Jos kotoa löytyy homevaurio, tärkeintä on toimia nopeasti. Kuva: iStockphoto
Jos kotoa löytyy homevaurio, tärkeintä on toimia nopeasti. Kuva: iStockphoto

Homeongelma ajoi Susanna Makaroffin perheen kodistaan neljä vuotta sitten. Nyt hän neuvoo, mitä samassa tilanteessa kamppaileva voi tehdä. 

1. Tarkista ilmanvaihto

Jos epäilet sisäilmaongelmaa, neuvon aloittamaan tarkistamalla, että kodin ilmanvaihto toimii. Koneellisessa ilmanvaihdossa suodattimet ja ilmanvaihtoventtilit on huollettava ja puhdistettava säännöllisesti ohjeiden mukaan. Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa terveyshaittoja, hajuja ja tunkkaisuutta.

Jos kotona on painovoimainen ilmanvaihto, kannattaa tarkistaa ikkunat, tuuletusikkunat ja sisäovet. Eiväthän ne ole liian tiiviitä? Onko tuloilmaventtiilejä riittävästi?

2. Vie asia eteenpäin

Toimi nopeasti. Jos asut vuokralla, ota heti yhteyttä vuokranantajaan. Omassa asunnossa asunto-osakeyhtiössä vie asia isännöitsijälle. Vuokranantajalla ja isännöitsijällä on molemmilla velvollisuus viivyttelemättä selvittää, millainen ongelma on kyseessä.

Voit olla tarvittaessa yhteydessä myös oman kaupunkisi tai kuntasi terveystarkastajaan. Meidän tapauksessamme asiaa vei eteenpäin terveystarkastaja, ei isännöitsijä.

Jos asut omassa kiinteistössä, pyydä paikalle rakennustekniikkaan ja sisäilmaongelmiin perehtynyt ammattilainen. Terveyshaittaa ei voi tutkia kuka tahansa, vaan asiantuntijalla on oltava riittävä pätevyys. Minä käyttäisin rakennusterveysasiantuntijaa, jolla on myös rakennustekniikan koulutusta ja kokemusta. VTT:llä ja FISE:llä on pätevyysrekisteri rakennusten kuntotutkimusten ja korjausrakentamisen ammattilaisista.

Keskuskauppakamarin HTT-tavarantarkastaja on järkevä vaihtoehto riitatilanteessa ja silloin, jos asunnon myyjä on vielä vastuussa asunnon virheestä. Tavarantarkastajia sitovat tiukat ohjesäännöt ja puolueettomuusvaatimus, joten oikeudessa heitä pidetään erityisen luotettavina todistajina.

Moni pyytää kotiin homekoiran. Niin mekin teimme – tosin vasta kaikkien korjaustöiden jälkeen, kun oireilumme kokonaan uudelleen rakennetussa kodissa jatkuivat. Se voi olla ensimmäinen vaihe, jos haluaa pitää kustannukset pieninä. Toisaalta jos koira merkkaa kotona paikkoja, tarvitaan rakennustekniikan asiantuntijan lisätutkimuksia joka tapauksessa. Se, ettei koira merkkaa mitään, ei sulje mahdollista sisäilmaongelmaa pois.

3. Valokuvaa vauriot

Ota kaikista vauriokohdista valokuvat. En voi korostaa liikaa dokumentoinnin merkitystä. Hoida kaikki viestintä kirjallisesti, jotta siitä jää jälki. Silloin voit tarvittaessa todistaa kaiken.

Dokumentoi myös, että olet ilmoittanut ongelmasta. Vaikka ilmoittaisit asiasta ensin puhelinsoitolla, tee se myös kirjallisesti.

4. Etsi tukea

Suurimmat itkut itkin silloin, kun lapsen ihan kaikki lelut, pehmoeläimet, muistoesineet ja kirjat lensivät kaatopaikalle. Minusta tuntui, että hän menetti pysyvän turvallisen kodin ja kotirauhan. Lapsi itse suhtautui asiaan uskomattoman reippaasti.

Sisäilmapakolainen voi joutua ulos kodistaan yhdessä päivässä ja menettää samalla koko kodin irtaimiston vaatteineen päivineen. Yhteiskunta ei auta tilanteessa samalla tavalla kuin esimerkiksi perhettä, joka on menettänyt kotinsa tulipalon takia. Se on kuin musta aukko, johon putoaa koko perhe.

Siksi on hirveän tärkeää toimia alusta saakka oikein. Facebookin HOME sweet HOME on erinomainen vertaistukiryhmä, josta oli minulle paljon apua etenkin alkuvaiheessa. Älä siis jää yksin. Vertaistukiryhmissä kiirii hyvin myös sana hyvistä ja luotettavista asiantuntijoista – sekä niistä huonoista.

5. Älä korjaa itse

Paniikissa ei kannata ryhtyä korjaamaan mitään itse. Jos asiasta tulee myöhemmin riitatilanne, asunnon myyjä, taloyhtiö tai vuokraisäntä voi väittää, että olet aiheuttanut ongelman tai ainakin pahentanut sitä.

6. Kerää kaikki tiedot

Kun olet löytänyt pätevän asiantuntijan, kerää hänelle kattavat lähtötiedot kirjallisesti. Listaa ainakin:

 • kaikki havaitut vauriot, niiden sijainnit ja laajuudet
 • milloin vauriot on havaittu
 • asunnon ikä ja tekniset tiedot
 • remonttihistoria
 • onko asunnossa ollut vesivahinkoja ja kosteusvaurioita
 • arkkitehti-, rakenne- ja LVI-piirustukset ja pohjakuva
 • perheen oire- ja sairasteluhistoria.

7. Pyydä korjausehdotukset 

Jos kotoa löytyy silminnähden havaittava kosteus-, home- tai lahovaurio, mittauksia tai rakennenäytteitä ei tarvita – ellet ole riitauttamassa asuntokauppasi.

Mieti, mitä tutkimuksella tavoittelet. Haluatko todentaa ja varmistaa homevaurion? Tai jos se on jo osoitettu, onko tavoitteena paikallistaa se ja selvittää laajuus ja korjaustarve? Joka tapauksessa aina kannattaa nähdä vaivaa sen kanssa, että selvittää ongelman syyn. Mistä kosteus on seinään tullut? Miten varmistetaan, ettei niin enää tapahdu?

Jos tilaat kunto- tai rakennenäytetutkimuksen, varmista kirjallisesti, että sen hintaan sisältyy myös tulosten tulkinta sekä korjaustapaehdotus. Vain ammattilainen pystyy tulkitsemaan laboratoriotuloksia. Pyydä toimenpide-ehdotus, kustannusarvio ja laskutusperusteet aina kirjallisina.

Tutkimuksissa on isoja hintaeroja. Jos kotiisi suositellaan todella laajoja ja kalliita tutkimuksia, kysy toistakin mielipidettä.

Itse en ottaisi sisäilmasta näytteitä. Jos jotakin tutkitaan, niin rakenteiden kuntoa rakenneavauksilla.

8. Vaadi kunnolliset terveystutkimukset

Meidän perheestämme pahimmat oireet olivat minulla ja 10-vuotiaalla kuopuksellamme.

Jos perheesi oireilee, ja epäilette, että se johtuu kodista, vaadi kunnollisia tutkimuksia. Älä suostu siihen, että tilannetta jäädään seuraamaan. Yleislääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille, erikoislääkäri voi ohjata tarkempiin tutkimuksiin iho- ja allergiasairaalaan.

Sisäilmaongelma voi aiheuttaa mm.

 • toistuvia hengitystietulehduksia
 • korvatulehduskierrettä
 • poskiontelotulehduksia
 • astmaattisia oireita
 • voimakkaita iho-oireita
 • jatkuvaa päänsärkyä ja väsymystä
 • aivosumua
 • silmäoireita
 • äänen menetystä ja käheyttä
 • pitkittynyttä yskää
 • niveloireita.

Jos vauva tai pieni lapsi on elänyt koko ikänsä saman katon alla kotihoidossa ja ollut koko ajan kipeä, pitäisi syy-yhteys olla löydettävissä.

Helppo tapa tutkia itse kodin sisäilman terveellisyyttä on lähteä viikoksi tai kahdeksi evakkoon muualle. Jos oireet helpottavat muualla ja kotiin paluun jälkeen olette taas kipeinä, kertoo se paljon kodin sisäilmasta.  

Neuvot antoi Homeäidin päiväkirja -kirjan kirjoittanut Susanna Makaroff, jonka oman kodin homeongelma paljastui neljä vuotta sitten. Näiden vuosien aikana Susannan perhe on muuttanut yhdeksän kertaa.

Juhlatunnelmaan tarvitaan vain värikastä paperia sekä hetki taittelua.

Paperista tehty viuhkanauha vie heti juhlafiiliksiin ja on äkkiä askarreltu. Viuhkanauhaan tarvitset sakset, liimaa ja erivärisiä A4-kokoisia papereita, jotka leikkaat pystysuunnassa puoliksi. Paperin kannattaa olla kevyttä, sillä silloin se liimautuu helposti kiinni ja on helppo taitella. Mitä enemmän papereita jaksat taitella, sitä pidemmän nauhan saat.

Viuhkanauhaan tarvitset:

 • Kahta eri väristä A4-kokoista paperia yhteensä 30 kappaletta. Saat tästä määrästä 60 viuhkan osaa. Mitä enemmän papereita jaksat taitella, sitä pidemmän juhlanauhan saat. Ohutta paperia on helpoin taitella. Kuvassa näkyvään nauhaan on käytetty 17 puoliksi leikattua paperiarkkia.
 • sakset
 • liimaa
 • kaunista kiinnitysnarua nauhan päihin.

Tee näin:

 1. Taita ja leikkaa A4 kokoinen paperi pystysuunnassa puoliksi.
 2. Taita noin 2 cm levyisiä laskoksia haitaritaittona. Yritä pitää ensimmäiset taitokset saman levyisenä. Aikuinen voi tehdä ensimmäisen taitokset ja lapsi paperia käännellen taittaa loppuun. Jos viimeiseen taitokseen jää enemmän paperia, ei huolta, leikkaa ylimääräinen pois. Tavoitteena on saada aikaan viuhka, jossa on suunnilleen samanlevyiset taitokset koko matkalla, myös alussa ja lopussa. 
 3. Liimaa haitarin toinen pää kiinni, niin että siitä muodostuu viuhka. Jos liima ei tunnu riittävän, voit käyttää apuna nitojaa. 
 4. Yhdistä viuhkoja toiseen liimaamalla ne reunoistaan toisiinsa kiinni, kauniin kuvion saat kun käytät vuorotellen erivärisiä viuhkoja. Vinkki! Käyttämällä pyykkipoikia jo liimatuissa kohdissa saat viuhkan pysymään paremmin kasassa. 
 5. Anna kuivua. 
 6. Kiinnitä lopuksi kauniit kiinnitysnarut kumpaankin päähän ja sido nauha paikoilleen. Bileet voivat alkaa!

Minimalistisen talosängyn ilmettä saa helposti muutettua vaikkapa valoketjulla tai viirillä. 

Lastenhuoneen sisustajia villitsee yksinkertainen, puusta tehty talosänky. Talomainen kehikko innostaa leikkimään, ja sängyn ilmettä on helppo muokata erilaisin koristein.

Poimimme Instagramin oivaltavimmat toteutukset  – valmistaudu inspiroitumaan!

Graafinen musta

Graafisuudesta ja selkeistä linjoista pitävä hankkii talosängyn mustana. Musta sänky sopii monenlaiseen sisustukseen, ja erityisen hyvältä sänky näyttää mustavalkoisiin pussilakanoihin puettuna.

Jos haluat mustaan sänkyyn pientä twistiä, voit maalata sen jalat valkoiseksi.

Kuva: Instagram / thedaybeforeandafter

 

Henkilön lilli (@lillivir) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @lillivir

Tehosteseinä sängyn taakse

Valkoinen talosänky on itsessään niin huomaamaton, että sen kaveriksi voi hyvin parittaa näyttävämmän tapetin tai maalin. Kokeile hempeää kukkaistapettia tai maalaa seinä yksivärisellä maalilla. 

 

Henkilön OutiMoi (@outikakkonen) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @outikakkonen

Kuva: Instagram / @stellasjogren

 

Henkilön Sanna Jokinen (@ssannael) jakama julkaisu

Kuva: Instagram / @ssannael

Ihan oma soppi

Talosängyn ideaa voi jalostaa ja tehdä lapsen sänkyyn oman rauhaisan kotipesän.

Kerrossänky muuntuu helpoimmillaan taloksi vanerin avulla, ja jo olemassa olevaan talosänkyyn voi rakentaa katon. 

Kuva: Instagram / @_lets_stay_home_

Kuva: Instagram / @photosbytiina.h

Kuva: Instagram / @heiri_annika

Kuva: Instagram / @munpoikanimun

Kolmiulotteisuutta tarroilla

Jos tuntuu, että talosänky on yksinään valjun näköinen seinää vasten, kokeile liimata seinään hauskoja tarroja. Lastenhuoneessa toimivat hyvin pilvet tai erilaiset eläinhahmot. 

Myös harjakaton tekeminen onnistuu käden käänteessä tarrojen avulla! Tämä tuo lastenhuoneeseen hauskaa kolmiulotteisuutta ja pitää huoneen sisustuksen mielenkiintoisena.

Kuva: Instagram / @karoliina_sallinenpentikainen

Kuva: Instagram / @laura.anniiina

Koristele viirillä tai valoketjulla

Erityisesti puunvärinen talosänky saattaa kaivata jotain piristettä. Kokeile led-valoketjua tai värikästä viiriä. 

Koska talosänky on eleettömästi muotoiltu, sänkyä voi helposti muokata sisustukseen sopivaksi erilaisin sisustuselementein. 

Jos muutat usein järjestystä, kokeile talosänkyä lukittavilla pyörillä.

Kuva: Instagram / @_breezymeadows

Kuva: Instagram / @montasyytarakastaa