Jos vanhempi jatkuvasti käyttää sanaa varo, se menettää merkityksensä.

Varo ettet tipu! Varo ettet kaadu! Varo reunaa! Varovasti nyt siellä ylhäällä... 

Lapsen varoittelu on ihan inhimillistä: Emmehän halua, että sille rakkaimmalle sattuu mitään. Turvallisuuspuhetta tulvii ympärillemme. Olemme sukupolvi, joka otti käyttöön turvavyöt, pyöräilykypärän ja erilaisten liikuntaharrastusten suojavarusteet. Emme vain yksinkertaisesti voi olla varoittelematta lasten töheltäessä sinne tänne, keikkuessa oksilla ja kiipeillessä pelottomasti, koska meidät kasvatettu suojautumaan. 

Konttauskypärille, turvaistuinten vanhenemispohdinnoille tai sängyn turvakaiteille tekee ehkä mieli hymähdellä, jos omat lapset on kasvatettu aikana, jolloin takapenkillä sai seistä. Mutta on lisääntyneellä turvallisuudella ollut vaikutustakin: tapaturmat ja lapsikuolemat ovat vähentyneet selkeästi. 

Välillä menee silti överiksi. Meitä jännittävät myös liukumäet, kaatuva maito tai vesilätäköt. Jatkuva varoittelu voi tehdä lapsesta ylivarovaisen ja vanhempi saattaa siirtää omat pelkonsa lapseen. Ja jos lapsi ei koskaan opi tuntemaan, että matalalta tippuessa sattuu, miten hän oppii varomaan korkealla? Usein jatkuva varoittelu kaikuu kuuroille korville, koska varo-sana menettää merkityksensä, kun sitä käytetään liian usein. 

– Minkä käsityksen lapsi saa itsestään, kun ympärillä on koko ajan aikuisten huoli siitä, miten hän pärjää? Muistan itse, miten tärkeää oli, että aikuinen osoitti luottamusta. Mitä, jos tällaisia kokemuksia ei enää tulekaan? sanoo lapsuuden hallintaa tutkinut professori Harriet Strandell Helsingin yliopiston so­siaalitieteiden laitokselta.

Kokosimme 20 lausetta, joilla vanhempi voi korvata sanan "varo":

1. Mitä teet?

2. Tarvitsetko apua?

3. Muista hallittu jarrutus.

4. Oletko tukevasti siellä ylhäällä?

5. Pidätkö tiukasti kiinni?

6. Rauhallisesti.

7. Olen tässä, jos tarvitset minua.

8. Juokse vain, mutta laita ­­­___ pois.

9. Onko sinulla riittävästi tilaa tehdä noin?

10. Mitä suunnittelet tekeväsi?

11. Siirry kauemmaksi.

12. Liiku hitaasti ja rauhallisesti ___ lähellä.

13. Katso ympärillesi.

14. Häiritsetkö nyt jotakuta?

15. Tuntuuko sinusta, että pysyt varmasti pystyssä?

16. Pystytkö tuohon ilman, että kaadut?

17. Tuntuuko sinusta, että kaikilla on hauskaa, vaikka toimit noin?

18. Mieti, olisiko kivaa, jos joku tekisi sinulle noin.

19. Sinuun sattuu, jos teet noin.

20. Laske se kivi maahan. Mitään ei heitetä.

Vierailija

Kun tekee mieli huutaa "varo", kokeile näitä sen sijaan

No eiväthän nuo kaikki käy edes samankaltaisiin tilanteisiin. Jos toisella on kivi kädessä, ei silloin karjaista varo. Jos muksu on kiipeilytelineessä, joka on hänelle hiukan tavallista vaativampi, seison henkeä pidättäen vieressä, puren kieleeni ja sanon, että hienosti menee, juuri noin, muista kunnon käsiote ennen kuin siirrät jalkoja. Mahalihakset palautuvat krampista joskus parin tunnin päästä, kurkku on käheä pidätellystä kirkunasta.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.