Meidän kaikkien juttu. Samu-isä lähtee välillä Sisun ja Viljan kanssa mummolaan, niin Anniina pääsee ompelemaan. Kuva: Jesse Karjalainen
Meidän kaikkien juttu. Samu-isä lähtee välillä Sisun ja Viljan kanssa mummolaan, niin Anniina pääsee ompelemaan. Kuva: Jesse Karjalainen

Anniina tekee perheelleen vaatteet ja sisustustarvikkeet. – Odotusaikana suurimmat mielihaluni ovat ompelu ja jäävesi, hän sanoo.

Vauvan unipesä, vaunuverho, päällystetty makuupussi, pinnasängyn reunapehmuste, vauvanpeitto, tusinan verran bodyja ja housuja…

Anniina Moilanen on valmistautunut kolmannen lapsensa syntymään saumurin ja ompelukoneen surinassa. Käsityöinto heräsi varhain, kun Anniinan rakas mummo opetti hänet ompelemaan ja neulomaan. Yhdessä kaksikko ompeli vaatteita pienemmille serkuille.

Silloin itse tekeminen ei ollut trendikästä ja kangasvalikoimakin pieni. Toisin on nyt.

Anniina on tehnyt käsitöitä koko elämänsä, mutta erityisesti hän innostui, kun esikoinen Sisu syntyi.

– Sisun vauva-aikana olin vielä aika maltillinen: ompelin vain vauvanpeiton ja vaatteita. En tiennyt vielä, mitä kaikkea edes voisin tehdä. Kun odotin Viljaa, tutustuin Facebookin ompeluryhmiin, joihin ihmiset laittoivat kuvia ihanista itse tekemistään jutuista. Ryhmien ilmapiiri oli kannustava. Hurahdin täysin, kun sain ohjeita ja neuvoja.


Tää olis auto. Vilja ja Sisu mahtuvat molemmat äidin päällystämään nojatuoliin.

Viljan vauva-aika oli vaativa: tyttö viihtyi vain äidin sylissä ensimmäiset puoli vuotta. Lisäksi isoveli Sisukin oli vielä pieni, sillä sisaruksilla on ikäeroa vain vuosi.

Kun Vilja lähestyi vuoden ikää, arki alkoi helpottaa. Se näkyi Anniinan harrastuksessa heti: hän ompeli pian itse lähes kaiken tarvittavan: lasten paidat, housut, pipot ja lelut. Jos tarvittiin uudet lelukorit tai sängynpeite, Anniina valmisti ne itse. Samalla syntyi tunikoita, leggingsejä ja mekkoja omaan vaatekaappiin.

”Huomasin, että Anniina jaksaa paremmin, kun hän sai tehdä säännöllisesti käsitöitä.”

Käsityön jälki miellyttää aviomies Samuakin.

– Tykkään, että kotona on persoonallisia tavaroita, Samu sanoo.

– Viljan vauva-aika oli raskasta, ja huomasin, että Anniina jaksaa paremmin, kun hän sai tehdä säännöllisesti käsitöitä. Olimme juuri viikonlopun mummolassa lasten kanssa, niin Anniina sai ommella.


Äidin apurit. Vilja ja Sisu saavat jo toivoa, mitä äiti seuraavaksi tekisi. ”Haluan opettaa lapset arvostamaan käsitöitä.”

 


Merirosvo ja kaveri. Anniinan tekemistä leluista on tullut lapsille rakkaita.

Ensimmäisen omatekoisen vauvatarvikkeen Anniina muistaa hyvin: se oli Sisun pinnasängyn reunapehmuste, harmaata puuvillaa ja valkoisia tähtiä. Tähtikuosit olivat silloin muotia. Sen jälkeen muutkin kuviot ovat tulleet tutuiksi. Anniina tuntee kotimaiset kangasvalmistajat ja seuraa uusimpia trendejä Facebookissa. Nykyään Sisu ja Vilja saavat toivoa, mitä äiti seuraavaksi tekisi.

– Haluan opettaa lapsia arvostamaan käsin tehtyä, Anniina sanoo.

– Sisu ja Vilja ovat kiinnostuneita ompelusta ja ylpeitä, että äiti on tehnyt heidän vaatteensa. Tekemistäni leluista on tullut heille rakkaita.

Ilmaista käsin tekeminen ei ole: Anniina ostaa kankaita 50–100 eurolla kuukaudessa. Ne kankaat, jotka eivät miellytäkään, lähtevät nopeasti kiertoon Facebook-kirppiksille. Ja vaikka harrastus vie aikaa ja rahaa, se on Anniinan ja Samun mielestä järkevää touhua.

Nyt, kun Anniina odottaa perheen kolmatta lasta, ompelukoneen ääressä syntyy paitsi unipesä, myös rentoutunut äiti.

–  Isoimpia mielihalujani ovat nyt ompelu ja jäävesi. Vauvatarvikkeiden lisäksi olen ommellut Sisulle ja Viljalle kesävaatteita. En ole ehtinyt edes jännittää synnytystä, Anniina nauraa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuttinauha syntyy puolessa tunnissa kieputellen tai solmien. 

Tutin paras kaveri on luotettava tuttinauha, joka pitää huolta, ettei turvaväline pääse katoamaan. Tuttinauha on helppo tehdä pehmeästä trikookuteesta. Yksi nauha syntyy nopsasti alle puolessa tunnissa.

Nauhan voi askarrella monella tavalla: omanlainen nauha syntyy letittäen, kieputellen tai kivannäköisillä makrameesolmuilla, joiden ohjeen löydät alla olevalta videolta. Silikonisia, vauvalle turvallisia tuttirenkaita sekä klipsejä löytyy askarteluliikkeistä ja kangaskaupoista.

Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.
Muistatko tämän tyylin alakoulusta? Kieputeltava tuttinauha syntyy, kun kierrät kahta eriväristä trikookudetta, taitat ne puolivälistä vastakkain ja annat kiertyä nyöriksi yhteen.

Ja vaikka tyyli on vapaa, muista tämä: turvallinen tuttinauha on korkeintaan 22 senttiä pitkä, ettei se yllä kiertymään lapsen kaulan ympärille, ja vähintään 6 milliä leveä, ettei se mene herkästi solmuun.

Jaa oma juttu

Millaisia askarteluja tai tuunauksia olet vauvalle tehnyt? Laita hyvät ideat kiertoon Vauvan Instagramissa. Jaa kuva ja tägää se @vauvalehti #teeite.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hieno naamio kelpaa vaikka lahjaksi kaverisynttäreille.

Mitä tarvitset?

 • mustia, keltaisia ja punaisia hamahelmiä 
 • suorakaiteen tai neliön muotoisen hamahelmialustan, johon mahtuu vaakasuunnassa ainakin 28 hamahelmeä ja pystysuunnassa 15 hamahelmeä
 • leivinpaperia
 • kuminauhaa
 • silitysrauta
 • painoksi esim. painava kirja.

Tee näin

 1. Katso mallia joko tulostamalla tarkempi malli alustan viereen jutun lopusta tai katsomalla alla olevista kuvista. Jos tulostat pdf-tiedoston, muista tallentaa se ensin työpöydälle ja tulosta vasta sitten. 2. Asettele hamahelmet ohjekuvien mukaisesti hamahelmialustalle. Voit aloittaa ensin helpommasta eli yksivärisestä Batman-naamarista. Kokoa helmiä alhaalta ylöspäin. Vinkki! Jos hamahelmi karkaa väärään paikkaan, sen saa nostettua kätevästi grillitikun avulla pois. 
 3. Kun naamari on valmis, nosta työ varovasti alustan kanssa silityslaudan päälle. Ole varovainen, sillä helmet liikkuvat tässä vaiheessa vielä helposti. Aseta työn päälle leivinpaperiarkki ja laita silitysrauta kuumenemaan. Suositeltu lämpötila on silitysraudan puuvilla-asetus eli melkein maksimilämpötila. Jos silitysraudassa on höyryominaisuus, katsothan ettei silitysraudassasi ole vettä eikä höyryasetus ole päällä.
 4. Kun silitysrauta on lämmennyt oikeaan lämpötilaan, silitä helmet kiinni toisiinsa leivinpaperin läpi pienillä pyörivillä liikkeillä. Sopivan silitysajan huomaat vasta kokeilemalla. Voit nostaa raudan välillä pois ja jatkaa uudestaan. Työ alkaa olla valmis, kun alat nähdä leivinpaperin läpi ja helmet alkavat tarttua ja sulaa hieman toisiinsa kiinni. Varo koskemasta työhön, se on kuuma!
 5. Kun kaikki helmet näyttävät olevan kiinni toisissaan, käännä varovasti kuuma työ leivinpaperin kanssa pöydälle nurin päin ja asettele päälle painava kirja. Näin työ ei käperry väärään suuntaan. Anna jäähtyä kirjan alla 5–10 minuuttia. 
 6. Kun naamari on jäähtynyt, nosta kirja ja irrota työ varovasti leivinpaperista. Voit halutessasi hieman taivuttaa naamaria sisäänpäin, niin sitä on mukavampi käyttää.
 7. Leikkaa kuminauhasta naamariin sopivanpituiset nauhat ja solmi kiinni silmien yläpuolille jätettyihin reikiin.

Vinkki! Jos jätät naamareista pois 6 ylintä kerrosta, saat naamarin ilman korvia. Voit myös kokeilla rakentaa erimuotoisia korvia itse.

Tarkat kaavat löydät täältä:

PDF iconhamahelminaamarit-tulostettava-kaava.pdf


 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.