Jouluna ja syntymäpäivinä anopille voi antaa lasten lahjatoivelistan.  Kuva: iStockphoto
Jouluna ja syntymäpäivinä anopille voi antaa lasten lahjatoivelistan. Kuva: iStockphoto

Anopin ostamat lelut vievät tilaa lastenhuoneessa. En pidä niistä, mutta en kehtaa heittää poiskaan.

Lukija kysyy:

En voi oikein hävittääkään niitä, koska lapset tietenkin nauttivat leluista ja anoppi kyselee lapsilta, että oletteko leikkineet mummin tuomilla leluilla. Mutta lelut ovat hyvin epäkäytännöllisiä: isoja leikkikeittiöitä tai monster-autoja, jotka eivät mahdu mihinkään hyllyyn. Miten saisin anopille sanottua, että ei ostaisi niin isoja leluja? Tai mikä tärkeämpää: miten voisin hävittää lelut lapsen ja anopin huomaamatta?

- Miniä

Ilana Aalto vastaa:
 

Anopin tarkoitus on hyvä: hän haluaa ilahduttaa lapsia. Sinulle taas pyytämättä kotiin tulevat, paljon tilaa vievät tavarat ovat vaiva. Ongelmasta tekee hankalan se, että meidän oletetaan olevat kiitollisia saamistamme lahjoista. Joskus ihmiset kokevat, että heidän rakkauttaan ei haluta ottaa vastaan, jos kieltäydymme tai laitamme pois heidän hankkimiaan lahjoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta ei tässä nyt auta kuin avata suu ja ottaa asia puheeksi. Jos puolisosi on sinun kannallasi, voi olla luontevampaa antaa puhetehtävä hänelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmasta tekee hankalan se, että meidän oletetaan olevat kiitollisia saamistamme lahjoista.

Näin se käy: Anopille kerrotaan, mitä haittaa lelut aiheuttavat teille aikuisille, neutraaliin sävyyn ja syyttelemättä. Voitte esimerkiksi kertoa, että isot lelut eivät mahdu minnekään ja siksi lastenhuoneessa on jatkuvasti sotkua. Ja että teistä on ihanaa, kun mummi tykkää lapsistanne niin paljon, mutta toivoisitte että voisitte mieluummin viettää aikaanne lasten kanssa, ei siivoamalla tavaroita lattioilta. Lelujen rumuutta ei kannata ottaa esille, se on makukysymys.

Sitten voitte ehdottaa, että anoppi ilahduttaisi lapsia tekemällä näiden kanssa jotakin hauskaa – olipa se sitten leipomista yhdessä, metsäretki, leffa- tai huvipuistokäynti. Jos hän edelleen tahtoo antaa tavaralahjoja, ehdottakaa, että ne pidetään hänen kodissaan, jossa lapset voivat vierailla niillä leikkimässä.

En hävittäisi leluja salaa, sillä ne ovat lasten tavaroita, eivät sinun.

Jouluna ja syntymäpäivinä pitäkää huoli, että anoppi saa teiltä lasten lahjatoivelistan. Voitte myös ehdottaa, että kukin juhlavieras antaisi enintään yhden lahjan, jotta lapset oppivat kohtuullisuutta ja myös ehtivät nauttia kunnolla jokaisesta saamastaan lahjasta.

En kävisi hävittämään leluja salaa, sillä ne ovat lasten tavaroita, eivät sinun. Sen sijaan voit kysyä lapsilta, millä ei enää leikitä tai mitkä voisi viedä anoppilaan. Sitten viette ylimääräiset lelut sinne. Saatteeksi samat selitykset, jotka mainitsin jo edellä. Fiksu anoppi ymmärtää kyllä ja suuntaa ostelunsa tavarasta elämyksiin.

Kaaos haltuun – ammattijärjestäjä vastaa -juttusarjan edelliset osat:

Lelumummi

Mina mummina pidan isoimpia leluja meilla mummolassa. Ostan kaiken erittain harkiten VA hempien ja lapsen toiveiden mukaan. Vanhemmat ehdottavat Aina.

Vierailija

Meillä tehosi se, että sanoin nätisti anopille asiasta. Kerroin, että meillä on niin pieni koti, ettei meille mahdu mitään isoja leluja, tai niillä ei ainakaan mahdu meillä leikkimään. Sitä ei välttämättä isossa omakotitaalossa kahdestaan asuvat hoksaa, ettei sinne kerrostalokämppään mahdu samalla tavalla tavaraa.

Se on kyllä hyvä neuvo, että pyytää mummoa järjestämään lapsen kanssa se lapsen huone, niin ymmärtää paremmin, mitä sinne oikeasti mahtuu ja mitä ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla