Lapsen kuumekouristus näyttää pelottavalta, mutta on yleensä vaaraton.

Lapsen kuumekouristus näyttää hyvin pelottavalta, mutta on yleensä vaaraton. Aikuinen auttaa parhaiten tarkkailemalla oireita.

Useimmat vanhemmat hätääntyvät nähdessään lapsensa ensimmäisen kuumekouristuksen.

Kohtauksen aikana lapsi menee tajuttomaksi sekä kouristaa ja jäykistää raajojaan. Osa lapsista ei kouristele vaan menee kohtauksen aikana veltoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhemmat voivat pelätä lapsensa jopa menehtyvän, sillä kohtauksen aikana näyttää usein siltä, ettei lapsi pysty kunnolla hengittämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouristuskohtaus kestää useimmiten vain muutaman minuutin. Kohtauksen jälkeen lapsi voi olla väsynyt mutta toipuu yleensä nopeasti ennalleen, virkeäksi leikkiväiseksi pienokaiseksi.

Kuumekouristus ei ole epilepsiaa

Mitä kuumekouristuksessa sitten oikeastaan tapahtuu? Kuumekouristus on aivoperäinen kohtaus, jonka saa aikaan aivokuorella tapahtuva sähköinen purkaus.

Lapset saavat kohtauksia siksi, että lapsen kehittymässä olevat aivot reagoivat kuumeeseen herkemmin kuin aikuisen aivot.

Kuumekouristus tulee usein ensimmäisenä kuumepäivänä. Se voi tulla myös silloin, kun kuume on vasta nousemassa. Useimmiten kuumeen aiheuttaa tavanomainen virustulehdus, jonka oireena lapsella on myös yskää, nuhaa, kurkkukipua, oksentelua tai ripulia.

Kuumekouristus ei ole epilepsiaa eikä merkki siitä, vaikka oireet ovatkin samankaltaisia.

Kuumekouristuksia on jopa viidellä prosentilla lapsista ja alttius niihin periytyy. Niitä voi olla jo puolivuotiailla. Useimmiten kuumekouristuksia saavat 1?2-vuotiaat, ja yleensä kohtaukset loppuvat kuuteen ikävuoteen mennessä. Kohtaus uusii noin joka kolmannella lapsella.

Lapsi toipuu nopeasti

Vaikka tavallinen lyhyt kuumekouristus ei ole vaarallinen eikä millään tavalla haittaa lapsen kehitystä.

Jos kouristelu kestää yli viisitoista minuuttia, vaurioiden riski kasvaa hiukan. Siksi kuumekouristus pitää saada nopeasti loppumaan esimerkiksi diatsepaami-peräruiskeella. Ruiskeita saa apteekista lääkärin reseptillä.

Ensimmäisen kouristuskohtauksen jälkeen lapsi pitää aina viedä lääkäriin, vaikka kohtaus olisikin mennyt nopeasti ohitse.

Lääkäri varmistaa, ettei kouristelun syynä ole aivojen tai aivokalvon tulehdus, jotka ovat hengenvaarallisia tauteja. Ensimmäisellä lääkärikäynnillä vanhemmat saavat myös ohjeet diatsepaami-peräruiskeen antamiseen.

Jos lapsi saa kuumekouristuksen

  • Pysy rauhallisena. Ei ole mitään syytä hätääntyä.
  • Aseta lapsi kyljelleen. Silloin hän ei vedä esimerkiksi oksennusta henkeensä. Tarkista, ettei lapsella ole kiristäviä vaatteita ja että hän pystyy vapaasti hengittämään.
  • Vähennä lapselta vaatteita, jos hän tuntuu hikiseltä. Älä kuitenkaan yritä keinotekoisesti viilentää lasta esimerkiksi tuulettamalla huonetta. Ylimääräinen ärsytys voi pidentää kouristuskohtausta.
  • Anna lapselle diatsepaami-peräruiske, jos kotona on niitä varastossa.
  • Jos lapsi saa kuumekouristuksen ensimmäistä kertaa, vie hänet nopeasti lääkäriin tai soita paikalle ambulanssi. Lääkäriin mennään myös silloin, jos kohtaus kestää yli viisi minuuttia, on toispuoleinen tai lapsella on kohtauksen jälkeen halvausoireita.

Asiantuntijana lasten neurologian professori Heikki Rantala Oulun yliopistosta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla