Köyhyyden kokeneet kertovat, millaista se on ollut eri vuosikymmeninä.

Köyhyys ei ole vain rahan puutetta. Tutkijoiden mukaan siinä on kyse sosiaalisen toimintakyvyn rajoista: köyhä ihminen ei pysty elämään samoin kuin valtaosa ihmisistä hänen ympärillään. Mitä tämä on eri vuosikymmeninä tarkoittanut?

1950

Sotien jälkeen suurella osalla suomalaisista oli niukkaa. Monet tuotteet olivat kortilla. Vaatteiden ompelu itse oli yleistä. Jotkut saivat Amerikan tuliaisina hienompia tavaroita, vaatteita ja leluja, mutta ylellisyyttä ei tavallisessa elämässä paljon näkynyt.

Suoranaista kurjuutta koettiin etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäseuduilla, pientiloilla ja evakkoperheissä.

"Siihen aikaan vähän kaikki parsivat vaatteitaan. Meidän opettaja vaati, että kaikilla oli essu. Vaatteilla ei päässyt diivailemaan. Kouluilla oli myös talviurheiluvälineitä, joten kaikilla ei tarvinnutkaan olla omia."

"Kun koulussa kerättiin joulupaketteja rajaseudun köyhien hyväksi, olin mukana lajittelemassa lahjoitettuja tavaroita. Joidenkin luokkatoverieni tuomat vaatteet olivat niin loppuun kulutettuja ja huonoja, että jouduimme vaivihkaa karsimaan ne joukosta."

- Sirkka, s. 1945

1960

Suomi vaurastui vähitellen. Tehdasvalmisteiset vaatteet, levysoittimet, puhelimet, televisiot ja autot yleistyivät. Ensimmäiset halvat etelänmatkat tulivat kansan ulottuville. Maalla elettiin yhä omavaraisesti ja osin niukkuudessa, ja työläisperheet asuivat vaatimattomasti. Monilla oli vielä ulkovessat ja yhteissaunoissa peseydyttiin kerran viikossa.

"Äidin takista pienennettiin ensin sisarelleni takki, jonka minä sitten perin. Kameraa meillä ei ollut, mutta muistikuvieni mukaan näytin vaatteideni takia erilaiselta kuin pihan muut lapset. Niihin aikoihin köyhyys näkyi, tuntui, maistui ja haisi."

- Katriina Järvinen, s. 1962, kirjassa Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

1970

Vuosikymmenen alku oli kasvun aikaa, mutta sen lopulla Suomessa koettiin ensimmäinen joukkotyöttömyys.

Hyvinvointivaltion rakennus eteni, saatiin muun muassa päivähoitolaki, kansanterveyslaki, työttömyyseläke sekä asumis- ja opintotuki. Voimakkaan maaltamuuton seurauksena kaupunkeihin nousi lähiöitä, joissa näkyi nopeasti myös sosiaalisia ongelmia.

Pienituloisissa perheissä kasvaneet muistavat, miten arkena syötiin koko viikko sipulikeittoa tai maitopottua eli perunaa pelkällä valkokastikkeella. Lihaa saatiin ehkä vain viikonloppuna.

"Pesukonetta meillä ei ollut, äiti pesi pyykkiä naapuritalon pesutuvassa kerran viikossa. Vaatteita pidettiin pitkään ja kerran viikossa saunottiin. Teininä aloin pestä paitojani käsin, koska tajusin haisevani hieltä."

- Pasi, s. 1967

1980

Suomi eli nousukautta. Kulutus kasvoi ja uusia tuotteita virtasi markkinoille, muotiruokia ja elektroniikkaa. Menestyjien vauraus alkoi näkyä autoissa, vaatteissa, matkustelussa ja harrastuksissa.

Hyvinvointivaltion kulta-aikana julkiset palvelut ja vahva sosiaaliturva tasasivat tuloerojen vaikutusta, mutta elämäntavoissa oli silti eroja. Kaikkiin koteihin ei ostettu mikroaaltouuneja tai kotitietokoneita, eivätkä kaikki lapset päässeet urheilupäivänä trendikkäästi laskettelemaan.

"Meillä limsaa ja herkkuja saatiin vain juhlatilanteissa. Järkytyin, kun ymmärsin, että joidenkin kaverieni kotona oli pakkasessa aina Ville Vallaton -paketti, josta sai vapaasti hakea jäätelöpuikon. Meillä jaettiin juhlan kunniaksi puolen litran vaniljajäätelöstä kapeita siivuja viivottimella mitaten."

- Laura, s. 1975

1990

Lama jakoi suomalaiset rajusti hyväosaisiin ja syrjäytyneisiin. Työttömyys kasvoi huimiin lukemiin, ruokajonot ja kirpputoribuumi näkyivät katukuvassa.

Moni lama-aikaan valmistunut ei koskaan päässyt oman alansa töihin. Konkurssi saattoi romahduttaa elintason ennen hyvin toimeentulevissa perheissäkin.

Sosiaaliturvaa ja palveluja leikattiin eivätkä ne pahimpien vuosien mentyäkään nousseet enää entiselle tasolle.

"Opin miten saadaan yksi kattilallinen keittoa riittämään koko viikoksi, vaikka on iso lauma syömässä. Siihen voi aina lisätä jotain. Ostin tarjouksista ja katsoin tarkkaan punaisilla lapuilla varustetut ruoat."

- Neljän lapsen äiti Taina, s. 1964, kirjassa Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

2000

Lapsiperheen köyhyys kulutusyhteiskunnassa on pitkälti ulkopuolisuutta: Kaverien syntymäpäivät jätetään väliin, koska ei ole varaa lahjaan. Leirikouluihin, matkusteluun tai kalliisiin harrastuksiin ei ole mahdollisuutta. Kännykän, uusimpien pelien ja merkkivaatteiden puute voi eristää lapsen kaveripiiristä.

Tiukimmilla ovat yksinhuoltajaperheiden lapset: yksinhuoltajien työttömyys- ja köyhyysaste on 2000-luvulle tultaessa kasvanut eniten. Nyt talouskriisin aiheuttama tuorein irtisanomisaalto koettelee taas perheitä. Pitkäaikaistyöttömyys ja sairaus ovat ajaneet ihmisiä myös totaaliseen köyhyyteen. Suomessa on perheitä, joissa on oikeasti ruuasta pulaa.

"Saimme suhteilla myöhemmin ylijääneitä maitojauhepaketteja ja jauhopusseja, jotka eivät kelvanneet edes ruokakassien ottajille. Ne tulivat tosi tarpeeseen, vaikka lapselle maitojauheesta tehty maito ei sentään kelvannut juotavaksi. Muutenkin lapsi saa onneksi ilmaiset vitamiinit ja salaatit kunnallisesta päivähoidosta. Joinakin päivinä lapsi on pistetty hoitoon pelkästään ruoan vuoksi, häpeällistä kyllä."

"Ystäväni pihalla oli roskalava, ja sinnehän minä painelin heti ensimmäisenä tonkimaan. Saalis oli melkoinen: lastenistuin pyörään, iso, lähes käyttämätön plyyssimatto, ja vuodelaatikko sängyn alle. Kaikki asioita, joita ei ole varaa ostaa edes kirpputorilta, mutta ovat tuiki tarpeellisia."

- Köyhimys Köyhät kyykkyyn -blogissa

 

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Kuva: Satu Kemppainen.

Miksi taaperoimetys aiheuttaa hämmennystä ja hävettää?

Olen imettänyt kolmesti. Kaikki kolme lasta ovat saaneet maitoa myös muualta kuin rinnoistani. En suunnitellut imetysteni pituutta tai tapaa. Jokaisen lapsen imetyksestä olen oppinut jotakin.

Ensimmäisen lapsen kanssa, voi taivas, yli kymmenen vuotta sitten, imetys oli kamalaa. Suihkin suihkutisseillä maitoa kahvilassa vieraisiin pöytiin. Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Rinnat paisuivat liiasta pumppauksesta äärirajoille. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken. Myönnän, että sulkeuduin vauva-aikana kotiin, koska en halunnut yleisöä maitosodalleni. Sota kesti lähes vuoden, ja olin onnellinen, kun se loppui.

Lapseni oli tukehtua maitotykkieni laukauksiin. Kyllä, liivikaupasta loppuivat koot kesken.

Toisen lapsen kanssa osasin laittaa tissini kuriin ajoissa. Kun imetys ei ollut jatkuvaa taistelua, se todella oli käsittämättömän vaivatonta. Yhtäkkiä imettäminen puistonpenkillä, appiukon vieressä tai vaikka lätkämatsissa tuntui helpolta. Silti imetin tätä lasta lyhyemmän ajan kuin esikoista, vain kahdeksan kuukautta, koska lapsi itse halusi niin. Ja minäkin halusin.

Kolmas lapseni ryömi heti synnytyksen jälkeen rinnalleni. Hän rakasti olla rinnalla, ja minä rakastin vain katsella häntä. Yhtäkkiä minulla ei ollut kiire minnekään. En huomannut mitään rasittavia tiheän imun kausia, vaan antauduin imetykselle. Olin valmis tasaamaan hengitykseni, rentoutumaan. Kuin huomaamatta lapseni täytti vuoden, ja hups, olinkin taaperoimettäjä.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni.

Liitän sanan ’taaperoimettäjä’ tässä nyt ensimmäistä kertaa julkisesti itseeni. Olenko se todella minä?

En ollut koskaan ajatellut imetyksen maksimipituutta, mutta en nähnyt itseäni taaperoimettäjänä. Lapsi oli täyttänyt maagisen yhden vuoden, ja yhtäkkiä leppoisa imetyshetki vaihtui salakähmäiseen pälyilyyn. Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Rajoittaako tämä vapauttani? Miksi en osaa lopettaa?

Kun joku kysyi, että imetinkö vielä, vastasin kaarrellen, että juu, mutta lopettelemassa ollaan, on tuo lapsi vain vähän tissin perään. Oikeasti me molemmat olimme tissin perään. Olimme koukussa hetkeen, jossa saatoimme unohtaa päiväkodin, työt ja vanhempien sisarusten käninän, ja vain tuijottaa toisiamme, olla lähellä. Toki poika saattoi olla koukussa itse tuotteeseenkin.

Päässäni takoi: Miten tähän tultiin? Lapsi varmaan roikkuu rinnalla vielä kouluikäisenäkin! Miksi en osaa lopettaa?

Minusta oli tullut kaappi-imettäjä. Niin syvään minussa oli kirjoitettu, että taaperoimetys on jotenkin outoa. Tunnen edelleen sitä kohtaan ristiriitaa. Mikä saa minut ajattelemaan niin? THL:n imetyssuositus on vuosi ja WHO:n kaksi vuotta. Kukaan ei kauhistellut tai pilkannut, vaikka imetin taaperoa.

Jokaisella meillä on omanlaisensa äiti-identiteetti. Lapsen kasvatus ja siihen liittyvät valinnat ovat jatkuvaa identiteetin vahvistamista. Taaperoimetys ei kuulunut minun identiteettihorisonttiini, ja oli siksi kipukohta.

Tiedän, etten ole ainoa kaapissa imettänyt. Tiedän äitejä, jotka kipuilevat pitkäksi venyneen imetyksen kanssa kuukausia, koska omat ja ulkopuolen odotukset ovat ristiriidassa. Ja sitten tiedän äitejä, jotka pystypäin imettävät tai ovat imettämättä juuri niin kauan tai vähän aikaa kuin itseä ja lasta huvittaa. Te olette esikuviani!

Mutta meille epävarmoille äideille sanoisin: Imetystaipaleesi pituus on sinun oma, yksityinen asiasi. Siinä ei ole mitään hävettävää.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Malli ja tosi-tv-tähti Kourtney Kardashianin tyttären Penelopen vaatekaapista löytyy niin nahkahousua kuin pikkumustaa. Käytännöllistä tai ei! Kuva: wenn.com

Tyttöjen vanhemmat ottavat aikuisten katumuotia jäljittelevät lastenvaatteet innokkaammin vastaan kuin poikien. 

Pitääkö suomalaisen miehen pukeutua kehdosta hautaan harmaaseen, mustaan ja tummansiniseen?

Tätä ihmettelee 4-kuukautisen poikavauvan äiti Vauva-lehden tuoreessa verkkokyselyssä. Itse hän haluaisi pukea lapsensa sukupuolineutraalisti vauva-aikana.

Vauva kertoi viime viikolla, että unisex- ja retrovaatteet ovat jäämässä vauvamuodissa ”pikkuaikuis-tyylin” jalkoihin. Lastenvaatemallistot jäljittelevät yhä enemmän aikuisten katumuotia, ja värit ja kuosit ovat varsin hillittyjä.

Vauva-lehden viimeviikkoisen verkkokyselyn perusteella pienten lasten vanhemmat ottavat värimaailman muuttumisen avosylin vastaan. 65 prosenttia vastaajista pitää hillityistä väreistä ja murretuista sävyistä ja haluaa niitä lastensa ylle. Vastaajien mielestä poikien vaatteiden värimaailma ei kuitenkaan ole uudistunut yhtä monipuolisesti kuin tyttöjen. 

"Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?"

Jaottelu tyttö- ja poikaväreihin saisi jo loppua

Poikien vanhemmat ovat tyttöjen vanhempia tyytymättömiä lastenvaatetarjontaan.

Poikien vaatteiden väriskaalan suppeus ärsyttää! Pehmeistä väreissä voisi olla keltaista ja punaista, mutta tarjonta on usein sinistä ja ruskeaa.

Ketjuliikkeissä huomaa helposti, että tyttöjen versiossa on käytetty enemmän mielikuvitusta. Poikien vaatteista tulee välillä fiilis, etteikö muuta keksitty kuin se sama auto taas siihen. Tai muu piirroshahmo.

Kuosit on aina jotain karhuja yms., kun taas tytöillä on vastaavasti kukkia.

Vauvan kyselyn perusteella vauva on jopa vaikea pukea korostamatta sukupuolta.

Inhoan sukupuolittuneisuutta ja sitä, että tytöille on pelkkää pinkkiä ja hörhelöitä ja pojille sinistä avaruusolioiden kuvilla.

Eniten ärsyttää ihmiset, jotka puhuvat tyttö-ja poikaväreistä. Yritä siinä sitten opettaa lapselle, että ei ole olemassa tyttöjen ja poikien värejä.

Tyttöjen vaatetarjonta taas saa kiitosta etenkin siitä, että ärhäkkä pinkki on saanut rinnalleen esimerkiksi korallin ja persikan sävyjä.

Pastellisävyt ovat tulleet myös käytännöllisiin vaatteisiin. Kestävien ulkovaatteiden tai collegevaatteiden ei tarvitse enää olla räikeän värisiä, pelkkää pinkkiä tai lapsellisia.

Minne katosivat potkuhousut?

Melkein puolet, 44 prosenttia, Vauva-lehden kyselyyn vastanneista ei pukisi lastaan miniaikuiseksi.

Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää.

"Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin."

Haluan nimenomaan, että lapsi saa näyttää lapselta. Se tarkoittaa iloisia värejä ja lapsekkaita kuoseja. Olen varmaan viimeinen dinosaurus, joka yhä pukee vauvansa käteviin potkuhousuihin (niitähän ei enää edes myydä kaupoissa). Potkuhousuissa masua ei purista, nilkkoja ei purista, "sukat" pysyy jalassa ja kaikki on kätevästi samassa paketissa.

Typerän näköistä ja antaa vanhemmasta sellaisen kuvan että lapsi on vain asuste.

Ärsyttää nykymuodissa liian aikuismainen tai raskas tyyli. Epämukavat joustamattomat ja epäkäytännölliset vaatteet, kuten farkut ja takit.

Lapsen kuuluu näyttää lapselta eikä muistuttaa millään tavalla aikuista, aikuinen kerkeää olemaan sitten joskus myöhemminkin.

"En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi."

Vain harva myöntää jäävänsä kaipaamaan varsinaista retroa. Värejä moititaan liian kirkkaiksi, ja ruskeaa on liikaa. Toki retrollakin on yhä kannattajansa.

Retrokuosit tuovat hyvää mieltä ja tietyllä tapaa turvallisuuden tunnetta.

Lapset pitävät kirkkaista väreistä ja kuvioista leluissa, niin mikseivät vaatteissakin. Kuvioistakin saa hauskoja tarinoita vaatteita puettaessa.

Kaikissa vaatteissa ei mennä leikkipuistoon

Kolmannes Vauvan verkkokyselyn vastaajista pukee lapsensa aikuismaisiin vaatteisiin hyvillä mielin. Heistä on vain luonnollista, että lasten muoti seuraa aikaa. Katutyylissä korostuvat kauneus ja käytännöllisyys.

Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä. Pian 12-vuotiaan esikoiseni ollessa vauva oli ihan samoin aikuisten muotia seuraava lastenvaatetyyli, näkeehän sen jo valokuvista. Farkut olivat leveämmät, nyt ovat kelvanneet vuosia vain kapeat, niin tytölle kuin äidille.

En koe pukevani lapsiani miniaikuisiksi. Tykkään pukea heidät kauniisti mutta en mielestäni tingi myöskään käytännöllisyydestä. Toki lapsilla on ne ”kaupunkivaatteet”, mutta ei ne päällä ole tarkoituskaan mennä leikkipuistoon möyrimään, vaan ne ovat nimensä mukaisesti sitä siistimpää käyttöä varten.

Miksi vauvat pitäisi pukea retromöykyiksi tai täysin eri tyylillä kuin itse pukeutuu?

"Ainahan lasten vaatetus on ottanut vaikutteita ympäröivästä."

Aikuisten muodin jäljittelyä pidetään kivana ideana, kunhan vaatteet eivät leikki-iässäkään ole liian paljastavia tai epämukavia.

Esimerkiksi napapaidat, korkokengät ja epämukavat vaatteet eivät missään nimessä kuulu lasten päälle.

 

Kursivoidut sitaatit ovat otteita Vauvan verkkokyselystä. Kyselyyn vastasi 55 henkilöä.

Lue juttu vauvanvaatemuodin murroksesta lokakuun Vauva-lehdestä!

Vierailija

Vauvamuotikysely: ”Minikokoomuslaiseksi tai amerikkalaiseksi räppäriksi pukeminen ärsyttää”

Minusta on jokaisen oma asia millä tyylillä pukee lapsensa. Aika pian kuitenkin tulee se aika, että lapsi haluaa itsekin vaikuttaa eikä sitten vanhempi voi enää päättää pukeutumisesta yksin. Kuinka monella vanhemmalla edes on aikaa paneutua lapsensa vaatteisiin niin paljon, että ehtisi muodostaa lapselle jonkun harkitun tyylin? Minua ihmetyttää ainoastaan ne vanhemmat, jotka kulkevat itse viimeisen päälle kalliissa vaatteissa, mutta lapsilla on liian pientä, nuhjuista ja jopa rikkinäistä...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.