Muista kuivata luistimet huolella ennen kuin laitat suojat paikoilleen. Näin niihin ei kerry kosteutta. Kuva: Sanna Suonpää
Muista kuivata luistimet huolella ennen kuin laitat suojat paikoilleen. Näin niihin ei kerry kosteutta. Kuva: Sanna Suonpää

Pehmeät luistinsuojat ompelet softshell-kankaasta. 

Softshellistä tehdyt söpöt pupuluistinsuojat suojaavat sekä luistimien teriä että laukkua, jossa niitä kannetaan. Softshell ei vaadi huolitteluja, eikä suojus veny käytössä, joten voit käyttää ompeleena suoraa ommelta.

Ideaa on helppo soveltaa: vaihda kankaan väri harmaaseen ja pyöristä korvat, niin suojuksista tulee hiiret. Käännä korvat lepattamaan alaspäin, ja suojat muistuttavat mäyräkoiria.

Mainiot pupusuojukset on suunnitellut Kototekoja-blogia pitävä Sanna Suonpää, jonka ohjeita ja ideoita löytyy myös viime syksynä ilmestyneestä Kototekoja – ihanasti itse tehty -kirjasta (Tammi).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä tarvitset? 

  • Luistimien koosta riippuen noin 20 cm korkuinen palanen softshelliä. Yhdestä kankaan leveydestä saat kaikki osat.
  • Mustaa puuvilla- tai muliinilankaa silmien kirjailuun.
  • Pikkuinen palanen nahkaa tai tekonahkaa kuonoksi.
  • Mustaa ompelulankaa ja nahkaneula + teräväkärkinen, melko isosilmäinen neula kirjontaa varten.
  • Kapeaa kuminauhaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
A = terää suojaava osa B = kuminauhakuja C = pupun korvat.
A = terää suojaava osa B = kuminauhakuja C = pupun korvat.

Näin teet:

1. Piirrä luistinta apuna käyttäen kuvan A mukainen kaava. Aseta luistin paperille kyljelleen ja piirrä kaava mukaillen luistimen terän muotoa. Kaavan yläreuna on luistimen terän kohta, jossa terä kiinnittyy terän pystysuoriin kohtiin. Suoja on terän etupäästä aavistuksen pyöreämpi kuin takaa. Kaavan ulkoreuna kulkee kauttaaltaan noin 1 cm päässä luistimen terästä. Lisää leikkuuvaiheessa 1 cm saumanvarat. Suojasta ei kannata tehdä liian napakkaa, koska silloin luistimen terä saattaa rikkoa kankaan. Kuminauhan ansiosta suoja pysyy joka tapauksessa paikoillaan.

2. Piirrä kaava kuminauhakujaan tai leikkaa se suoraan kankaalta. Kuja on korkeudeltaan noin 5,5 cm + saumanvarat. Leveys on sama kuin kappaleessa A. Leikkaa kuminauhakuja taitteelta tai kahdesta erillisestä osasta. Tällöin sinun tulee kuitenkin muistaa lisätä saumanvara kappaleiden liitoskohtaan. Leikkaa myös korvakappaleet (C), saumanvaroineen 3,5 x 6 cm.

3. Tee silmät. Merkkaa silmien kohdat esimerkiksi lyijykynällä. Kirjo silmät ja ripset varsipistoilla ennen kuin ompelet kappaleet yhteen. Halutessasi voit ommella silmät myös ompelukoneella. Toki voit laittaa silmiksi myös kaupan valmissilmät tai napit. 

4. Ompele korvat (C): Kiinnitä korvakappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele yhteen. Jätä alareuna auki kääntöaukoksi. Käännä korvat ympäri. Käännä korvakappaleet pystysuunnassa sisäänpäin, jotta korvan muodosta tulee pupumainen. Voit ommella taitetun korvan kiinni alareunasta, jotta se pysyy muodossaan. Korvien kiinnitystä suojaosaan helpottaaksesi kannattaa ommella korvaparit valmiiksi limittäin yhteen alareunoistaan.

5. Ompele teräosa. Ompele A kappaleet yhteen toisiinsa. Aseta kappaleet oikeat puolet vastatusten ja ompele kiinni päädyt ja alareuna.

6. Kiinnitä korvat: Aputikkaa korvat kappaleen A pyöreämpään päätyyn siten, että korvien sisäänpäin kääntyvä puoli osoittaa alaspäin ja korvat ovat vasten kappaleen A oikeaa puolta.

7. Kiinnitä kuminauhakuja: Ompele kuminauhakuja renkaaksi eli ompele avoin pystypääty kiinni. Taita kuja pitkittäissuunnassa kaksin kerroin ja kiinnitä se kappaleen A reunaan suoralla ompeleella. Jätä kujaan pieni aukko kuminauhan pujottamista varten.
HUOM! Pupun korvat kiinnittyvät kuminauhakujan ja kappaleen A väliin.

8. Laita kuminauha paikoilleen. Mittaa kuminauhaa sen mittainen pätkä, että sen avulla suojus kiinnittyy napakasti terän ympärille. Pujota kuminauha sisään kujaan ja ompele pujotusaukko kiinni.

9. Tee kuono. Leikkaa nahkasta kaksi pientä, kolmion muotoista palaa, jossa on pyöreät kulmat. Ompele kolmio käsin kuonoksi silmien alle. Voit myös kiinnittää nenän tekstiililiimalla.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla