joka tuntee taistelevansa tuulimyllyjä vastaan, kun lapsi on allerginen. On helpottavaa saada vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet saman. Ota selvää paikkakuntasi allergia- ja astmayhdistyksestä toimiiko lähelläsi perhekerhoa.

Yhdistykseltä saa myös koulutettujen tukihenkilöiden yhteystietoja. Tukihenkilöt kuuntelevat huoliasi ja antavat oman kokemuksensa pohjalta arkivinkkejä. Myös netin keskustelupalstoilla voi vaihtaa ajatuksia.

8. Ole välillä itsekäs ja hoida itseäsi

Karkaa lenkille tai kylään tai kirjan sivuille - tekemään jotakin sinulle tärkeää. Jaksamistasi tarvitaan nyt, jos koskaan.

9. Pidä toivoa yllä

Elä tunti kerrallaan. Jokainen päivä on voitto. Kun lapsi kasvaa ja vahvistuu, allergiat saavat väistyä. Ehkä juuri sinun lapsesi allergia helpottaa aivan piankin.

10. Muista purkaa erityisruokavalio

Valtaosa allergioista helpottaa viimeistään kouluikään mennessä. On turha pitää yllä hankalaa erityisruokavaliota vain siksi, että siihen on tottunut. Keskustele lääkärin kanssa, milloin allergiaoireita aiheuttaneiden ruoka-aineiden sopivuutta kannattaa taas kokeilla.

Melko tavallista on kokeilla noin vuoden välein. Kouluiässä voidaan jo antaa siedätyshoitoa vaikeisiin pistiäis- ja siitepölyallergioihin. Siedätyshoito selättää allergian vähentämällä yliherkkyyttä allergian aiheuttajia kohtaan. Myös ruokien siedätystä tutkitaan, mutta käytännön keinoja sen toteutukseen ei vielä ole.

Asiantuntijoina: lastentautiopin professori Erika Isolauri ja ravitsemustutkija Kirsi Laitinen Turun yliopistosta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Vierailija

”Kutsumme itsemme syömään isovanhemmille” ja 17 muuta keinoa säästää hoitovapaalla

Kannattais vähän miettiä, mitä neuvoja annetaan. Mun sisko perheineen harrasti aikoinaan juuri tuota, että kerran viikossa tulivat meidän vanhempien kotiin syömään. Tulivat heti lauantaina aamupäivällä ja viipyivät pitkälle iltapäivään. Kätevää oli, kun saivat ruuan ja siinä samalla myös lastenhoitoapua. Mitäs muutakaan tekemistä mulla olisi teini-ikäisenä ollut, kun vahtia siskon perheen lapsia. Aikansa tätä kesti, kunnes vanhemmat sanoivat, että tarvitsevat vähän omaakin aikaa rankan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.