Vauvan ekat sukat neulotaan langasta, joka ei kutita. Kuva: Anna Huovinen
Vauvan ekat sukat neulotaan langasta, joka ei kutita. Kuva: Anna Huovinen

Vauvan ensimmäisten villasukkien juju on värikäs kantapää.

Lattialla möngertää pieni tyyppi, jonka kantapäässä vilahtaa väriläiskä. Se onkin pikkuihmisen ensimmäisten villasukkien juju: muuten simppeli lämmike vaihtaa väriä kantapään kohdalla.

Nämä sukat on neulottu villa-puuvillasekoitelangasta, joka tuntuu pehmeältä eikä kutita vauvan herkkää ihoa. Yhtä hyvät sukat syntyvät pelkästä villastakin. Voit neuloa sukat vaikka jo odotusaikana, sillä ne valmistuvat vikkelästi jo yhdessä illassa.

Kun varpaat on saatu lämpimään, on enää yksi pulma ratkaistavana: millä ilveellä sukat saisi parhaiten pysymään pienen tutkijan jaloissa?

Minkä värin valitset kantapäähän? Kuva: Anna Huovinen
Minkä värin valitset kantapäähän? Kuva: Anna Huovinen

Värikkäät vauvasukat

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi.

Koko: 60(70)80 cm.

Langanmenekki: Novita Wool Cotton pohjaväri (172) farkku tai (602) puuteri 30 g ja kantapäähän vähän (285) sahramia tai (532) granaattiomenaa. Sukat voi neuloa myös Nalle-langalla.

Sukkapuikot: Novita nro 3 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o ja 1 n*, toista *–*. Sileä neule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Luo vartta varten pohjavärillä 36(39)42 s ja jaa s:t neljälle puikolle 9, 9, 9, ja 9 s (9, 10, 10 ja 10 s) 10, 11,11 ja 10 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 6(7)8 cm. Neulo vielä 1 krs oikein ja katkaise lanka.

Siirrä kantalappua varten I ja IV puikon s:t samalle puikolle. Jätä muut s:t odottamaan. Ota työhön tehosteväri ja neulo kantalapun s:t oikein ja kavennat samalla ensimmäisellä kerroksella 2(1)0 s tasavälein = 16(18)20 s. Neulo näillä s:illa sileää neuletta tasona yhteensä 12(14)16 krs:ta.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset seuraavalla oikean puolen kerroksella. Jatka sileää neuletta ja neulo oikean puolen kerroksella 10(11)13 s ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), käännä työ. *Nosta 1. s neulomatta, neulo 4(4)6 s nurin ja neulo seuraavat 2 s nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 4(4)6 s oikein ja tee ylivetokavennus, käännä työ*. Toista *–*, kunnes sivus:t loppuvat ja olet viimeksi neulonut työn nurjan puolen krs:n = 6(6)8 s. Jaa s:t kahdelle puikolle ja katkaise lanka.

Ota työhön pohjaväri. Poimi langan avulla kantalapun vasemmasta reunasta (kantalapun vasemman puoleisella puikolla) 7(8)9 s. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta langan avulla 7(8)9 s ja neulo kantalapun 3(3)4 s.

Jatka neulomista näillä kaikilla 38(42)48 s:lla. Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 32(36)40 s. Tasaa jokaisella puikolle 8(9)10 s. Jatka sileää neuletta ilman kavennuksia.

Kun jalkaterän pituus kantapää mukaan laskien on 7(8)9,5 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistele höyryttämällä valmiit sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut@novita.fi tai 040 178 2266 ma ja ke 10–14. Lankatiedustelut novitaknits.com, Novita (05) 744 3335 ma–pe 9–16.

Lankakerä

Pienet varpaat lämpimiksi: tee vauvalle ekat villasukat

Miten koko ohjeessa voidaan edes sanoa näin, kun ei ole annettu sukan kokoa senttimetreinä tai käytettyä neuletiheyttä.Sukkapuikot: Novita nro 3 tai käsialan mukaan. Mihin sitä käsialaa pitäisi siis verrata, kun sitä ei ole ohjeessakaan annettu. Aivan liian monet ohjeet on liian ylimalkaisia. Yrittäkää nyt ammattilaisina huomioida tämä. Käsiala on niin henkilökohtainen juttu, että on masentavaa neuloa jollakin ohjeella vain huomatakseen, että tuli nuken sukat.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.