Henna suunnittelee jokaisen lapsen vaatteet yksilöllisesti. Usvan paitaa ja polvia somistavat komeat frillat. Kuva: Satu Kemppainen
Henna suunnittelee jokaisen lapsen vaatteet yksilöllisesti. Usvan paitaa ja polvia somistavat komeat frillat. Kuva: Satu Kemppainen

Henna ompelee vaatteet jokaiselle neljälle lapselleen.

Kun Henna astuu seitsemän neliömetrin ompeluhuoneeseensa, hänellä on suunnitelma. Kangaskaapissa odottaa 35 metriä trikoita ja collegeja sekä 15 metriä puuvillaa, läjä ulko- ja juhlavaatekankaita sekä nahkaa. Mikä niistä sopisi suunnitelmaan tänään?

Henna ompelee harvoin suoraan valmiskaavoista. Häntä kiinnostavat uudenlaiset yksityiskohdat, kuten frillat polvissa tai kivat väriyhdistelmät.

– Vaikka olen käsityönopettaja, en ole ehtinyt tehdä niitä töitä päivääkään. Ompelen neljälle lapsellemme kaikki sisävaatteet ja noin puolet ulkovaatteista. Sukat käyn ostamassa kaupasta, mutta nekin korjaan tarvittaessa. En halua ommella perusmalleja, vaan rakastan keksiä yksityiskohtia ja kaavoittaa uutta.

Ihanat yksityiskohdat

Lasten vaatteista yksityiskohtia löytyykin: röyhelöitä, hapsuja, eri kokoisia taskuja, silmäaukkoja hupussa, kierrätysmateriaaleja ja kuosien villejä yhdistelmiä.

Suunnittelu on Hennalle yksi suurimmista syistä tehdä vaatteita itse. Hän nauttii keksiessään uusia ideoita ja inspiroituu, kun seuraa lasten liikkeitä ja eleitä.

”Koko ajan tuntuu, etten saa ommella tarpeeksi.”

Välillä uusi idea syntyy rakennuksen väristä tai luonnon väriyhdistelmästä.

– Vaikka ompelen todella paljon, tuntuu koko ajan, että en saa ommella tarpeeksi. Pidän nykyään kirjaa tekemisistäni. Jos tuntuu, etten saa mitään aikaiseksi, muistiinpanoista huomaan, että ompelinkin tammikuussa 32 ja helmikuussa 28 vaatetta, Henna kertoo.

– Vaatteet mahtuvat silti yhä lasten vaatekaappeihin.

Ei kierrätystä

Jokaiselle neljälle lapselleen Henna haluaa ommella juuri hänelle sopivaa. Siksi vaatteet eivät välttämättä siirry sisarukselta toiselle.

– Jos teen Miilille vaatteen, minun on hyvin vaikea nähdä sitä enää Pennin päällä. Siitä tulee päässäni niin selvästi Miilin vaate, Henna selittää.

Mieheltään Henna kysyy usein mielipidettä kankaista. Niitä mies ostaisi puolisoaan hövelimmin.

– Hän sanoo, että osta nyt ainakin kolme metriä, kun minä mietin, raaskinko ostaa metrin.

 


Mekin osaamme! Penni ompelee jo oikealla, Lalli lelukoneella.


Lallikin ompelee jo

Äidin harrastus on koko perheen juttu. Vaatteisiin uppoaa reilusti kangasta, ja niitä Henna bongaa vaikka kesken kesälomamatkan. Joskus perhe on ajanut 200 kilometriä ylimääräistä, jotta Henna pääsee shoppailemaan.

Perheen isä myös hoitaa säännöllisesti lapsia, että Henna pääsee ompelukoneen ääreen. Eikä äidin kone ole ainoa, joka Hyryjen kotona surraa: Miili ja Penni saivat omansa 4- ja 5-vuotiaina, ja 3-vuotias Lalli ompelee jo lelukoneellaan. Niillä syntyy lähinnä barbien vaatteita.

– Kerran Miili ompeli kaverilleen iloisen värisen kaulurin lahjaksi. Se oli hänelle tärkeä juttu, Henna kertoo.

Seuraavaksi Hennan ompeluhuoneessa alkaa ulkovaatteiden suunnittelu. Neljän lapsen kokemuksella hän tietää, millainen on hyvä ulkovaate.

–  Ainakin siihen tulee tarpeeksi vahvikkeita oikeisiin paikkoihin. On ihanaa, että värit voi suunnitella itse.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.