Odottajan tupakointi kaksinkertaistaa keskenmenoriskin alku-raskaudessa.  Kuva: Anna Huovinen
Odottajan tupakointi kaksinkertaistaa keskenmenoriskin alku-raskaudessa. Kuva: Anna Huovinen

Suomessa 15 prosenttia raskaana olevista äideistä tupakoi, ja melkein joka kymmenes savuttaa läpi raskauden. Petra Lehti poltti viimeisen savukkeensa kolme päivää ennen varhaisultraa.

Vain tämä yksi, Petra Lehti lupaa itselleen ja vetää askista tupakan. Kaverit ympärillä ovat jo sytyttäneet omansa ja juttelevat nyt viikonlopun suunnitelmista.

Petran ajatukset ovat paljon kauempana kuin tulevassa lauantai-illassa, ne kantavat yhdeksän kuukauden päähän. Pari päivää aiemmin Petra on tehnyt positiivisen raskaustestin ja juossut kyyneleet silmissä makuuhuoneeseen huutamaan puolisolleen Jannelle, että heille tulee vauva. Nyt Petra sytyttää tupakan ja vetää savua keuhkoihinsa.

– Olin aina ajatellut, että kun tulen raskaaksi, lopetan tupakanpolton saman tien. Järkytyin, kun en pystynytkään siihen, 22-vuotias Petra kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnytykseen asti tupakoi lähes joka kymmenes. Tupakoijien osuus odottajista on yhtä suuri kuin 30 vuotta sitten.

Suomessa 15 prosenttia odottajista tupakoi. Synnytykseen asti tupakoi lähes joka kymmenes. Tupakoijien osuus odottajista on yhtä suuri kuin 30 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Hannu Vierola myöntää, että lukuja on vaikea uskoa todeksi, kun katselee kadulla ympärilleen. Harva odottaja kehtaa julkisesti sauhutella näkyvän vauvavatsan kanssa.

– Noin joka kymmenes tupakoiva odottaja salaa tupakointinsa, Vierola kertoo.

Alle 20-vuotiaista melkein puolet polttaa raskaana ollessaan, alle 25-vuotiaista joka neljäs. Sitä vanhemmat odottajat polttavat jo selvästi harvemmin.

LUE LISÄÄ: Tämä yksi asia auttaa ratkaisevasti odottajaa pääsemään irti tupakasta

Ennen raskautta Petra poltti askin päivässä. Koulussa kaverit polttivat, ja tupakkapaikalla oli kiva käydä porukalla. Kun leipurilinjan koulutyöt stressasivat, Petra poltti tupakan. Kun ulkona oli maailman upein kesäpäivä, Petra avasi parvekkeen oven ja nautti auringosta ja tupakasta. Välillä ei ollut mitään tekemistä, ja tupakka toi ajanvietettä.

Sitten Petra tapasi Tinderissä miehen. Janne oli puhelias, ja heidän välillään klikkasi heti. Janne ei polttanut, mutta häntä ei haitannut, että Petra tupakoi. Ei ennen kuin Petra tuli raskaaksi seuraavana talvena.

Tammikuisena aamuna raskaustesti näytti plussaa, eivätkä Petra ja Janne pystyneet lopettamaan hymyilemistä. Kun ensihuuma alkoi laskeutua, Petra huomasi, että hänen teki mieli aamutupakkaa.

Petra kävi mielessään kamppailua. Hän ei halunnut polttaa raskaana ollessaan. Minä vahingoitan vauvaa, Petra mietti. Toisaalta vatsassa ei välttämättä olisi mitään, senhän tietäisi varmasti vasta ensimmäisessä ultrassa.

– Sovitaanko niin, että voin polttaa ensimmäiseen ultraan asti, Petra kysyi Jannelta.

Jannesta näki, että hän ei ollut hyvillään. Mies kuitenkin suostui.

Tupakka-askeihin lisättiin viime vuonna varoituskuvat. Yhdessä niistä pariskunta suree vauvan arkun äärellä.

Petra kertoi kavereilleen olevansa raskaana, mutta salasi polttavansa edelleen. Muutamat ystävät tiesivät, samoin Petran äiti, joka käski tyttären lopettaa heti.

Petra vähensi tupakointia. Pian savukkeita meni enää kolme päivässä, eikä joka päivä senkään vertaa. Vieroitus­oireet tuntuivat kiukkuna ja jatkuvana nälkänä. Petra pelkäsi, mitä tupakointi tekisi vauvalle, ja stressi sai hänet kaipaamaan rauhoittavia hermosavuja entistä kipeämmin.

Syyllisyys tuntui lähes pakokauhuna.

Jos ultrassa näkyy oikeasti jotain, sitten lopetan, Petra toisteli itselleen.

Lopulta Petra lopetti kolme päivää ennen varhaisraskauden ultraa. Hän oli raskaana viikolla yhdeksän.

– Olin ollut pari päivää polttamatta. Silloin ajattelin, että kestän kyllä seuraavatkin päivät ultraan asti.

Tupakoivien äitien vauvoilla on tavallista pienemmät keuhkot, ja heidän riskinsä sairastua astmaan tuplaantuu.

Tupakka-askeihin lisättiin viime vuonna varoituskuvat. Yhdessä niistä pariskunta suree vauvan arkun äärellä.

Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla kuvavalintaa luonnehdittiin ylilyöväksi Kauniit ja rohkeat -henkiseksi juonenkäänteeksi. Hannu Vierola ei pidä kuvaa yhtään liioiteltuna.

– Alkuraskaudessa tupakointi kaksinkertaistaa keskenmenon riskin. Se on valtava lisäys, Vierola sanoo.

Hän kannustaa odottavia äitejä tumppaamaan viimeisen tupakkansa niin pian kuin mahdollista.

– Vaikka ei heti alussa pysty olemaan ilman tupakkaa, ei ole syytä heittää hanskoja tiskiin ja ajatella, ettei minun enää kannata edes yrittää, Vierola korostaa.

Jos äiti lopettaa tupakanpolton raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, vauvalla ei ole suurentunutta riskiä saada sydämen, sormien ja varpaiden epämuodostumia. Suurin osa muistakin riskeistä laskee tupakoimattomien tasolle.

Tupakointi kutistaa verisuonia, jolloin ne eivät pysty kuljettamaan riittävästi sitä, mitä vauva tarvitsee. Sikiö joutuu koko ajan pärjäämään vähän liian vähällä ravinnolla ja hapella.

Moni asia puoltaa välitöntä lopettamista: esimerkiksi keuhkot ehtivät vaurioitua jo ensimmäisen kolmanneksen aikana. Tupakoivien äitien vauvoilla on tavallista pienemmät keuhkot, ja heidän riskinsä sairastua astmaan tuplaantuu.

Kun äiti vetää tupakansavua sisäänsä, kohdussa reagoidaan heti: vauvan hengitys hidastuu ja sydämensyke nopeutuu. Yhden savukkeen häkä säilyy sikiön veressä seitsemän tuntia.

Pelkästään yksi tupakka aamulla, yksi päivällä ja yksi illalla riittää siihen, että häkää on kohdussa vuorokauden ympäri.

Tupakansavu sisältää useita tuhansia kemikaaleja, jotka kulkevat istukan läpi vauvaan. Lapsivesi kerää itseensä tuoksuja ulkopuolisesta maailmasta, ja myös tupakanhaju päätyy aromiksi lapsiveteen.

Neuvolalääkäri Anu Mähönen kehottaa kuvittelemaan kohdun, jossa vauva köllöttelee. Istukasta virtaavat kaikki vauvan tarvitsemat kasvun rakennusaineet. Mitä jos virta kutistuu kituliaaksi uomaksi?

– Tupakointi kutistaa verisuonia, jolloin ne eivät pysty kuljettamaan riittävästi sitä, mitä vauva tarvitsee. Sikiö joutuu koko ajan pärjäämään vähän liian vähällä ravinnolla ja hapella, Mähönen sanoo.

Hapenpuute voi sotkea sikiön kehityksen. Tupakoivien äitien vauvat syntyvät usein 300–400 grammaa kevyempinä kuin tupakoimattomien äitien lapset. Vaikeasti alipainoisista vauvoista neljä viidesosaa on tupakoivien äitien lapsia. Lisäksi vauvoilla on usein tavallista pienempi päänympärys, sillä sikiön aivot eivät ole pystyneet kehittymään normaalisti.

Ennenaikaisista synnytyksistä 15 prosenttia johtuu äidin tupakoinnista.

Jos äiti lopettaa tupakoinnin ennen raskauden puoltaväliä, sikiön kasvu palaa normaaliksi.

Ennenaikaisista synnytyksistä 15 prosenttia johtuu äidin tupakoinnista.

– Samoin joka viides kätkytkuolema aiheutuu tupakoinnista raskausaikana tai pelkästään siitä, että kodissa on tupakansavua, Vierola kertoo.

Yhteys lapsen masennuksen ja raskausajan tupakoinnin välillä on karua kuultavaa.

– Otetaan joukko äitejä, jotka polttivat raskaana ollessaan yli kymmenen savuketta päivässä. Heidän lapsistaan joka neljännellä havaitaan psykiatrinen sairaus, Vierola sanoo.

Vauva ei halua juoda maitoa, joka maistuu tupakalle.

Tupakoiva äiti lopettaa imettämisen muita äitejä herkemmin. Vauva ei halua juoda maitoa, joka maistuu tupakalle. Tupakoijan rinnat myös tuottavat kolmanneksen vähemmän maitoa kuin savuttoman naisen rinnat.

Neuvolassa sanottiin, että hyvä, jos lopetat, mutta tupakoinnin lopettamisesta voi tulla mulle niin kova stressi, että se vaikuttaa vauvaan enemmän kuin tupakointi, kertoo keskustelupalstalla äiti, joka on miettinyt tupakoinnin lopettamista.

Hannu Vierola kumoaa sitkeässä elävän uskomuksen.

– On aivan täyttä puppua, että lopettamisstressi olisi verrattavissa tupakoinnin haittoihin. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina ehdottomasti, Vierola painottaa.

On aivan täyttä puppua, että lopettamisstressi olisi verrattavissa tupakoinnin haittoihin.

Petra makasi gynekologin tutkimuspöydällä. Hänen kurkkuaan kuristi. Janne istui vieressä hiljaisena. Kun vauvan sydämen tasainen jumputus alkoi kuulua kaiuttimesta, Petra alkoi itkeä.

– Sillä sekunnilla tein päätöksen, että tähän tupakointi jää, Petra kertoo.

Siitä lähtien Petra on laskenut kaksia viikkoja. Toiset ovat raskausviikkoja, toinen luku kertoo, kuinka monta viikkoa hän on ollut polttamatta. Nyt hän on savuttomalla viikolla kahdeksan.

– Olen niin iloinen ja ylpeäkin, että pystyin tekemään päätöksen vauvani parhaaksi, Petra sanoo.

Petra ja Janne muuttivat alkukeväästä Tampereelta Turenkiin, ja Petra alkoi käydä uudessa neuvolassa. Ensikäynnillä kysyttiin peruskysymykset. Kun terveydenhoitaja tiedusteli, polttaako Petra, hän empi sekunnin vastaustaan.

–  Sitten sanoin, että en polta. Se tuntuu jo niin kaukaiselta asialta, Petra kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla