Kesä vei kengät. Jalkojen heiluttelu keittiön ovista muuttuu vaikeammaksi, kun keittiön edustalle rakennetaan terassi. Kuva: Pia Inberg
Kesä vei kengät. Jalkojen heiluttelu keittiön ovista muuttuu vaikeammaksi, kun keittiön edustalle rakennetaan terassi. Kuva: Pia Inberg

Iso remontti ei kuulunut Terhin ja Kallen suunnitelmiin. Kesän aikana he huomasivat, että trampoliini voi poikkeustilassa pelastaa perheen.

Remontoitte itsellenne kodin kolme vuotta sitten. Millainen oli remonttikesä 2014?

Terhi: Muutimme Porvooseen Helsingistä ja asuimme talomme pihalla viisi kuukautta asuntovaunussa, sillä talo meni perusteelliseen remppaan. Minä nukuin vaunussa poikien kanssa. Kalle ei mahtunut sinne, hän nukkui pihan kanalarakennuksessa. Remontoimme koko valveilla­oloaikamme kesäkuusta marraskuun alkuun. Grillasimme ruuat pihalla koko remontin ajan ja tiskasimme ulkona saunan edessä.

Onneksi se kesä oli lämmin. Pojille ostettiin trampoliini, jota ilman olisi varmasti tullut tekemisen puute. Söimme jäätelöä joka päivä ja lämmitimme iltaisin saunan, jossa remontin pölyt ja hiet pestiin pois. Nuo viisi kuukautta olivat suunnaton voimainponnistus mutta – näin jälkeen päin ajateltuna – myös onnellista perheen yhteistä aikaa.

Terhin, Kallen ja kolmen pojan kodissa on 120 neliötä.
Terhin, Kallen ja kolmen pojan kodissa on 120 neliötä.

Miten remppakesän jälkeinen elämä sujui?

Terhi: Marraskuun alussa alkoi sataa räntää. Onneksi pääsimme muuttamaan taloon, kun keittiö, olohuone ja alakerran vessa valmistuivat. Kaikkiaan aikaa meni kuitenkin vielä puolitoista vuotta lisää. Kaikki lomat ja vapaa-aika rempattiin. Sen jälkeen oli käsittämättömän ihanaa, kun ei tarvinnut työpäivän jälkeen vaihtaa illaksi remppavaatteita päälle.


Melkein kuin mökillä. Satunnaisia mökkivierailuja lukuun ottamatta tämä perhe viettää kesän koti pihalla. Onhan siellä sauna, grilli ja miltei kaikki, mitä suomalaisilla kesämökeilläkin.


Grilli kuumana. Kalle on perheen pääkokki ja kesällä grillimestari. Savustettu lohi ja grillatut kanavartaat, vihannekset sekä halloumi katoavat kohta nälkäisen veljeskolmikon suihin.

Mikä teidät veti asumaan juuri tähän kotiin?

Kalle: Rauha. Siihen ihastuin ja siitä tykkään vieläkin. Ei ole parempaa asiaa kuin pitkän työpäivän jälkeen sytyttää tuli pihasaunan pesään. Tuntuu, kuin tulisi mökille. Porvoossa koko elämänmeno on erilaista kuin Helsingissä. Ihmisillä ei ole ilmeinen kiire mihinkään, jutustelu on tärkeä osa porvoolaista meininkiä.

Terhi: Piha. Ihastuin isoon pihaan, jossa lapset voivat temmeltää. En ole vielä intohimoinen puutarhanhoitaja mutta ajattelen, että minusta voisi tulla sellainen. Rintamamiestalo on monelle asumisen suuri unelma, minulle se ei ollut. Mietimme jopa rintamamiestalon myymistä ja uuden talon rakentamista tälle tontille. Sitten vanha talo alkoikin tuntua kodilta, ja myymisajatukset unohtuivat.

Miten talo muuttuu, kun pojat kasvavat?

Terhi: Vielä jonkin aikaa Elias ja Julle mahtuvat samaan huoneeseen, mutta on mahdollista, että isompana he haluavat omat huoneet. Meillä on kellarikerroksessa tila remontoitavana. Siitä on tulossa Kallen työhuone, mutta ehkä tulevaisuudessa joku pojista valloittaa sen.


Kaikki pojat harrastavat jääkiekkoa ja ovat muutenkin urheilullisia. Eliaksen ja Jullen huoneessa on puolapuut ja riippurenkaat. Joskus kuntoiluhetki pidetään koko perheen voimin.
Kaikki pojat harrastavat jääkiekkoa ja ovat muutenkin urheilullisia. Eliaksen ja Jullen huoneessa on puolapuut ja riippurenkaat. Joskus kuntoiluhetki pidetään koko perheen voimin.


Peräkamarin pelimiehet. Alexiksen huoneessa on lasten biljardipöytä. Pojat pelaavat usein panoksenaan kunniaa tai rahaa: 50 senttiä tai kaksi euroa.

Millä taikatempuilla talo pysyy siistinä?

Terhi: Olen valinnut kaikki sisustusmateriaalit ajatellen sitä, että meillä on kolme poikaa. Alakerran lattioissa on mikrosementti, joka on helppo imuroida ja pestä. Olohuoneen sohvakangas on pestävää materiaalia, alcantaraa. Yläkerran vinyylikorkkilattia kestää iskut ja sisälätkän peluun. Koko perhe osallistuu talon siistinä pitämiseen: Alexis imuroi, ja nuoremmat tyhjentävät tiskikonetta ja vievät roskia.

Kalle, olet perheen pääkokki. Millaista ruokaa teet ja millaisessa keittiössä?

Kalle: Suunnittelimme Terhin kanssa keittöremontin yhdessä. Kaadoimme väliseinää ja teimme keittiöön yhdistyvän ruokailutilan entisten asukkaiden makuuhuoneesta. Rakastan ruuanlaittoa: isäni on ollut alalla, ja minun haaveeni on oma bistro. Arkisin teen nopeaa ruokaa, kuten kanaa, pastaa tai risottoa. Kiireisiin päiviin teen viikonloppuna curryja pakastepusseihin valmiiksi. Kesällä on mahtavaa kokata ulkona. Unelmoin muuratusta kesäkeittöstä, jossa olisi pizzauuni.


Unelmien keittiössä. Kalle halusi väljän keittiön, jossa kokki mahtuu työskentelemään, vaikka kolme lasta kaartelee ympärillä.


Vielä korkeammalle! Elias näyttää, miten tramppa toimii. vaikka kyllähän pikkuveli Julle sen tietää. Ilman trampoliinia remonttikesä olisi ollut lapsille paljon tylsempi.


Panda pistäytyi pesulla. Pihapiirin puusauna lämpiää usein. Piha on niin suojaisa, että asukkaat voivat juosta nakuina talosta saunaan ja takaisin. Nyt Jullella on kuitenkin yllään pandapuku.

Terhi, työskentelet sisustussuunnittelijana. Kerro vinkkisi lastenhuoneeseen!

Terhi: Neuvoisin miettimään kalusteiden määrää, kokoa ja yhtenäistä tyyliä. Värityksen suunnitteluun kannustan ottamaan lapset mukaan. Omat lapseni ovat saaneet osallistua tapettikirjojen ja värilastujen kanssa suunnitteluun. Kannattaa korostaa yhtä seinää tehostemaalilla tai -tapetilla tai näyttävällä kuvatapetilla. Muut seinät voivat olla neutraalit.

Mitä remppa teille opetti?

Terhi ja Kalle: Pitää olla armollinen: jos jokin juttu ei valmistu sinä iltana kun piti, se ei ole maailmanloppu. Ja parisuhde ei saa kärsiä remontin takia.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.