iStockphoto
iStockphoto

Kuusi vinkkiä joilla saat reissusta enemmän irti.

Ja lapsetkin mukana? Ota talteen kuusi vinkkiä, niin saat ihanasta reissustasi vielä enemmän irti.

 1. Saarihyppelyssä Kreikassa on monta liikkuvaa osaa, ja aina silloin tällöin jotain menee pieleen. Hyppelyllä ei ole tarkoitustaan juosta kilpaa kellon kanssa. Toisaalta kreikkalaisten rentous myös auttaa: jos laiva saapuu satamaan myöhässä, bussikuskit kyllä tietävät odottaa.
 2. Lippuja ei ole pakko ostaa etukäteen, vaan suunnitelmia voi tehdä saari kerrallaan. Sama pätee majoitukseen. Satamassa odottaa asunnontarjoajia myös keskellä yötä. Jos varaat majoituksen etukäteen, tiedustele, voidaanko teidät silti noutaa satamasta.
 3. Lautta-aikataulut saattavat muuttua, joten jos varaushetkestä on pitkään, tarkista laivan lähtöaika päivää tai paria ennen. Lipunmyyntitoimistoja on kyllä jokaisessa satamassa.
 4. Yölaivalla matka taittuu sujuvasti. Vaikka monet nukkuvat laivalla ilman hyttiä, levollisemmat unet saa omassa kabiinissa. Hyttihinnat ovat kohtuullisia.
 5. Vertaile hintoja ja yhteyksiä. Hitaat laivat ovat halvempia kuin nopeat, ja mihin kenelläkään on lomalla kiire?
 6. Jätä liikkumavaraa. Myrskyt vaivaavat myös kesän helleviikkoina, ja kovilla myrskyillä laivat eivät kulje lainkaan. Lauttayhtiöt eivät korvaa, jos lento tai seuraava laivyhteys jättää myöhästymisen vuoksi. Fiksu reissaaja viettää välisatamassakin yhden yön.

Kuvat: Pauliina Ranta ja iStockphoto

Lue myös:
Lapsi lentokoneessa
Murrosikäinen lomailee

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

 1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
 2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
 3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
 4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
 5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.