Kuvat
Shutterstock
Pyöriikö mielessä ärsyyntynyt kommentti? Yritä nielaista se.
Pyöriikö mielessä ärsyyntynyt kommentti? Yritä nielaista se.

Miten oma lapsi saattoikin käyttäytyä noin? Mitä muut ajattelevat minusta vanhempana?

Kun oma lapsi hävettää, tunnetta on vaikea jakaa edes hyvän ystävän kanssa – häpeä tuntuu niin häpeälliseltä. Vaikkapa turhautumisesta tai maltin menetyksestä on paljon helpompi avautua. Miksi?

– Häpeään liittyy niin paljon kielteisiä asioita – pettymystä, surua, poissulkemista, joskus jopa fyysistä pahoinvointia – etteivät ne tunnu hyväksyttäviltä tunteilta lasta kohtaan, sanoo psykologi Katri Rockas Helsingin kaupungin perheneuvolasta.

Häpeä on vanhemmalle hyödyllistä silloin, kun se ohjaa puntaroimaan ja mahdollisesti muuttamaan omaa käytöstään. Häpeän tunteeseen liittyy usein myös vääristyneitä ajatuksia, kuten että muut katsovat, pitävät minua huonona vanhempana ja ajattelevat lapseni olevan kauhukakara.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun lapsen käytös hävettää, pyri miettimään, mitä sen taustalla on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Onko tunne totta?

Pysähdy miettimään, mistä tunteesi kumpuaa ja pyri tunnistamaan tilanteessa heräävät ajatukset. Arvioi niiden todenmukaisuutta ja yritä löytää kielteisten ajatusten tilalle voimaannuttavia ja rakentavia. Mieti esimerkiksi, mitä ajattelisit toisesta vanhemmasta, jos näkisit hänet vastaavassa tilanteessa.

2. Hengitä häpeä pois

Rauhoita ensin oma tunteesi, jotta voit paremmin auttaa lasta rauhoittumaan. Hengitä muutama kerta syvään palleahengityksellä. Voit myös vuorotellen jännittää ja rentouttaa kehon osia. Näin ärsytys tai häpeän tunne menee yleensä helpommin ohi. Kun pystyt olemaan rauhallinen, annat lapsellesi viestin: kaikki on kunnossa.

3. Nielaise sammakot

Jos kielen päällä pyörii ärsyyntynyt kommentti, pohdi, mitä hyötyä tai haittaa siitä on lapsellesi. Kannattaako se todella sanoa? Jos kuitenkin päästät sammakon suustasi, on tärkeää sanoa lapselle, että nyt tuli mokattua. Aina voi todeta: ”En tehnyt viisaasti, kadun mitä sanoin. En kyennyt ajattelemaan järkevästi. Anteeksi.”

Oivallus: älä laita häpeää kiertoon

”Ajatus häpeästä tulee minulla selvästi omasta lapsuudesta. Yritän vanhempana olla laittamatta sitä eteenpäin, koska en halua lapseni jatkuvasti miettivän, mitä muut ihmiset ajattelevat.”

Tuomas, 41, 6- ja 8-vuotiaiden lasten isä

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla