Anopin ostamat lelut vievät tilaa lastenhuoneessa. En pidä niistä, mutta en kehtaa heittää poiskaan.

En voi oikein hävittääkään niitä, koska lapset tietenkin nauttivat leluista ja anoppi kyselee lapsilta, että oletteko leikkineet mummin tuomilla leluilla. Mutta lelut ovat hyvin epäkäytännöllisiä: isoja leikkikeittiöitä tai monster-autoja, jotka eivät mahdu mihinkään hyllyyn. Miten saisin anopille sanottua, että ei ostaisi niin isoja leluja? Tai mikä tärkeämpää: miten voisin hävittää lelut lapsen ja anopin huomaamatta?

- Miniä

Ilana Aalto vastaa:
 

Anopin tarkoitus on hyvä: hän haluaa ilahduttaa lapsia. Sinulle taas pyytämättä kotiin tulevat, paljon tilaa vievät tavarat ovat vaiva. Ongelmasta tekee hankalan se, että meidän oletetaan olevat kiitollisia saamistamme lahjoista. Joskus ihmiset kokevat, että heidän rakkauttaan ei haluta ottaa vastaan, jos kieltäydymme tai laitamme pois heidän hankkimiaan lahjoja.

Mutta ei tässä nyt auta kuin avata suu ja ottaa asia puheeksi. Jos puolisosi on sinun kannallasi, voi olla luontevampaa antaa puhetehtävä hänelle.

Ongelmasta tekee hankalan se, että meidän oletetaan olevat kiitollisia saamistamme lahjoista.

Näin se käy: Anopille kerrotaan, mitä haittaa lelut aiheuttavat teille aikuisille, neutraaliin sävyyn ja syyttelemättä. Voitte esimerkiksi kertoa, että isot lelut eivät mahdu minnekään ja siksi lastenhuoneessa on jatkuvasti sotkua. Ja että teistä on ihanaa, kun mummi tykkää lapsistanne niin paljon, mutta toivoisitte että voisitte mieluummin viettää aikaanne lasten kanssa, ei siivoamalla tavaroita lattioilta. Lelujen rumuutta ei kannata ottaa esille, se on makukysymys.

Sitten voitte ehdottaa, että anoppi ilahduttaisi lapsia tekemällä näiden kanssa jotakin hauskaa – olipa se sitten leipomista yhdessä, metsäretki, leffa- tai huvipuistokäynti. Jos hän edelleen tahtoo antaa tavaralahjoja, ehdottakaa, että ne pidetään hänen kodissaan, jossa lapset voivat vierailla niillä leikkimässä.

En hävittäisi leluja salaa, sillä ne ovat lasten tavaroita, eivät sinun.

Jouluna ja syntymäpäivinä pitäkää huoli, että anoppi saa teiltä lasten lahjatoivelistan. Voitte myös ehdottaa, että kukin juhlavieras antaisi enintään yhden lahjan, jotta lapset oppivat kohtuullisuutta ja myös ehtivät nauttia kunnolla jokaisesta saamastaan lahjasta.

En kävisi hävittämään leluja salaa, sillä ne ovat lasten tavaroita, eivät sinun. Sen sijaan voit kysyä lapsilta, millä ei enää leikitä tai mitkä voisi viedä anoppilaan. Sitten viette ylimääräiset lelut sinne. Saatteeksi samat selitykset, jotka mainitsin jo edellä. Fiksu anoppi ymmärtää kyllä ja suuntaa ostelunsa tavarasta elämyksiin.

AMMATTIJÄRJESTÄJÄ ILANA AALTO VASTAA

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto vastaa lukijoiden kysymyksiin vauva.fissä. Lähetä kysymyksesi lomakkeella tai meilitse meidanperhe@sanoma.com otsikolla "Kysy ammattijärjestäjältä".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.