Kymmenen vinkkiä auttavat lapsiperhettä sopeutumaan allergiaan.

1. Hyväksy

Allergia on ruokapöydän kuokkavieras, jota on pakko sietää epämääräinen aika. Sairaus ei ole kenenkään syy, joten on turha pohtia, mitä olisi voinut tehdä toisin. Vaikka imetyksen ja imetyksenaikaisen monipuolisen ruokavalion on todettu ehkäisevän allergiaa, se ei kuitenkaan takaa täyttä suojaa. Allergian syistä ei tiedetä vielä tarpeeksi, jotta sitä osattaisiin ennaltaehkäistä.

2. Selvitä allergian aiheuttajat ja eliminoi ne

Se on kaikkea muuta kuin helppoa. On vahdittava haukan lailla, mitä lapsi laittaa suuhunsa ja minkä mahdollisten allergian aiheuttajien kanssa hän on tekemisissä. Oirepäiväkirja, johon merkitään lapsen syömiset ja lääkitykset sekä mahdolliset reaktiot, on miltei välttämätön apuväline tässä salapoliisityössä. Lääkäri voi määrätä erilaisia allergiatestejä, jotka auttavat löytämään syyn allergiaoireille.

3. Tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ruoka-aineisiin

Jos vehnä ei käy, entä sitten ravintopitoiset hirssi, tattari, kvinoa tai amarantti? Nykyisin on tavallisissakin ruokakaupoissa runsaasti vaihtoehtoja - myös allergisille herkkusuille. Tutustu myös luontaistuotekauppojen ja luomukauppojen valikoimiin. Ravitsemusterapeutti auttaa täysipainoisen ruokavalion suunnittelussa silloin, kun joudutaan välttämään ravitsemuksen kannalta keskeisiä ruoka-aineita, kuten maitoa ja kotimaisia viljoja.

Allergiaperheessä melko tavallinen ongelma on, ettei lapsi suoralta kädeltä hyväksy uusia makuja. Tarvitaan jopa kaksikymmentä maistamiskertaa ennen kuin oudosta mausta tulee tuttu. Tärkeintä on asettaa uusia ruokia toistuvasti tarjolle ja antaa lapsen rauhassa tutustua niihin. Jos lapsi syö niin huonosti, että se alkaa jo haitata kasvua, ota yhteyttä neuvolaan tai ravitsemusterapeuttiin.

4. Ehkäise allergiakierre

Kun suolisto on valmiiksi ärtynyt, sietää se huonosti sellaisiakin ruoka-aineita, mitä terveenä sietäisi. Tulehduksen rauhoittumista pitäisi malttaa odottaa ennen uusia ruokakokeiluja. Kun allerginen tulehdus on rauhoittunut, elimistön suojajärjestelmä on vahvempi ja allergisoitumiskierre voidaan saada pysähtymään.

Probioottien l. maitohappobakteereiden on todettu rauhoittavan allergista tulehdusta. Ne vaikuttavat yhdessä antioksidanttien, kuten A- ja E-vitamiinien kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan myös rasvahapoilla - kuten esimerkiksi kalaöljyllä - on suotuisia vaikutuksia immuunipuolustusjärjestelmälle. Keskustele lääkärin kanssa, mikä on sopiva tahti laajentaa lapsen ruokavaliota.

5. Vaadi lapselle riittävä lääkitys

Allergiaa ei ehkä saa täysin oireettomaksi, mutta jatkuva kutiseva ihottuma tai kipeä vatsa on kohtuuton rasite niin pienelle itselleen kuin perheellekin. Antihistamiinit ja lääkevoiteet eivät paranna allergiaa, vaan vaimentavat allergisia reaktioita. Välillä sekin voi olla tarpeen.

