Ensimmäisellä kerralla kannattaa vain tutustua kävelleen ja kierrellen rinnekeskukseen. Kuva: iStockphoto
Ensimmäisellä kerralla kannattaa vain tutustua kävelleen ja kierrellen rinnekeskukseen. Kuva: iStockphoto

Lapsi ei opi laskettelua hetkessä. Laskettelureissusta tulee väkisinkin erilainen, kun mukana on lapsi.

– Laskeminen on ennen kaikkea yhdessäoloa, ei pakkosuorittamista, Levin hiihtokoulun, ISIA hiihdonopettaja Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Laskettelua opetellessa tärkeintä on antaa lapselle rauha oppia –  ei lukemaankaan opita päivässä. Laskukertoja tarvitaan talvessa useita, jotta lapsi saa mahdollisuuden kehittyä. Taitavaksi laskijaksi tullaan useamman talven kokemuksella.

Kun lapsi väsyy, niin on parempi lähteä pois tai ainakin pitää tauko. Pieni laskija saattaa tarvita tauon jo parinkymmenen minuutin laskemisen jälkeen, ja se kannattaa hänelle suoda.

Milloin lapsi on valmis rinteeseen?

Neljävuotias on valmis laskettelun kokeilemiseen: sitä nuoremman lapsen fyysiset ja psyykkiset kyvyt eivät riitä laskettelun oppimiseen ennen sitä.

– Alle nelivuotias saa rinteestä lähinnä elämyksen, Ina Sohn-Rajamäki sanoo.

Mieti, haetaanko lapselle elämystä vai halutaanko hänen oppivan laskettelua. Alle nelivuotias saa rinteestä lähinnä elämyksen.

Ensimmäisellä kerralla kannattaa vain tutustua kävelleen ja kierrellen rinnekeskukseen.

– Monet vanhemmat tuovat lapsen rinteeseen, laittavat hänelle varusteet päälle ja istuttavat hissiin. Sitten huudellaan erilaisia ohjeita, vaikka lapsi vasta tutustuu ympäristöönsä: ihmettelee koneita ja laitteita, muita laskijoita ja mainoskylttejä.

Laskeminen kannattaa aloittaa suksilla. Lautailu on fyysisesti haastavaa, ja laudalle voi siirtyä, kun lapsi on omatoiminen ja hänen kehonhallintansa on riittävää. Pieni lapsi harvoin lapsi ymmärtää, mitä tarkoittaa painon siirtäminen kantapäille tai varpaille, eikä tasapainokaan ole vielä hyvä. Lumilaudan kanssa kaatuu väistämättä ensimmäisillä laskukerroilla, oli aloittaja minkä ikäinen tahansa.

– Pienille laskijoille kaatuminen voi olla pettymys, merkki epäonnistumisesta, eikä osa oppimisprosessia. Lautailun voi aloittaa eskari- tai kouluikäisenä, Sohn-Rajamäki sanoo.

Lumilaudalle voi siirtyä, kun lapsi on omatoiminen ja hänen kehonhallintansa on riittävää.

Väsynyt lapsi mäessä on turvallisuusriski

Tärkeintä on valita lapsen taitoihin sopiva rinne. Kun mukana on aloitteleva tai vain muutamana talvena laskenut lapsi, kannattaa pysyä aloittelijoiden rinteessä.

– Isoon mäkeen ei saa olla kiire. Vanhempien pitää jaksaa kuluttaa aikaa yhdessä lapsen kanssa helpossa mäessä, leikitellä suksilla ja käyttää mäen muotoja hyväksi.

Myös ruokahuolto ja taukojen pitäminen on turvallisuuden kannalta tärkeää. Jaksavakin lapsi väsyy mäessä, jos ei saa välillä lepuuttaa lihaksia. Ja kun lapsi väsyy, alkavat sukset eksyä helpommin suoraan alas ja tulee turhia kaatumisia. Väsynyt lapsi mäessä on turvallisuusriski. 

– Vanhempaa saattaa turhauttaa, että kalliit hiihtoliput menevät hukkaan, kun ehditään laskea niin vähän aikaa. Liian usein kuulee vanhemman sanovan, että lasketaan vielä pari kertaa.

Pieni laskija saattaa tarvita tauon jo parinkymmenen minuutin laskemisen jälkeen.

Muita turvallisuusuhkia Sohn-Rajamäen mielestä on esimerkiksi valjaiden käyttö. Vanhemmat saattavat ottaa lapsen mukaan laskemaan valjailla, koska haluavat jo päästä isompiin mäkiin. Valjaiden kanssa lapsi ei kuitenkaan opi säilyttämään tasapainoa ja säätelemään vauhtia itse.

– En suosittele valjailla laskemista. Silloin saattaa tapahtua aivan turhia onnettomuuksia, eikä lapsi enää sen jälkeen tule rinteeseen. Mieluummin opetellaan alusta asti lapsen kanssa omatoimiseen lasketteluun.


Hiihtokoulusta saa ammattilaisten opetusta

Hiihdonopettajan johdolla lapsi oppii tekemään oikeita asioita ja toimimaan rinteessä turvallisesti. Monesti lapset viihtyvät ryhmäopetuksessa, kun ympärillä on muita samanikäisiä ja -tasoisia laskukavereita. Yleensä lapset uskovat rinnesäännöt ja kuuntelevat ulkopuolista helpommin. Koulutettu hiihdonopettaja takaa myös turvallisen opetuksen.

– Käyväthän lapset uimakoulussakin, samaan tapaan hiihtokoulun pitäisi tulla normiksi lapsiperheissä, Sohn-Rajamäki muistuttaa.

Vanhempi voi keskustella tunnin jälkeen hiihdonopettajan kanssa, jotta tietää, miten lapsen tunti on mennyt ja miten harrastusta olisi hyvä jatkaa.

– Karmeinta, mitä näkee edelleen rinteessä, on vanhemmat, jotka opettavat lasta asettamalla lapsen omien suksiensa väliin ja sauvat lapsen kaulan kohdalle poikittain. Se on vaarallista, eikä lapsi ei opi mitään.

Karmeinta, mitä näkee edelleen rinteessä, on vanhemmat, jotka opettavat lasta asettamalla lapsen omien suksiensa väliin ja sauvat lapsen kaulan kohdalle poikittain.

Jos vanhempi opettaa itse lasta laskemaan, opetuksen pitää tapahtua rauhallisesti lapsen vieressä laskien ja mahdollisesti sauvalla tai aisalla sivusta avustaen. Lapselle on turha selittää laskemistekniikkaa: etenkin pienet lapset oppivat parhaiten matkimalla ja kokeilemalla.

– Rinteessäkin lapselle tulee asettaa selvät rajat, ja tärkeää on opetella yhdessä rinnesäännöt.

Muista myös kannustaa lasta. Positiivinen palaute on lapselle erityisen tärkeää. Valitse laskupaikat niin, että ne auttavat lasta saamaan onnistumisen elämyksiä. Hyppyrit ja metsäreitit houkuttavat monia. Niitä ei kannata kieltää, vaan valita yhdessä sellaiset paikat, jotka ovat turvallisia: Muutaman puun kierto tai hypähdys pienestä kummusta on lapsen mielessä suuri seikkailu ja se edistää laskutaitoa.

Rinteessäkin lapselle tulee asettaa selvät rajat ja tärkeää on opetella yhdessä rinnesäännöt.

Rinnelomalle?

Jos ajatuksena on rinneloma Suomen Lapissa, kannattaa laskutuntumaa hakea omasta lähirinteestä useampia kertoja ennen lomalle lähtöä, ei vain kerran edellisellä viikolla. Jotta koko perhe nauttisi lomasta, sitä pitää valmistella.

Onnistuneen loman taustaksi ei välttämättä riitä, että käydään laskemassa kerran vuodessa. Silloin lapsi ei kehity eikä jaksa laskea pidempää aikaa. Tai sitten laskettelu on vain pieniä maistiaisia vuosittain.

– Alpeille lähtöön kannattaa varautua useamman kertojen harjoittelulla ennen lomaa. Ehkei aloittelijoiden tai aivan pienempien lasten kanssa kannata vielä Alpeille suunnata.

Sohn-Rajamäki suosittelee, että lasten kanssa rinnelomalla tehdään muutakin kuin lasketaan: ollaan aamupäivällä muutama tunti rinteessä, sitten syödään ja nukutaan päikkärit tai leikitään. Iltapäivällä voi rinteessä viettää toiset pari tuntia ja sitten on päivän laskut pienemmän laskijan kanssa tehty. Varsinkin Lapin rinnekohteissa löytyy paljon muutakin tekemistä koko perheelle.

Äeti

Lapsen kanssa rinteessä

”Laskeminen kannattaa aloittaa suksilla. Lautailu on fyysisesti haastavaa, ja laudalle voi siirtyä, kun lapsi on omatoiminen ja hänen kehonhallintansa on riittävää. Pieni lapsi harvoin lapsi ymmärtää, mitä tarkoittaa painon siirtäminen kantapäille tai varpaille, eikä tasapainokaan ole vielä hyvä. Lumilaudan kanssa kaatuu väistämättä ensimmäisillä laskukerroilla, oli aloittaja minkä ikäinen tahansa. – Pienille laskijoille kaatuminen voi olla pettymys, merkki epäonnistumisesta, eikä osa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.