Vauvan ekat sukat neulotaan langasta, joka ei kutita. Kuva: Anna Huovinen
Vauvan ekat sukat neulotaan langasta, joka ei kutita. Kuva: Anna Huovinen

Vauvan ensimmäisten villasukkien juju on värikäs kantapää.

Lattialla möngertää pieni tyyppi, jonka kantapäässä vilahtaa väriläiskä. Se onkin pikkuihmisen ensimmäisten villasukkien juju: muuten simppeli lämmike vaihtaa väriä kantapään kohdalla.

Nämä sukat on neulottu villa-puuvillasekoitelangasta, joka tuntuu pehmeältä eikä kutita vauvan herkkää ihoa. Yhtä hyvät sukat syntyvät pelkästä villastakin. Voit neuloa sukat vaikka jo odotusaikana, sillä ne valmistuvat vikkelästi jo yhdessä illassa.

Kun varpaat on saatu lämpimään, on enää yksi pulma ratkaistavana: millä ilveellä sukat saisi parhaiten pysymään pienen tutkijan jaloissa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Minkä värin valitset kantapäähän? Kuva: Anna Huovinen
Minkä värin valitset kantapäähän? Kuva: Anna Huovinen

Värikkäät vauvasukat

Suunnittelija: Susanna Mertsalmi.

Koko: 60(70)80 cm.

Langanmenekki: Novita Wool Cotton pohjaväri (172) farkku tai (602) puuteri 30 g ja kantapäähän vähän (285) sahramia tai (532) granaattiomenaa. Sukat voi neuloa myös Nalle-langalla.

Sukkapuikot: Novita nro 3 tai käsialan mukaan.

Mallineuleet: Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o ja 1 n*, toista *–*. Sileä neule tasona: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla nurin. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Luo vartta varten pohjavärillä 36(39)42 s ja jaa s:t neljälle puikolle 9, 9, 9, ja 9 s (9, 10, 10 ja 10 s) 10, 11,11 ja 10 s. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 6(7)8 cm. Neulo vielä 1 krs oikein ja katkaise lanka.

Siirrä kantalappua varten I ja IV puikon s:t samalle puikolle. Jätä muut s:t odottamaan. Ota työhön tehosteväri ja neulo kantalapun s:t oikein ja kavennat samalla ensimmäisellä kerroksella 2(1)0 s tasavälein = 16(18)20 s. Neulo näillä s:illa sileää neuletta tasona yhteensä 12(14)16 krs:ta.

Aloita sitten kantapohjan kavennukset seuraavalla oikean puolen kerroksella. Jatka sileää neuletta ja neulo oikean puolen kerroksella 10(11)13 s ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli), käännä työ. *Nosta 1. s neulomatta, neulo 4(4)6 s nurin ja neulo seuraavat 2 s nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 4(4)6 s oikein ja tee ylivetokavennus, käännä työ*. Toista *–*, kunnes sivus:t loppuvat ja olet viimeksi neulonut työn nurjan puolen krs:n = 6(6)8 s. Jaa s:t kahdelle puikolle ja katkaise lanka.

Ota työhön pohjaväri. Poimi langan avulla kantalapun vasemmasta reunasta (kantalapun vasemman puoleisella puikolla) 7(8)9 s. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta langan avulla 7(8)9 s ja neulo kantalapun 3(3)4 s.

Jatka neulomista näillä kaikilla 38(42)48 s:lla. Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen yhteen. Toista tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 32(36)40 s. Tasaa jokaisella puikolle 8(9)10 s. Jatka sileää neuletta ilman kavennuksia.

Kun jalkaterän pituus kantapää mukaan laskien on 7(8)9,5 cm, aloita kärkikavennukset. Neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes jäljellä on 8 s. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin. Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistele höyryttämällä valmiit sukat kevyesti.

Ohjetiedustelut@novita.fi tai 040 178 2266 ma ja ke 10–14. Lankatiedustelut novitaknits.com, Novita (05) 744 3335 ma–pe 9–16.

Lankakerä

Miten koko ohjeessa voidaan edes sanoa näin, kun ei ole annettu sukan kokoa senttimetreinä tai käytettyä neuletiheyttä.Sukkapuikot: Novita nro 3 tai käsialan mukaan. Mihin sitä käsialaa pitäisi siis verrata, kun sitä ei ole ohjeessakaan annettu. Aivan liian monet ohjeet on liian ylimalkaisia. Yrittäkää nyt ammattilaisina huomioida tämä. Käsiala on niin henkilökohtainen juttu, että on masentavaa neuloa jollakin ohjeella vain huomatakseen, että tuli nuken sukat.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla