Mitä teinin joulukalenteri sisältää? Kuva: iStockphoto
Mitä teinin joulukalenteri sisältää? Kuva: iStockphoto

Kokosimme kuusi mahtavaa ideaa joulukalenteriin perheille, joissa asuu jo isompia koululaisia ja teinejä. 

Kehuja purkkiin

Kirjoita nuoresta 24 ihanaa asiaa yksittäisille paperilapuille, solmi laput rulliksi ja laita purkkiin. Purkista noukitaan yksi lappu satunnaisessa järjestyksessä jouluaattoon asti. Jos haluat, voit laittaa mukaan 24 paperiin käärittyä suklaakonvehtia.

Musiikkia, giffejä ja Youtube-videoita

Lähetä nuorelle joka päivä Whatsappin tai muun viestivälineen kautta hauska GIF-animaatio, YouTube-video tai Spotify-biisi. Valitse nuoren omien suosikkien lisäksi kaikkein kamalimmat ja oudoimmat, mitä internetistä löytyy. Näille voi nauraa yhdessä: Äiti, sä oot niin outo!

Tämän kalenterin voi tehdä myös toisinpäin: Pyydä nuorta laittamaan sinulle omia musa- tai tube-suosikkejaan. Tai kalenterivuoro voi kiertää perheenjäseneltä toiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nostalgiakalenteri

Tämä kalenteri vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta on ihana muisto nuorelle myöhemminkin. Kokoa kalenteriin mustoja teinin lapsuudesta ja vauva-ajasta: kirjoittamiasi tarinoita, valokuvia, hänen piirtämiään piirustuksia ja lehtileikkeitä hänen syntymänsä ajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ideoita nostalgiakalenteriin löytyy loputtomasti: Runo tai laulu, jota lauloitte päiväkotivuosina yhdessä. Valokuva keittiönpöydän pinnasta, johon hän taaperona hakkasi lusikalla. Tai kokkaa lapsuuden lempiruokaa (tarjoile huumorilla lämmitettyä parsakaalipilttiä), käykää yhdessä päiväkodin pihalla tai pyydä mummo laittamaan ääniviesti, jossa hän kertoo omista muistoistaan teinin syntymän ajoilta.

Sitaattikalenteri

Tee itse kuvakalenteri, johon keräät suurmiesten ja -naisten sitaatteja tai vaikka lainauksia nuoren suosimista kirjoista, runoista tai lehdistä. Älä tee sitaateista kuivakoita: Jos nuori on jalkapallofani, kerää pelaajien sitaatteja lehdistä tai omaelämäkerroista. Pelaamista harrastavalle voi kerätä peliarvosteluja tai pelikehittäjien kommentteja. Hevoshullu saa valikoituja kohtia hepparomaaneista, tietokirjoista ja hevosurheilu-uutisista. Animeen hullaantunut tai Aku Ankkaa diggaileva nuori ilahtuu, kun kalenterista tulee lehdistä leikattuja tai internetistä tulostettuja strippeja.

Lupauskalenteri

Tämä kalenteri tunnetaan myös yhdessä tekemisen kalenterina. Jokaisesta luukusta paljastuu joku hauska tekeminen. Ja koska teinit eivät tunnetusti halua tehdä vanhempiensa kanssa oikein mitään kovin mielellään, voi kalenterin ideaa hieman soveltaa lupaamalle teinille asioita, joita itse tekee:
Lupaan, että saat tänään pelata koko illan.
Lupaan, etten tänään motkota huoneen siivouksesta.
Lupaan, että kyyditsen sinut ja ystäväsi päivämäärällä X elokuviin.
Lupaan tänään valmistaa valitsemaasi ruokaa.
Lupaan, että saat tänään syödä tämän suklaapatukan.
Lupaan tankata moposi.
Lupaan jättää sinut tänään rauhaan.
Lupaan, että kiitän sinua kun olet vaihtanut lakanat sänkyysi. Tänään. Ps. Puhtaita lakanoita säilytetään vaatehuoneessa.

Krääsäkalenteri

Tee perinteinen itsetehty pussukkakalenteri. Tämä kalenteri on jutun ideoista ainoa, johon joutuu käyttämään hieman rahaa. Teinille pussukoihin voi sujauttaa esimerkiksi:

 • Karkkia ja muita herkkuja kuten yllätysmuna, pähkinöitä tai raakasuklaata
 • Rahaa ja pieni lahjakortti vaikka pikaruokaravintolaan tai kahvilaan
 • Leffalipun tai lupauksen leffan vuokraamisesta
 • Pilailuvälineitä
 • Sarjakuvia, kirjoja ja muuta luettavaa
 • Hygieniatuotteita, hiustentenhoitoon liittyviä tuotteita ja meikkejä
 • Asusteita kuten sukkia, alusvaatteita tai lapasia
 • Mietelauseita kirjoitettuna paperille
 • Heijastin, pyörän pumppu, rintanappi ja taskulamppu
 • Kyniä, kalenteri tai muita koulutarvikkeita
 • Joulukoristeita
 • Teepusseja (yksittäispakattuja) tai pieniä kaakaoannospusseja
 • Puhelinnumero mummolle ja kehotus: Mitä jos soittaisit, lapseni, isovanhemmillesi?
Sisältö jatkuu mainoksen alla