6. Hanki tukea arkeen

Allergian hoito vie paljon aikaa erikoisruokien laittamisineen, ihonhoitoineen ja lääkärikäynteineen. Jousta kotitöistä, jotka eivät ole aivan välttämättömiä ja pyydä apua läheisiltä häpeilemättä tai hanki maksullista kodinhoitoapua.

7. Puhu niiden kanssa, jotka ymmärtävät, mistä puhut

Allergiaa on vaikea ymmärtää ellei ole sitä jossakin muodossa itse kokenut. Et ole ainoa maailmassa, joka tuntee taistelevansa tuulimyllyjä vastaan, kun lapsi on allerginen. On helpottavaa saada vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet saman. Ota selvää paikkakuntasi allergia- ja astmayhdistyksestä toimiiko lähelläsi perhekerhoa.

Yhdistykseltä saa myös koulutettujen tukihenkilöiden yhteystietoja. Tukihenkilöt kuuntelevat huoliasi ja antavat oman kokemuksensa pohjalta arkivinkkejä. Myös netin keskustelupalstoilla voi vaihtaa ajatuksia.

8. Ole välillä itsekäs ja hoida itseäsi

Karkaa lenkille tai kylään tai kirjan sivuille - tekemään jotakin sinulle tärkeää. Jaksamistasi tarvitaan nyt, jos koskaan.

9. Pidä toivoa yllä

Elä tunti kerrallaan. Jokainen päivä on voitto. Kun lapsi kasvaa ja vahvistuu, allergiat saavat väistyä. Ehkä juuri sinun lapsesi allergia helpottaa aivan piankin.

10. Muista purkaa erityisruokavalio

Valtaosa allergioista helpottaa viimeistään kouluikään mennessä. On turha pitää yllä hankalaa erityisruokavaliota vain siksi, että siihen on tottunut. Keskustele lääkärin kanssa, milloin allergiaoireita aiheuttaneiden ruoka-aineiden sopivuutta kannattaa taas kokeilla.

Melko tavallista on kokeilla noin vuoden välein. Kouluiässä voidaan jo antaa siedätyshoitoa vaikeisiin pistiäis- ja siitepölyallergioihin. Siedätyshoito selättää allergian vähentämällä yliherkkyyttä allergian aiheuttajia kohtaan. Myös ruokien siedätystä tutkitaan, mutta käytännön keinoja sen toteutukseen ei vielä ole.

Asiantuntijoina: lastentautiopin professori Erika Isolauri ja ravitsemustutkija Kirsi Laitinen Turun yliopistosta.

Seksuaaliterapeutti Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia vauva.fissä. Kuva: Miikka Pirinen

#metoo-kampanja on herättänyt vanhempien ahdistavat lapsuus- ja nuoruusmuistot. Mitä voimme tehdä, jotta omat lapsemme eivät joudu kohtaamaan samaa.

Kampanjan tarkoituksena on tehdä näkyväksi seksuaalisen häirinnän laajuus; se koskettaa lähes jokaista naista, ja myös useita miehiä.

Reidelle bussimatkan ajaksi laskeutuva käsi, hississä kohdattu itsensäpaljastaja, rasvaista vartalon kommentointia, kourimista tungoksessa, raiskausyrityksiä, uhkailuja, hyväksikäyttöä... Hastagilla #metoo jaetut kokemukset herättävät paitsi omat ikävät muistot, saavat vanhemman miettimään, kuinka suojella omaa lasta seksuaaliselta häirinnältä ja väkivallalta.

Opeta lasta ilmaisemaan omat rajansa

Seksuaalinen häirintä on aina ennen kaikkea toisen rajojen rikkomista, erityistason seksuaaliterapeutti (NASC) Marja Kihlström painottaa. Lapsen voi opettaa tunnistamaan omat rajansa. Se helpottaa lapsen kynnystä myös myöhemmin erottaa hyvä ja huono kosketus.

– Edes pientä lasta ei saisi koskaan pakottaa halaamaan tai istumaan sylissä, jos hän ei sellaista halua. Ei, vaikka  esimerkiksi isovanhemmat vaatisivat tai pahoittaisivat mielensä, Kihlström sanoo.

Lapsen on tärkeää itse oppia säätelemään, milloin ja kenen koskettamaksi haluaa tulla. Lapsesta voi tuntua ikävältä jokin niinkin arkinen kuin vieraan aikuisen käsi hartioilla.

– Lapsella voi olla erilaiset fyysiset rajat kuin itsellämme, ja lapsia on kuunneltava erityisen tarkkaan. Jos lapsi ei halua tulla kosketetuksi, hänen toivettaan tulee kunnioittaa, vaikka oma ajatus ei olisi missään mielessä seksuaalisesti virittynyt.

"Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa."

Lapselle pitää opettaa, että kosketukseen on oltava aina lupa. Ja jotta lapsi oppii myös itse kunnioittamaan toisten ihmisten rajoja, hänelle täytyy opettaa, että sääntö koskee myös häntä itseään. Vaikka olisi kuinka rakastunut päiväkotikaveriin ja haluaisi pussata tai halata, toisen rajoja ei saa ylittää ilman lupaa.

Lapsen kanssa voi puhua siitä, millainen kosketus tuntuu hyvältä ja millainen ei. Silloin lapsi oppii säätelemään, millaista kosketusta haluaa, milloin suostuu kosketukseen vain miellyttääkseen muita ja miten hallita sitä, mitä itse haluaa.

Auta tunnistamaan hyvä ja huono kosketus

Seksuaalikasvatus on yhtä tärkeää tytöille ja pojille, Marja Kihlström muistuttaa.

– Fakta on, että myös pojat kohtaavat seksuaalista häirintää. Se aiheuttaa, jos mahdollista, vielä enemmän häpeää, sillä yleinen oletus on, ettei sellaista tapahdu.

Seksuaalikasvatuksen voi aloittaa jo vauvana. Se käyaika lailla luonnostaan, kun vauvaa pidetään hellästi sylissä ja häntä kosketetaan rakastavasti. Taaperoa voi jo opettaa nimeämään eri ruuminosia. Tärkeää on, että perheessä ei ole kiellettyjä sanoja tai kysymyksiä liittyen seksuaalisuuteen tai vaikkapa sukupuolielimiin.

– Pimppi on pimppi eikä etupeppu. Ja siitä voi puhua yhtä arkisesti kuin kainalosta tai vatsasta. Jos kehonosiin liittyy vanhemmalla häpeää tai estoja, hän välittää ne hyvin helposti lapselle äänensävyissä tai puhumattomuutena, ja lapsi oppii, että omassa vartalossa on paikkoja, jotka ovat hävettäviä, toisarvoisia.

Hieman isommalle lapselle voi opettaa uikkarisäännön: Uimapuvun rajaavat alueet ovat lapsen omia alueita, joihin muut eivät saa koskea, lukuun ottamatta vanhempia tai muita aikusia hoivatarkoituksessa.

Harjoitelkaa avunpyytämistä

Kun lapsi alkaa liikkua yksin, pitää seksuaalisen häirinnän käsitettä avata hieman enemmän. Lapsen kanssa voi jutella myös siitä, mitä tehdä, jos joku lähestyy tavalla, joka ei itsestä tunnu hyvältä.

– Harjoitelkaa ein sanomista ja avunpyytämistä. Jos lapsi sanoo kovaan ääneen ”tuo ei tunnu kivalta”, sen pitäisi herättää myös ympärillä olevat aikuiset. Lapsen kanssa voi myös sopia, että aikuinen soittaa heti saatuaan tietynlaisen tekstiviestin.

"Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan."

Lapselle voi puhua myös lamaantumisen tunteesta. Jos joku ylittää omat rajat yllättäen tai hyvin röyhkeästi, aikuinenkin voi lamaantua niin, ettei pystykään toimimaan tai sanomaan mitään. Lapsen on hyvä ymmärtää, että lamaantuminen ei tarkoita, että hän olisi suostunut tekoihin, antanut häirikölle luvan. Lamaantumiseen tunteeseenkin voi harjoitella keinoja selviytyä, kuten vaikka napakka ein huutaminen tai edellä mainittu tekstiviesti vanhemmalle.

Rakasta, arvosta, ota vakavasti

Aikuinen ei saisi koskaan väheksyä tai sivuuttaa, jos lapsi kertoo kokeneensa epämiellyttävän kohtaamisen – ei, vaikka kyseessä olisi perheen tuttu aikuinen.

– Se saattaa olla vanhemmalta vain yksi ”no, älä nyt, sehän on sinun oma setäsi” -kommentti, joka sulkee lapsen suun vuosiksi eteenpäin ja saa lapsen ajattelemaan, että hän toimi tilanteessa jotenkin väärin, häirintä olikin hänen syytään.

Aikuisilta unohtuu, että seksuaalinen häirintä on paljon muutakin kuin käsi housuissa tai rinnan puristus. Se voi olla ohi menevä läpsäytys takapuolelle, härskejä puheita, tai vaikka esiteini-ikäisten kömpelö kopelointiyritys luokkakaveria kohtaan. Vaikka tapahtunut ei aikuisesta tuntuisi vakavalta, lapsen tunne täytyy ottaa vakavasti ja siihen on puututtava.

"Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja."

Vaikka me vanhemmat tekisimme kaikkemme suojellaksemme lasta seksuaaliselta häirinnältä ja kasvattaaksemme lapsistamme aikuisia, jotka osaisivat kunnioittaa toisen rajoja, me emme aina voi vaikuttaa siihen, minkälaista seksuaalikasvatusta lapsemme saavat muualta. Lapsen käsitykseen omista ja toisten rajoista vaikuttavat aina myös päivähoito, koulu, ystävät ja vaikkapa ystävien vanhemmat.

– Paras lääke seksuaalikasvatuksen rinnalla seksuaalista häirintää vastaan on, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja arvostettu.

Rakkaudessa kylpevä ihminen todennäköisesti arvostaa myös muiden rajoja. Kelpaamattomuuden ja rakkaudettomuuden tunne häivyttää lapsen kykyä tunnistaa omat rajansa ja kunniottaa muiden rajoja. Silloin lapsi saattaa etsiä hyväksyntää väärilläkin tavoilla ja alistuu helpommin häirinnälle.

MeToo

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Uikkarisääntö muuten hyvä, muttei valmista kohtaamaan aikuista, joka äkkiä tunkee limaisen kielensä esiteinin suuhun. Kertokaa siis myös, että pussailuunkin pitää olla aina lupa. Ja ettei kaikille tarvitse olla kohtelias. Ja että jos vähänkin epäilyttää, äkkiä mäkeen, soitto aikuisille ja yhteys poliisiin.
Lue kommentti
Puhu muru
Seuraa 
Liittynyt9.10.2015

Miten voit suojella lastasi seksuaaliselta häirinnältä – asiantuntija neuvoo

Olet aivan oikeassa MeToo, että uikkarisäännön lisäksi olisi hyvä puhua kaikenlaisesta koskemattomuudesta liittyen halaamiseen, suuteluun, käden laittoon reidelle, pyllylle, rinnalle. Asiat olisi tärkeää osaa selittää ikätasoon sopivalla tavalla ja vastata lapsen kysymyksiin. Nuo ohjeesi, ettei kaikille tarvitse olla kohtelias, ja karkuun lähtemisestä, vanhemmille ja /tai poliisille soitosta myöskin. Lapselle ja nuorelle on tärkeää painottaa uudelleen ja uudelleen, että kerrothan vanhemmille,...
Lue kommentti
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, hän tuntuu syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla on omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto kuin lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.