Kuvat
Panu Pälviä
Vanukerros tekee unipesän reunoista napakat.
Vanukerros tekee unipesän reunoista napakat.

Lämmin unipesä on helppo neuloa paksusta villalangasta. Tähän unipesään vauva sopii nukkumaan noin kolmikuiseksi asti. 

Vastasyntyneelle pinnasänky on suuri kuin valtamerilaiva, mutta unipesä on sen sijaan turvallisen tuntuinen paikka nukkua.

Tukes suosittelee, että unipesää käytetään vain silloin, kun vanhempi on itse hereillä. Suositus on tehty siksi, että monessa unipesässä on pehmeät reunat, jotka voivat aiheuttaa vauvalle tukehtumisvaaran. Neulotun unipesän reunat ja pohja ovat kuitenkin napakat.

Neulottu vauvan unipesä

Suunnittelija Minna Metsänen

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koko 0–3 kk, pohjan leveys 34 noin ja korkeus noin 58 cm sekä reunan korkeus noin 10 cm

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Langanmenekki Novita Hygge Wool (075) sumu 1,3 kg

Puikot Novita nro 12 tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet Ohutta vanulevyä noin 10 x 150 cm pala ja 1 iso duffelinappi

Mallineule Ainaoikeinneule: neulo s:t oikealla oikein ja nurjalla oikein.

Tiheys 6 s ainaoikeaa 3-kertaisella langalla = 10 cm

            7 s ainaoikeaa 2-kertaisella langalla = 10 cm

Pohja

Luo 3-kertaisella langalla 16 s ja neulo s:t oikein. Neulo ainaoikeaa ja aloita lisäykset kappaleen molemmissa reunoissa. Lisäyskerros: neulo 1 s oikein, lisää 1 s (= tee langankierto puikolle) ja kun jäljellä on 1 s, lisää 1 s kuten edellä ja neulo 1 s oikein = 18 s. Neulo seuraavalla kerroksella langankierrot kiertäen eli takareunasta oikein. Toista lisäyskerros joka 2. kerros vielä kaksi kertaa = 22 s.

Neulo ainaoikeaa, kunnes kappaleen korkeus on 52 cm. Aloita kavennukset kappaleen molemmissa reunoissa. Kavennuskerros: neulo 1 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen ja kun kerroksella on jäljellä 3 s, neulo 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein = 20 s. Neulo 1 välikerros eli neulo s:t oikein. Toista kavennuskerros joka 2. krs vielä kaksi kertaa = 16 s.

Päätä silmukat.

Reunus

Luo 2-kertaisella langalla 20 s ja neulo ainaoikeaa. Neulo pohjan ulkoreunojen pituinen ”nauha”. Älä päätä vielä s:ita vaan aloita reunuksen kiinnittäminen pohjaan. Ompele reunuksen toinen pitkä reuna pohjaan kiinni niin, että reunoihin jää yhden silmukan levyiset saumanvarat. Aloita kiinnittäminen toisen lyhyen päädyn keskeltä. Kiinnitä reunus koko unipesän ympäri. Nyt voit tarpeen mukaan vielä neuloa lisää kerroksia tai purkaa ylimääräisiä kerroksia. Kun pituus on sopiva, päätä s:t. Ompele reunus loppuun saakka kiinni, niin että reunuksen päät yltävät yhteen.

Taita reunuksen toinen lyhyt pää kaksin kerroin ja ompele päätysauma. Ompele myös toinen päätysauma.

Käännä unipesä ylösalaisin pöydälle eli pohja ylöspäin. Asettele vanunauha reunuksen sisälle. Kiinnitä vielä reunuksen toinen reuna vuorottelevin pistoin pohjakappaleen reunaan kiinni.

Kiinnitä duffelinappi aukon oikean puoleisen reunan puoliväliin. Tee vasemmalla puolelle vastaavaan kohtaan ”silmu”. Tee kaksinkertaisella langalla noin 25 cm pitkä punottu nyöri. Pujota nyörin päät työn läpi reunuksen sisään ja noin 2 cm päästä takaisin ulos. Muodosta nyöristä sopivan mittainen silmu ja solmi nauhan päät yhteen. Tasaa langanpäät saksilla ja jätä noin 3 cm pitkät langanpäät.

Ohjetiedustelut@novita.fi tai 040 178 226 ma ja ke 10–12, lankatiedustelut Novita.Lankapalvelu@novita.fi tai novitaknits.com.

Sisältö jatkuu mainoksen alla