Me kaksi. "Toivottavasti olen juuri se paras isä Rekolle", Tommi sanoo.
Me kaksi. "Toivottavasti olen juuri se paras isä Rekolle", Tommi sanoo.

Tommi Evilä on innoissaan koti-isyydestä mutta vastuu lapsesta tuntuu niin suurelta, että joskus häntä pelottaa.

Ylös! Nyt! Kello on seitsemän, ja Tommi Evilän on turha yrittää hiljentää herätyskelloaan. Kellona on tänään ja kaikkina muina koti-isäaamuina puolitoistavuotias Reko.

– Reko kantaa minulle joka aamu sukat sänkyyn, että pue tästä. Se ei jätä tulkinnan varaa, Tommi sanoo.

Keskiyön kieppeille kitaraa soitellut Tommi nukkuisi mieluusti vielä, mutta ei auta. Kolmena päivänä viikossa Asta-vaimo menee töihin Saarioisten pääkonttorille. Tommi, Reko ja Rutta-koira jäävät silloin kolmisin kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tommi on koti-isyydestä innoissaan – nyt kun on selvinnyt alkusokista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Huippu-urheilijan elämä on pitkälti omiin kengänkärkiin tuijottelua. 20 vuotta elin urheilun ehdoilla ja minä itse edellä, joten onhan muutos ollut aikamoinen, Tommi toteaa.

– Vasta oman lapsen kautta kuitenkin tajuaa, miten lyhyen ajan lapset todella ovat pieniä. Reko oppii joka päivä uutta. Tämä on ainutlaatuista aikaa, jota haluan imeä itseeni kuin sieni.

"Omia vanhemmuustaitojaan on hyvä uskaltaa kyseenalaistaa ja päivittää jatkuvasti."

Vaikka Tommi on lopettanut urheilu-uransa, harjoitteleminen, kehittyminen ja itsearviointi ovat jääneet selkäytimeen. Siksi hän pohtii myös isänä, miten voisi parantaa suoritustaan.

– Lapsen tuoma vastuun määrä on niin valtava, että vanhemmuuteen liittyvät pelkoni ovat välillä järjettömiä. Pieni lapsi on niin ihana ja mahtava – mutta voinko minä toimillani pilata hänet? Sitä pelkään usein.

Hän tahtoo tulla koko ajan paremmaksi isäksi.

– Omia vanhemmuustaitojaan on hyvä uskaltaa kyseenalaistaa ja päivittää jatkuvasti.

Millaisia kasvatusperiaatteita Evilöillä on? Tommi ja Asta hoitavat parisuhdettaan päivittäin – miten? Lue elokuun Meidän Perhe -lehdestä!

Perhe

Tommi Evilä, 36, asuu vaimonsa Astan, puolitoistavuotiaan Rekon sekä Rutta-mopsin kanssa Tampereella. Evilä on pituushypyn MM-pronssimitalisti sekä yhdeksänkertainen suomenmestari. Nykyään hän työskentelee koti-isyyden ohella ammattivalmentajana ja yrittäjänä.

minäminulleminun

Nykyään varsinkin poikalapset saavat tehdä ihan mitä tahansa kenelle tahansa. Kunhan itsellä on kivaa.

Ennen sentään oli miehekästä olla juro, ja pojista tehtiin miehiä, joten pojat eivät koskaan huutaneet. Nykyään on söpöä, kun pojat ovat äidin poikia, mammanpoikia ja saavat ilmaista itseään, joten nykyään pojat selittävät, säheltävät, mesoavat, mitä pidettiin ennen tyttömäisenä, mutta vaikka tytöt puhuivat ennen paljon, heidän käskettiin ottaa volyymin suhteen muut huomioon.

Muita ei nykyään tarvitse kunnioittaa eikä ottaa huomioon, tärkeintä että hellanduudelit eivät saa traumoja, muista ihmisistä ei ole mitään väliä.

Ikävä kyllä näin on.

Kaikki neuvot mitä psykologit sanelevat, ovat vain, miten lapselle enemmän, mutta entä muut? Eivätkö nuoret aikuiset, keski-ikäiset ja vanhuksetkin tarvitse inhimilliset olosuhteet?

eimaailmannapamuille

Tuon ikäinen on helppo, mutta kun alkaa kaivata seuraa, niin se pitää järjestää niin että kohtuuttomasti ei aiheuta muille haittaa ja reippaasti jaksaa nostaa perse penkistä ja mennä puistoihin itse.

ei laittaa tielle haitaksi.

Muistaa, että vaikka hän on tärkeintä vanhemmille niin kaikki muut ihmsiet ovat yhtä arvokkaita eikä hänellä ole mitään etuoikeuksia esim rikkoa lakeja ja kootut selitykset peliin, vaikka poliisikin mielellään suosii näitä pojat ovat poikia-juttuja.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla