Soodataikinahiutaleet sopivat viemiseksi, kuusenkoristeiksi, lahjapakettia somistamaan tai roikkumaan ketjuna katosta. Kuva: Juha Salminen
Soodataikinahiutaleet sopivat viemiseksi, kuusenkoristeiksi, lahjapakettia somistamaan tai roikkumaan ketjuna katosta. Kuva: Juha Salminen

Soodataikinasta tehdyt lumihiutaleet ovat nättejä ja helpot askarrella. Tee taikina itse ja koristele valmiit hiutaleet erilaisilla makaroneilla.

Lumihiutaleet soodataikinasta

n.10 kpl keskikokoista koristetta

Tarvikkeet:
1 dl maissitärkkelystä
2 dl ruokasoodaa
1,25 dl vettä
kattila
kauha sekoittamiseen
muovikulho

kostea talouspaperi
kaulin
tähti- tai lumihiutalemuotteja
erilaisia makaroneja koristeluun
leivinpaperia tai muovinen leikkuulauta
paperi- tai juuttinauhaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tee näin:

1. Keitä soodataikina. Mittaa maissitärkkelys, sooda ja vesi tarkasti kattilaan, lämmitä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes taikina on muuttunut löysästä vellistä muovailuvahaa muistuttavaksi taikinaksi. Kaada paksu taikina jäähtymään muovikulhoon, painele päälle kostutettu liina, jotta taikina ei kuivu liian aikaisin. Anna jäähtyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kun taikina on jäähtynyt, sitä voi alkaa muotoilla. Jos taikina tuntuu tarttuvan vielä sormiin, lisää maissijauhoa taikinaan samalla tavalla kun lisäisit piparitaikinaan vehnäjauhoja. Kauli lisäjauho kiinni taikinaan. Kauli taikinaa muovialustan tai leivinpaperin päällä noin puolen sentin tai sentin korkuiseksi levyksi. Liian ohut koriste murtuu helposti, liian paksu ei kuivu.

3. Paina piparimuoteilla levyyn lumihiutaleen muodot ja nosta lastalla varovasti toisen leivinpaperin päälle odottamaan koristelua. Tee erilaisilla kotoa löytyvillä makaroneilla pintaan erilaista struktuuria. Tämä onnistuu pieneltäkin apulaiselta! Spagetin kärjellä saat pieniä pisteitä ja sivuttain pitkää viivaa kuten sakaroita. Tavallisen makaronin kärjellä syntyy kaunista ympyrää. Pennepastalla saat aikaan puolestaan ovaalin kuvion.

4. Muista tehdä lopuksi reikä nauhan pujotusta varten esim. puutikun tai makaronin avulla painamalla reikä taikinan läpi.

5. Anna kuivua vuorokausi huoneenlämmössä. Käännä lumitähtiä välillä, mutta olen varovainen, koriste murtuu tässä vaiheessa vielä todella helposti

6. Lopputuloksena on kauniin vitivalkoiset koristeet. Pujota kuivuneisiin koristeisiin lopuksi nauhat. Kiinnitä kuuseen tai ikkunaan, voit antaa myös lahjaksi kauniissa rasiassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla