Köyhyyden kokeneet kertovat, millaista se on ollut eri vuosikymmeninä.

Köyhyys ei ole vain rahan puutetta. Tutkijoiden mukaan siinä on kyse sosiaalisen toimintakyvyn rajoista: köyhä ihminen ei pysty elämään samoin kuin valtaosa ihmisistä hänen ympärillään. Mitä tämä on eri vuosikymmeninä tarkoittanut?

1950

Sotien jälkeen suurella osalla suomalaisista oli niukkaa. Monet tuotteet olivat kortilla. Vaatteiden ompelu itse oli yleistä. Jotkut saivat Amerikan tuliaisina hienompia tavaroita, vaatteita ja leluja, mutta ylellisyyttä ei tavallisessa elämässä paljon näkynyt.

Suoranaista kurjuutta koettiin etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäseuduilla, pientiloilla ja evakkoperheissä.

"Siihen aikaan vähän kaikki parsivat vaatteitaan. Meidän opettaja vaati, että kaikilla oli essu. Vaatteilla ei päässyt diivailemaan. Kouluilla oli myös talviurheiluvälineitä, joten kaikilla ei tarvinnutkaan olla omia."

"Kun koulussa kerättiin joulupaketteja rajaseudun köyhien hyväksi, olin mukana lajittelemassa lahjoitettuja tavaroita. Joidenkin luokkatoverieni tuomat vaatteet olivat niin loppuun kulutettuja ja huonoja, että jouduimme vaivihkaa karsimaan ne joukosta."

- Sirkka, s. 1945

1960

Suomi vaurastui vähitellen. Tehdasvalmisteiset vaatteet, levysoittimet, puhelimet, televisiot ja autot yleistyivät. Ensimmäiset halvat etelänmatkat tulivat kansan ulottuville. Maalla elettiin yhä omavaraisesti ja osin niukkuudessa, ja työläisperheet asuivat vaatimattomasti. Monilla oli vielä ulkovessat ja yhteissaunoissa peseydyttiin kerran viikossa.

"Äidin takista pienennettiin ensin sisarelleni takki, jonka minä sitten perin. Kameraa meillä ei ollut, mutta muistikuvieni mukaan näytin vaatteideni takia erilaiselta kuin pihan muut lapset. Niihin aikoihin köyhyys näkyi, tuntui, maistui ja haisi."

- Katriina Järvinen, s. 1962, kirjassa Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

1970

Vuosikymmenen alku oli kasvun aikaa, mutta sen lopulla Suomessa koettiin ensimmäinen joukkotyöttömyys.

Hyvinvointivaltion rakennus eteni, saatiin muun muassa päivähoitolaki, kansanterveyslaki, työttömyyseläke sekä asumis- ja opintotuki. Voimakkaan maaltamuuton seurauksena kaupunkeihin nousi lähiöitä, joissa näkyi nopeasti myös sosiaalisia ongelmia.

Pienituloisissa perheissä kasvaneet muistavat, miten arkena syötiin koko viikko sipulikeittoa tai maitopottua eli perunaa pelkällä valkokastikkeella. Lihaa saatiin ehkä vain viikonloppuna.

"Pesukonetta meillä ei ollut, äiti pesi pyykkiä naapuritalon pesutuvassa kerran viikossa. Vaatteita pidettiin pitkään ja kerran viikossa saunottiin. Teininä aloin pestä paitojani käsin, koska tajusin haisevani hieltä."

- Pasi, s. 1967

1980

Suomi eli nousukautta. Kulutus kasvoi ja uusia tuotteita virtasi markkinoille, muotiruokia ja elektroniikkaa. Menestyjien vauraus alkoi näkyä autoissa, vaatteissa, matkustelussa ja harrastuksissa.

Hyvinvointivaltion kulta-aikana julkiset palvelut ja vahva sosiaaliturva tasasivat tuloerojen vaikutusta, mutta elämäntavoissa oli silti eroja. Kaikkiin koteihin ei ostettu mikroaaltouuneja tai kotitietokoneita, eivätkä kaikki lapset päässeet urheilupäivänä trendikkäästi laskettelemaan.

"Meillä limsaa ja herkkuja saatiin vain juhlatilanteissa. Järkytyin, kun ymmärsin, että joidenkin kaverieni kotona oli pakkasessa aina Ville Vallaton -paketti, josta sai vapaasti hakea jäätelöpuikon. Meillä jaettiin juhlan kunniaksi puolen litran vaniljajäätelöstä kapeita siivuja viivottimella mitaten."

- Laura, s. 1975

1990

Lama jakoi suomalaiset rajusti hyväosaisiin ja syrjäytyneisiin. Työttömyys kasvoi huimiin lukemiin, ruokajonot ja kirpputoribuumi näkyivät katukuvassa.

Moni lama-aikaan valmistunut ei koskaan päässyt oman alansa töihin. Konkurssi saattoi romahduttaa elintason ennen hyvin toimeentulevissa perheissäkin.

Sosiaaliturvaa ja palveluja leikattiin eivätkä ne pahimpien vuosien mentyäkään nousseet enää entiselle tasolle.

"Opin miten saadaan yksi kattilallinen keittoa riittämään koko viikoksi, vaikka on iso lauma syömässä. Siihen voi aina lisätä jotain. Ostin tarjouksista ja katsoin tarkkaan punaisilla lapuilla varustetut ruoat."

- Neljän lapsen äiti Taina, s. 1964, kirjassa Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

2000

Lapsiperheen köyhyys kulutusyhteiskunnassa on pitkälti ulkopuolisuutta: Kaverien syntymäpäivät jätetään väliin, koska ei ole varaa lahjaan. Leirikouluihin, matkusteluun tai kalliisiin harrastuksiin ei ole mahdollisuutta. Kännykän, uusimpien pelien ja merkkivaatteiden puute voi eristää lapsen kaveripiiristä.

Tiukimmilla ovat yksinhuoltajaperheiden lapset: yksinhuoltajien työttömyys- ja köyhyysaste on 2000-luvulle tultaessa kasvanut eniten. Nyt talouskriisin aiheuttama tuorein irtisanomisaalto koettelee taas perheitä. Pitkäaikaistyöttömyys ja sairaus ovat ajaneet ihmisiä myös totaaliseen köyhyyteen. Suomessa on perheitä, joissa on oikeasti ruuasta pulaa.

"Saimme suhteilla myöhemmin ylijääneitä maitojauhepaketteja ja jauhopusseja, jotka eivät kelvanneet edes ruokakassien ottajille. Ne tulivat tosi tarpeeseen, vaikka lapselle maitojauheesta tehty maito ei sentään kelvannut juotavaksi. Muutenkin lapsi saa onneksi ilmaiset vitamiinit ja salaatit kunnallisesta päivähoidosta. Joinakin päivinä lapsi on pistetty hoitoon pelkästään ruoan vuoksi, häpeällistä kyllä."

"Ystäväni pihalla oli roskalava, ja sinnehän minä painelin heti ensimmäisenä tonkimaan. Saalis oli melkoinen: lastenistuin pyörään, iso, lähes käyttämätön plyyssimatto, ja vuodelaatikko sängyn alle. Kaikki asioita, joita ei ole varaa ostaa edes kirpputorilta, mutta ovat tuiki tarpeellisia."

- Köyhimys Köyhät kyykkyyn -blogissa

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.