Kymmenen vinkkiä auttavat lapsiperhettä sopeutumaan allergiaan.

1. Hyväksy

Allergia on ruokapöydän kuokkavieras, jota on pakko sietää epämääräinen aika. Sairaus ei ole kenenkään syy, joten on turha pohtia, mitä olisi voinut tehdä toisin. Vaikka imetyksen ja imetyksenaikaisen monipuolisen ruokavalion on todettu ehkäisevän allergiaa, se ei kuitenkaan takaa täyttä suojaa. Allergian syistä ei tiedetä vielä tarpeeksi, jotta sitä osattaisiin ennaltaehkäistä.

2. Selvitä allergian aiheuttajat ja eliminoi ne

Se on kaikkea muuta kuin helppoa. On vahdittava haukan lailla, mitä lapsi laittaa suuhunsa ja minkä mahdollisten allergian aiheuttajien kanssa hän on tekemisissä. Oirepäiväkirja, johon merkitään lapsen syömiset ja lääkitykset sekä mahdolliset reaktiot, on miltei välttämätön apuväline tässä salapoliisityössä. Lääkäri voi määrätä erilaisia allergiatestejä, jotka auttavat löytämään syyn allergiaoireille.

3. Tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ruoka-aineisiin

Jos vehnä ei käy, entä sitten ravintopitoiset hirssi, tattari, kvinoa tai amarantti? Nykyisin on tavallisissakin ruokakaupoissa runsaasti vaihtoehtoja - myös allergisille herkkusuille. Tutustu myös luontaistuotekauppojen ja luomukauppojen valikoimiin. Ravitsemusterapeutti auttaa täysipainoisen ruokavalion suunnittelussa silloin, kun joudutaan välttämään ravitsemuksen kannalta keskeisiä ruoka-aineita, kuten maitoa ja kotimaisia viljoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Allergiaperheessä melko tavallinen ongelma on, ettei lapsi suoralta kädeltä hyväksy uusia makuja. Tarvitaan jopa kaksikymmentä maistamiskertaa ennen kuin oudosta mausta tulee tuttu. Tärkeintä on asettaa uusia ruokia toistuvasti tarjolle ja antaa lapsen rauhassa tutustua niihin. Jos lapsi syö niin huonosti, että se alkaa jo haitata kasvua, ota yhteyttä neuvolaan tai ravitsemusterapeuttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Ehkäise allergiakierre

Kun suolisto on valmiiksi ärtynyt, sietää se huonosti sellaisiakin ruoka-aineita, mitä terveenä sietäisi. Tulehduksen rauhoittumista pitäisi malttaa odottaa ennen uusia ruokakokeiluja. Kun allerginen tulehdus on rauhoittunut, elimistön suojajärjestelmä on vahvempi ja allergisoitumiskierre voidaan saada pysähtymään.

Probioottien l. maitohappobakteereiden on todettu rauhoittavan allergista tulehdusta. Ne vaikuttavat yhdessä antioksidanttien, kuten A- ja E-vitamiinien kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan myös rasvahapoilla - kuten esimerkiksi kalaöljyllä - on suotuisia vaikutuksia immuunipuolustusjärjestelmälle. Keskustele lääkärin kanssa, mikä on sopiva tahti laajentaa lapsen ruokavaliota.

5. Vaadi lapselle riittävä lääkitys

Allergiaa ei ehkä saa täysin oireettomaksi, mutta jatkuva kutiseva ihottuma tai kipeä vatsa on kohtuuton rasite niin pienelle itselleen kuin perheellekin. Antihistamiinit ja lääkevoiteet eivät paranna allergiaa, vaan vaimentavat allergisia reaktioita. Välillä sekin voi olla tarpeen.

6. Hanki tukea arkeen

Allergian hoito vie paljon aikaa erikoisruokien laittamisineen, ihonhoitoineen ja lääkärikäynteineen. Jousta kotitöistä, jotka eivät ole aivan välttämättömiä ja pyydä apua läheisiltä häpeilemättä tai hanki maksullista kodinhoitoapua.

7. Puhu niiden kanssa, jotka ymmärtävät, mistä puhut

Allergiaa on vaikea ymmärtää ellei ole sitä jossakin muodossa itse kokenut. Et ole ainoa maailmassa, joka tuntee taistelevansa tuulimyllyjä vastaan, kun lapsi on allerginen. On helpottavaa saada vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet saman. Ota selvää paikkakuntasi allergia- ja astmayhdistyksestä toimiiko lähelläsi perhekerhoa.

Yhdistykseltä saa myös koulutettujen tukihenkilöiden yhteystietoja. Tukihenkilöt kuuntelevat huoliasi ja antavat oman kokemuksensa pohjalta arkivinkkejä. Myös netin keskustelupalstoilla voi vaihtaa ajatuksia.

8. Ole välillä itsekäs ja hoida itseäsi

Karkaa lenkille tai kylään tai kirjan sivuille - tekemään jotakin sinulle tärkeää. Jaksamistasi tarvitaan nyt, jos koskaan.

9. Pidä toivoa yllä

Elä tunti kerrallaan. Jokainen päivä on voitto. Kun lapsi kasvaa ja vahvistuu, allergiat saavat väistyä. Ehkä juuri sinun lapsesi allergia helpottaa aivan piankin.

10. Muista purkaa erityisruokavalio

Valtaosa allergioista helpottaa viimeistään kouluikään mennessä. On turha pitää yllä hankalaa erityisruokavaliota vain siksi, että siihen on tottunut. Keskustele lääkärin kanssa, milloin allergiaoireita aiheuttaneiden ruoka-aineiden sopivuutta kannattaa taas kokeilla.

Melko tavallista on kokeilla noin vuoden välein. Kouluiässä voidaan jo antaa siedätyshoitoa vaikeisiin pistiäis- ja siitepölyallergioihin. Siedätyshoito selättää allergian vähentämällä yliherkkyyttä allergian aiheuttajia kohtaan. Myös ruokien siedätystä tutkitaan, mutta käytännön keinoja sen toteutukseen ei vielä ole.

Asiantuntijoina: lastentautiopin professori Erika Isolauri ja ravitsemustutkija Kirsi Laitinen Turun yliopistosta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla