Eroaminen tekee tiukkaa myös taloudellisesti. Näin selviydyt.

Eron talousvyyhtiä ei yleensä ratkaista muutamassa kuukaudessa, vaan siihen voi kulua aikaa vuosi tai pari. Eroaminen tulee aina kalliiksi, ja se sotkee omia ­taloudellisia suunnitelmia.

Eron jälkeen tulee yleensä taloudellisesti tiukka vaihe, sillä lainojen selvittelyn lisäksi useimmiten täytyy hankkia myös uusia huonekaluja ja kodinkoneita, kaikki välttämättömät hankinnat yhdellä rysäyksellä.

Tiukka vaihe täytyy vain kestää – ja hyväksyä, ettei välttämättä pysty maksamaan laskujaan samalla tavalla ajallaan kuin aikaisemmin.

– Älä ota pikavippejä äläkä ratko rahapulmia useilla korttiluotoilla, vaikka olisi miten tiukka tilanne. Joudut vain ojasta allikkoon, jos maksat velkaa uudella velalla, Tapiola Pankin toimitusjohtaja Marja Pajulahti neuvoo.

Jos maksut ovat myöhässä, kannattaa ottaa heti yhteyttä laskun lähettäjään ja sopia maksuaikataulusta.

Myös kodin sisustamisessa on hyvä säilyttää maltti, vaikka mieli tekeekin laittaa kaikki uusiksi.

Näin selviydyt taloudellisesti

1. Älä murehdi raha-asioita päässäsi aamuyön tunteina, vaan yritä nukkua ja laita asiat paperille päivänvalossa, levännein aivoin: tulot, menot, kaikki omaisuus ja velat, rehellisesti ja realistisesti.

2. Hyväksy, että tunteet ja järki joutuvat erotilanteessa ristiriitaan. Saatat ehkä joutua luopumaan rakkaasta, kovalla työllä ja vaivalla rakennetusta kodista. Mutta asunnosta luopuminen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin taloudellinen turvattomuus, jonka liian kalliin asunnon pitäminen aiheuttaisi.

3. Yritä välttää raha-asioista riitelyä exän kanssa – vaikka se onkin vaikeaa. Muistuta häntä rauhallisesti, että erosta tulee sitä kalliimpi ja pidempi, mitä enemmän asioista riidellään. Ehdota ratkaisua, jossa molemmilla säilyy edes jonkinlainen taloudellinen turvallisuus. Erossa ei ole koskaan voittajia, vain maksajia – mitä tulee raha-asioihin.

4. Käy neuvottelemassa pankissa, mitä yhteisille velkavelvoitteille ja tileille voi tehdä. Mieti jo valmiiksi, mistä voit saada vakuuksia ottaaksesi yhteiset lainat yksin omiin nimiisi. Todennäköisesti tarvitset siihen läheistesi apua. Kun omaisuuden jaosta on päästy yhteisymmärrykseen, kannattaa ottaa yhteyttä lakitoimistoon, joka laatii virallisen ositussopimuksen.

5. Avoerossa ei tehdä ositussopimusta, vaan kumpikin ottaa omansa, ja molempien nimissä olevasta omaisuudesta tehdään kauppakirja, jolla puoliso ostaa toisen omaisuuden itselleen. Yhteinen omaisuus voidaan myös myydä ja siitä saadut varat käytetään yhteisten velkojen maksuun tai jaetaan tasan.

6. Jos ero on riitaisa, älä tuhlaa voimiasi yksinään taisteluun, vaan palkkaa juristi hoitamaan asioita. Jos rahat eivät riitä yksityisen juristin palveluihin, voit saada apua oikeusaputoimiston kautta.

Mervi Juusola: Eron hinta: 30 000 euroa, Meidän Perhe 4/2012

Lue lisää:

Onnistunut ero, näin teette sen

Äiti ja isä, lopettakaa riitely

Osaatko neuloa oikeaa ja nurjaa silmukkaa? Muuta ei tarvitsekaan osata, kun tekee vauvalle soman kevätmyssyn. 

Lanka: Novita Baby Wool (100 merino-WO, 50 g = 113 m). 100 g mintunvihreää (309). Tupsuun hieman vihreää esim. Novita Nallea.
Puikot: 7 ja 8 mm.
Tiheys: 14 s helmineuletta paksummilla puikoilla kaksinkertaisella langalla = 10 cm.
Ainaoikeinneule: Neulo kaikki krs:t oikein. 
Helmineule: Neulo joka toinen s oikein, joka toinen nurin. Neulo jatkossa oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein.

Työohje

Luo 7 mm puikoille kaksinkertaisella langalla 55(61) s. Neulo 6 krs ainaoikeaa. Vaihda työhön 8 mm puikot ja aloita helmineuleen neulominen nurjan puolen kerroksella. Neulo, kunnes työn pituus on 16(18) cm.

Päätä sitten pienessä koossa joka kerroksen alussa 7 s ja lopuksi viimeistet 8 s ja isossa koossa joka kerroksen alussa 4x 7 s, sitten 3x 8 s ja lopuksi
viimeiset 9 s.

Solmimisnauhat: Luo 8 mm sukkapuikoille 3 silmukkaa. Neulo koko ajan oikein, mutta älä käännä työtä missään vaiheessa vaan liu’uta kerroksen lopussa silmukat takaisin puikon toiseen päähän ja neulo ne uudelleen. Näin muodostuu tuubia. Neulo kaksi 3 cm pituista nauhaa.

Viimeistely: Taita kappale kaksinkerroin ja ompele päättelyreunat yhteen. Ompele nauhat etukulmiin. Tee tupsu, halkaisija noin 4 cm, ja kiinnitä yläkulmaan.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Perintösohvalla. Sisarukset Oiva, Taito ja Tilda ovat tottuneet viettämään paljon aikaa yhdessä. Tuvan sohvalle kokoonnutaan pelaamaan ja katsomaan telkkaria. Antin äidiltä saadulle sohvalle mahtuvat myös bedlingtoninterrierit Armas ja Hellä. Kuva: Juha Salminen
Perintösohvalla. Sisarukset Oiva, Taito ja Tilda ovat tottuneet viettämään paljon aikaa yhdessä. Tuvan sohvalle kokoonnutaan pelaamaan ja katsomaan telkkaria. Antin äidiltä saadulle sohvalle mahtuvat myös bedlingtoninterrierit Armas ja Hellä. Kuva: Juha Salminen

Johannan ja Antin perhe asuu kaukana katuvaloista pienessä hirsitalossa, jossa eletään tiiviisti lähekkäin. Pihalla on tilaa sekä lapsille että lampaille.

Miten päädyitte asumaan pieneen kylään?

Johanna: Tämä on ensimmäinen omistusasuntomme. Meillä oli molemmilla oma yritys ja etsimme kotia, jonka läheltä löytyisi edullista työtilaa.

Antti: Sukuani on asunut täällä päin, ja isälläni on mökki lähellä. Kun isäni kertoi, että täältä on tulossa talo myyntiin, päätimme lähteä katsomaan sitä. Ostopäätös oli hetken mielijohde. Talo oli ollut kesämökkinä viimeiset parikymmentä vuotta, ja se oli tosi huonossa kunnossa. Piha oli yhtä viidakkoa. Taloa ei edes näkynyt viereiselle tielle.

 

Eläinrakas perhe hankki lampaita ja kanoja kolme vuotta sitten. Lampaat ovat perheen lemmikki- ja terapiaeläimiä. Johannan mielestä yksi parhaista asioista on istua kesällä pihakivellä ja rapsuttaa lampaita. Kuva: Juha Salminen
Eläinrakas perhe hankki lampaita ja kanoja kolme vuotta sitten. Lampaat ovat perheen lemmikki- ja terapiaeläimiä. Johannan mielestä yksi parhaista asioista on istua kesällä pihakivellä ja rapsuttaa lampaita. Kuva: Juha Salminen

 


Jaettu tila. Perheen nuorimmat sisarukset Tilda ja Taito jakavat yhteisen huoneen, joka on ennen toiminut olohuoneena ja vanhempien makuuhuoneena. Kuva: Juha Salminen

 


Tupakeittiön pöydän ääressä syödään, tehdään läksyt, leikitään, katsotaan telkkaria ja kootaan palapelejä. Keittiön katseenvangitsija on Johannan toivoma ruudullinen lattia, jonka 144 ruutua Antti teippasi ja maalasi itse. Kuva: Juha Salminen


Mihin ihastuitte huonokuntoisessa talossa?

Johanna: Minä ihastuin nykyisen lastenhuoneen tapettiin ja muovimaton alta löytyneeseen puulattiaan. Muuta ei tarvittu. Antti on myöhemmin ollut sitä mieltä, että asiaa olisi kannattanut harkita tarkemmin, mutta olimme silloin nuoria ja pöljiä. Hetken ajatus kantoi pitkälle.

”Lähdimme soitellen sotaa, sillä emme olleet koskaan ennen remontoineet vanhaa taloa.”

Antti: Vesi piti kantaa sisään, eikä talossa ollut sisävessaa. Sulake paloi heti, jos lämmityspatterit ja kahvinkeitin olivat samaan aikaan päällä. Keittiön lattia oli romahtanut yhdestä nurkasta. Sain alkaa ensitöikseni tehdä lämmintä kuistia ja sisävessaa. Meitä ulkovessa ei olisi haitannut, mutta se kävi vanhempiemme luonnolle.

Johanna: Lähdimme soitellen sotaan, sillä emme olleet koskaan ennen remontoineet vanhaa taloa. Antti on onneksi puuseppä, ja hänen taitava isänsä on ollut isona apuna. Olemme etsineet tietoa perinnerakentamisesta kirjoista ja kyselleet ihmisten kokemuksia. Asioita olisi voinut tehdä toisinkin, mutta talo on ainakin vielä pystyssä.

Millaista on asua paikassa, joka kuhisee kesällä turisteja ja hiljenee talveksi?

Johanna: Nykyään nautin omasta rauhasta. Lähinaapurina meillä on yksi ympärivuotinen asukas. Muut ovat mökkiläisiä. Keskustaan on matkaa kuusi kilometriä, ja siellä ovat myös lähimmät katuvalot. Kotikylällä pitää liikkua talvisin otsalamput päässä.

Lapsilla ei ole kavereita ihan naapurissa, mutta toistaiseksi heillä on riittävästi seuraa toisistaan. Kun meillä käy ystäviä Helsingistä, heidän pitää saada heti radio ja telkkari päälle, koska meillä on liian hiljaista. Me taas nautimme hiljaisuudesta. Toisaalta taloon mahtuu huutoa ja kiljuntaa, kun ei tarvitse pelätä, että naapurit kuulevat.

Miten talo toimii lapsiperheen kotina?

Johanna: Talo on joustanut yllättävän hyvin perheen kasvaessa. Olemme muuttaneet ja vaihtaneet huoneita tarpeen mukaan. Tildan ja Taiton huone oli aluksi olohuone ja myöhemmin vanhempien makuuhuone. Oivalle rajasimme oman tilan lastenhuoneen viereiseen pieneen läpikulkutilaan. Oivaa ei häiritse, vaikka sisarukset kulkevat hänen huoneensa läpi. Lapset ovat niin tottuneita olemaan tiiviisti yhdessä ja jakamaan huoneen, että heillä on heti ikävä toisiaan, kun joku menee kaverin luokse yökylään.


Astia-aarteita. Kotiin on ostettu käytettyinä vain Oivan sänky ja salongin kirjahylly sekä pari uutta säilytyskalustetta. Muut esineet ovat tulleet jossain vastaan, saatu tai pelastettu roskalavalta. Kuva: Juha Salminen


Minkälaisia sisustajia olette?

Johanna: Emme kovin kummoisia. Meillä ei tarvitse olla samanlaista kuin muilla vaan sellaista, mikä näyttää meidän mielestämme kivalta. Vanhassa talossa hirret ovat vanhoja ja seinät vinoja. Lapsemme tykkäävät askarrella ja piirtää, ja heidän tuotoksiaan on paljon esillä. Pidämme siitä, että koti on käytännöllinen, ja käytämme sitä mitä on saatavilla. On meillä Ikean kuvasto, jota joskus selailen, mutta kun tarvitsemme jotain, käymme ensin etsimässä pihavarastosta. Kylällä on myös loistava kierrätyspiste.

Miten tavarat pysyvät teillä järjestyksessä?

Johanna: Kaikki perustuu siihen, että tavaraa on vain sen verran kuin kaappeihin mahtuu. Lasten syntymän myötä vannotimme sukulaisia, ettei meille hankita mitään turhia muovihärpäkkeitä. Ulkovarastossa säilytämme muun muassa huonekaluja. Käymme hakemassa sieltä pöydän tai tuolin, kun tarvitsemme jotain. Vien sinne aina osan lasten leluistakin, ja tuon mukanani vaihtureita. Silloin ne tuntuvat uusilta. Ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa uutta, kun osa tavaroista on välillä pois silmistä.


Lisää tilaa. Vanhemmat saivat oman makuuhuoneen talon laajennusosasta. Kodin tapetit ovat joko alkuperäisiä tai Johannan poistomyyntilöytöjä. Kuva: Juha Salminen

 


Matoilla on tarina. Tilda tykkää kodista, jossa on paljon itsetehtyjä juttuja. Kodin räsymatot ovat Johannan, hänen äitinsä ja mummunsa kutomia. Oivan huoneen räsymatto on kudottu vaarin vanhoista pussilakanoista. Kuva: Juha Salminen


Miten vietätte mieluiten aikaa kotona?

Johanna: Tykkään siitä, että tilaa on vähän ja olemme lähellä toisiamme. Talon koko ei ole ollut koskaan ongelma. Lisäosaakaan emme olisi välttämättä tarvinneet, mutta tuli ajatus, että jotain pitää rakentaa.

”Tarhapäivän jälkeen lapset kaipaavat läheisyyttä ja kantavat lelunsa tupaan.”

Keittiötupa on paikka, jossa oleskelemme ja puuhastelemme paljon yhdessä: syödään, tehdään läksyt, leikitään, katsotaan telkkaria ja kootaan palapelejä. Lapset kaipaavat tarhapäivän jälkeen läheisyyttä ja kantavat usein lelunsa tupaan.

Viikonloput vietämme kotihiirinä. Pizzaperjantaisin syömme itsetehtyä tai pakastepizzaa, mikä on lasten suosikki. Lauantaisin menemme ulkosaunaan, katsomme luonto-ohjelmia ja syömme jätskiä ja popcorneja.