Kauppareissu on hyvä paikka opetella esimerkiksi muiden huomioimista, Tuire Röytiö pohtii.
Kauppareissu on hyvä paikka opetella esimerkiksi muiden huomioimista, Tuire Röytiö pohtii.

Äiti sai kauppareissulla lapsensa käytöksestä negatiivista palautetta ja kirjoitti koskettavan tarinan Facebookiin. Onko sinun vanhemmuuttasi arvosteltu julkisesti? Vastaa kyselyyn jutun alla.

Keravalainen perheenäiti Tuire Röytiö on huomannut, että aikuisilla ei ole aina kärsivällisyyttä kohdata julkisissa tiloissa pieniä ihmisiä, jotka eivät vielä osaa toimia aikuisten lailla. 

Viime viikonlopun kauppareissu päättyi Röytiön perheessä ikäviin tunnelmiin, sillä hän sai poikansa kanssa useaan otteeseen kielteistä palautetta muilta asiakkailta, kun antoi poikansa auttaa tavalliseen tapaan ostosten teossa.

– Lapsi saa noutaa hyllystä pyytämiäni tavaroita, auttaa kärryjen työntämisessä, jos ei ole ruuhkaa, painaa hedelmäosaston vaa'an nappia ja liimata hintalapun tuotteeseen tai auttaa tavaroiden laskemisessa ostoshihnalle – tällaisia arkisia juttuja, jotka saavat lapsen tuntemaan olonsa tärkeäksi ja kokea onnistuvansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Röytiö päätti kertoa tapahtuneesta Facebookin suljetussa ryhmässä ja myöhemmin omalla sivullaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”En ymmärrä, miksi poikani ei saa seistä hevi-osaston vaakan vieressä odottamassa, että tulostuva hintalappu tulee vakaasta pihalle. Sinä keski-iän reippaasti ylittänyt nainen tästä minulle mainitsit.  Miksi ihmeessä kieltäisin pojaltani asian missä hän saa osallistua ja olla tarpeellinen vain siitä syystä, että se sinun mielestä hidastaa vaakalle pääsyä? 

"Vieressä seisova, keski-iän reippaasti ylittänyt pariskunta katsoi meitä ja mutisi jotain 'kaupoissa riehuvista lapsista ja käytöstavoista'."

Jatkoimme ostosten tekoa ja poikani osui kahvipaketteihin, jolloin lavalta tippui kaksi kahvipakettia. Vieressä seisova, myös keski-iän reippaasti ylittänyt pariskunta katsoi meitä ja mutisi jotain 'kaupoissa riehuvista lapsista ja käytöstavoista'. Lupaan ja takaan, ettei poikani tiputtanut kahveja tahallaan, hän ei vain joko huomannut tai osannut arvioida matkaansa kahveihin. Se oli silkka vahinko

Kauppareissumme jatkui vihdoin kassoille, jossa myös sain vahvasti ymmärtää, ettei lapseni kuulu kauppaan. Poikani on joko edessä, liian hidas, ei vielä ymmärrä ettei toisten eteen voi mennä, eikä ilman huomautusta tajua siirtyä, jos joku seisoo hänen takanaan hiljaa samalla minua vihaisesti mulkoillen.”

– Olin pettynyt. Minkä takia aikuiset ihmiset eivät osaa suhtautua lapseen lapsena, joka vasta opettelee asioita omaa aikuisuutta varten? Kauppareissu on hyvä paikka opetella esimerkiksi muiden huomioimista, Röytiö kertoo.

"Pienet ihmiset kaipaavat mieluummin meidän aikuisten ymmärtävää ja kannustavaa asennetta tuomitsemisen ja arvostelun sijaan."

Hän kirjoittaa myös päivityksessään, että pienet ihmiset kaipaavat meidän aikuisten ymmärtävää ja kannustavaa asennettamme tuomitsemisen ja arvostelun sijaan.

”Poikani ei ole tyhmä, ei huonokäytöksinen, ei kuriton, ei röyhkeä, eikä hidastele ilkeilläkseen. Hän on noiden asioiden kanssa vielä keskeneräinen, hän, niinkun monimuukin lapsi vielä opettelee.

Miten aikuinen voi odottaa lapselta täydellistä käytöstä, kun omakin käytös ja suvaitsevuus on ihan lapsen kengissä? Tällä kirjoituksella haluan herätellä ihmisiä miettimään, miten tärkeä se kauppareissu sille lapselle on. Se oppii ja saa olla tärkeä ja tarpeellinen. Eikö me aikuiset voitaisi suoda se mahdollisuus lapsille ilman sitä mulkoilua ja hampaiden imeskelyä?

Meistä kukaan ei ole syntynyt tänne valmiina.”

Röytiö toivoisi ihmisten ymmärtävän, etteivät lapset voi osata aikuisena toimia, elleivät he saa harjoitella lapsina. Hän peräänkuuluttaa meitä aikuisia suhtautumaan lapsiin ymmärtäväisemmin ja kohtelemaan heitä kunnioittavasti.

– Joka tuutista tulee sitä, että pitää suvaita ja ymmärtää muita ihmisiä – miksi lapsien suvaitseminen on niin vaikeaa? Vaikka itsellä olisi huono päivä, lapset ja vanhukset ovat väärä kohde purkaa omaa turhautumista. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Kyllä mua nyt epäilyttää et olis vikaa vähäsen tuossa mammassakin, jos kolmeen eri otteeseen saman kauppareissun kanssa tulee ulkopuolisten taholta sanottavaa.. ihan oikeesti, peiliin olis syytä vilkaista. Jos meidän lapsille on joku jostain asiasta huomauttanut, niin on kyllä yleensä aiheesta ja olen vahvistanut saman sanoman itsekin lapselle. Mitään ongelmia ei ole ollut n 10 vuoden kokemuksella äitinä. Kyllä minäkin tarvittaessa puutun, jos vanhemmat eivät valvo/opasta lapsiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla