Kasoista viis, pelataan erä. Otrio on koko perheen suosikkipeli. Kuvat: Lasse Lecklin
Kasoista viis, pelataan erä. Otrio on koko perheen suosikkipeli. Kuvat: Lasse Lecklin

Moni upea sisustusidea toimii teoriassa. Lapsiperheen arki on sitten toinen juttu.

Tähän tulee unelmien keittiö. Maija Mylläri näki sen mielessään heti ensimmäisellä asuntonäytöllä kolme vuotta sitten. Kun alakerrasta kaadetaan yksi seinä, olohuoneesta ja keittiöstä saadaan avoin, valoisa tila. Siihen remontoidaan vaaleasävyinen keittiö, joka keskipisteeksi tulee pitkä, puinen ruokapöytä.

Pöydän ääreen kokoontuisivat Maijan ja Saku Schröderin ystävät ja sukulaiset iloisille brunsseille ja rennoille illallisille. Sunnuntaisin Maija leipoisi sen ääressä yhdessä Elsan ja Otson kanssa.

– Ajattelin, että pöydällä olisi aina tuoreita leikkokukkia ja arkenakin kaunis kattaus, Maija muistelee.

– Pitkästä pöydästä tulisi oikea perhe-elämän keskus.

Niin siitä tulikin, mutta vähän eri tavalla kuin Maija oli suunnitellut.

Todennäköisesti nytkin siellä on noppa jostain lautapelistä ja orpo pikkulelu pääsiäismunasta.

Enimmän osan aikaa pöytä kerää magneetin lailla sekalaisia tavaroita pinnalleen.

Kahdeksanvuotias Elsa tekee sen ääressä aina läksyt, joten läksykirjat ja penaalit valloittavat yhden nurkan.

Muu pinta-ala peittyy sanomalehtiin, kyniin, saksiin ja irrallisiin esineisiin, joille on vaikea keksiä paikkaa. Todennäköisesti nytkin siellä on noppa jostain lautapelistä ja orpo pikkulelu pääsiäismunasta.

Ehkä myös edelliseltä aterialta unohtunut juustohöylä.

– Unelmien keittiö onkin ihan tavallinen keittiö. Se ei siivoa itseään eivätkä tiskit siirry koneeseen automaattisesti.

Kuivauskaappi jätettiin asentamatta tyylisyistä. Tarkoitus oli, että käsin tiskattavat astiat pyyhitään kuivaksi ja laitetaan heti kaappiin.

– Niin varmaan.

”On siellä usein niitä kukkiakin!”

Onneksi kuivuvia tiskejä mahtuu pitkälle ruokapöydälle aimo rivi. Ja jos Maijalla on ompeluinspiraatio, pöydällä voi olla myös ompelukone, kankaita ja nuppineuloja.

– Ja on siellä usein niitä kukkiakin!

Monitoimipöydälle mahtuu melkein koko elämä.
Monitoimipöydälle mahtuu melkein koko elämä.

Kun on aterian aika, tavaroita ja kuivuneita kukan terälehtiä työnnetään pöydän toiseen päähän, jotta lautaset saadaan mahtumaan toiseen nurkkaan.

Maija yrittää suhtautua pöydän kohtaloon huumorilla, mutta aika ajoin hän siivoaa sen tyhjäksi kiukun voimalla.

– Kyllä sotku ottaa päähän. Mutta tilanne ei häiritse meillä ketään muuta kuin minua. Saku ei tee siitä ongelmaa.

Lapsiperheessä sotkun kertyminen on kuin luonnonvoima.

Sisustaminen ei ollut Maijalle erityisen tärkeää ennen lasten saamista. Silloin koti oli vain paikka, jossa käytiin töiden ja vapaa-ajan rientojen välissä nukkumassa. Lasten synnyttyä kodilla on uudenlainen merkitys.

– Haluan, että lapset saavat kasvaa viihtyisässä kodissa.

Lasten käsitys viihtyisyydestä on joskus erilainen kuin aikuisten.
Lasten käsitys viihtyisyydestä on joskus erilainen kuin aikuisten.

Samalla se on entistä vaikeampi toteuttaa. Lapsiperheessä sotkun kertyminen on kuin luonnonvoima.

Maija on esimerkiksi nimikoinut lasten lelulaatikot, jotta lelut menisivät järjestelmällisesti paikoilleen. Eivät ne mene.

Sama juttu eteisen kanssa.

– Hankimme eteiskäytävän perällä olevaan vaatehuoneeseen kenkähyllyn. Ajattelin, että harvemmin käytössä olevat kengät on helppo viedä suoraan sinne ja että eteisessä olisi kaikilta vain yhdet kengät.

Arvaatte, miten kävi. Kengät ovat yhä eteisessä. Vaatehuoneen kenkähyllyllä säilytetään nykyään pyyhkeitä.

”Olen oppinut nauttimaan myös sähläysruokailuista lasten kanssa.”

Kerran vuodessa, uudenvuoden aattona pitkä pöytä kokee muodonmuutoksen. Lapset lähtevät pienelle lomareissulle isovanhempien luo, ja Maija ja Saku kokkaavat koko päivän.

Illan tullen pöydälle katetaan kauniit astiat ja hyvää ruokaa, ja sen ympärille kokoontuu iloinen joukko ystäviä. On aikaa syödä ja nauttia.

– Tykkään aina, kun pöydän ympärillä on ihmisiä ihan arkenakin. Olen oppinut nauttimaan myös sähläysruokailuista lasten kanssa. Mutta uudenvuoden juhlissa päästään lähimmäksi sitä, mitä haaveissani ajattelin, Maija sanoo.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.