Henna suunnittelee jokaisen lapsen vaatteet yksilöllisesti. Usvan paitaa ja polvia somistavat komeat frillat. Kuva: Satu Kemppainen
Henna suunnittelee jokaisen lapsen vaatteet yksilöllisesti. Usvan paitaa ja polvia somistavat komeat frillat. Kuva: Satu Kemppainen

Henna ompelee vaatteet jokaiselle neljälle lapselleen.

Kun Henna astuu seitsemän neliömetrin ompeluhuoneeseensa, hänellä on suunnitelma. Kangaskaapissa odottaa 35 metriä trikoita ja collegeja sekä 15 metriä puuvillaa, läjä ulko- ja juhlavaatekankaita sekä nahkaa. Mikä niistä sopisi suunnitelmaan tänään?

Henna ompelee harvoin suoraan valmiskaavoista. Häntä kiinnostavat uudenlaiset yksityiskohdat, kuten frillat polvissa tai kivat väriyhdistelmät.

– Vaikka olen käsityönopettaja, en ole ehtinyt tehdä niitä töitä päivääkään. Ompelen neljälle lapsellemme kaikki sisävaatteet ja noin puolet ulkovaatteista. Sukat käyn ostamassa kaupasta, mutta nekin korjaan tarvittaessa. En halua ommella perusmalleja, vaan rakastan keksiä yksityiskohtia ja kaavoittaa uutta.

Ihanat yksityiskohdat

Lasten vaatteista yksityiskohtia löytyykin: röyhelöitä, hapsuja, eri kokoisia taskuja, silmäaukkoja hupussa, kierrätysmateriaaleja ja kuosien villejä yhdistelmiä.

Suunnittelu on Hennalle yksi suurimmista syistä tehdä vaatteita itse. Hän nauttii keksiessään uusia ideoita ja inspiroituu, kun seuraa lasten liikkeitä ja eleitä.

”Koko ajan tuntuu, etten saa ommella tarpeeksi.”

Välillä uusi idea syntyy rakennuksen väristä tai luonnon väriyhdistelmästä.

– Vaikka ompelen todella paljon, tuntuu koko ajan, että en saa ommella tarpeeksi. Pidän nykyään kirjaa tekemisistäni. Jos tuntuu, etten saa mitään aikaiseksi, muistiinpanoista huomaan, että ompelinkin tammikuussa 32 ja helmikuussa 28 vaatetta, Henna kertoo.

– Vaatteet mahtuvat silti yhä lasten vaatekaappeihin.

Ei kierrätystä

Jokaiselle neljälle lapselleen Henna haluaa ommella juuri hänelle sopivaa. Siksi vaatteet eivät välttämättä siirry sisarukselta toiselle.

– Jos teen Miilille vaatteen, minun on hyvin vaikea nähdä sitä enää Pennin päällä. Siitä tulee päässäni niin selvästi Miilin vaate, Henna selittää.

Mieheltään Henna kysyy usein mielipidettä kankaista. Niitä mies ostaisi puolisoaan hövelimmin.

– Hän sanoo, että osta nyt ainakin kolme metriä, kun minä mietin, raaskinko ostaa metrin.

 


Mekin osaamme! Penni ompelee jo oikealla, Lalli lelukoneella.


Lallikin ompelee jo

Äidin harrastus on koko perheen juttu. Vaatteisiin uppoaa reilusti kangasta, ja niitä Henna bongaa vaikka kesken kesälomamatkan. Joskus perhe on ajanut 200 kilometriä ylimääräistä, jotta Henna pääsee shoppailemaan.

Perheen isä myös hoitaa säännöllisesti lapsia, että Henna pääsee ompelukoneen ääreen. Eikä äidin kone ole ainoa, joka Hyryjen kotona surraa: Miili ja Penni saivat omansa 4- ja 5-vuotiaina, ja 3-vuotias Lalli ompelee jo lelukoneellaan. Niillä syntyy lähinnä barbien vaatteita.

– Kerran Miili ompeli kaverilleen iloisen värisen kaulurin lahjaksi. Se oli hänelle tärkeä juttu, Henna kertoo.

Seuraavaksi Hennan ompeluhuoneessa alkaa ulkovaatteiden suunnittelu. Neljän lapsen kokemuksella hän tietää, millainen on hyvä ulkovaate.

–  Ainakin siihen tulee tarpeeksi vahvikkeita oikeisiin paikkoihin. On ihanaa, että värit voi suunnitella itse.