Minne mennä lasten kanssa Tallinnassa?

Tallinna on paljon muutakin kuin vanhan kaupungin kävelykatu ja Viru-hotellin vieressä oleva ostoskeskus. Varsinkin perheille kaupungissa on paljon jännittävää nähtävää ja koettavaa.

Meidän Perhe halusi kerätä lukijoilleen viisi parasta perhenähtävyyttä, viisi parasta perheen shoppailupaikkaa ja viisi parasta perheravintolaa. Kohteet valitsi Tallinnan läpikotaisin tunteva myyntipäällikkö Peep Siinmaa Eckerö Linesilta. Ota lista talteen ja nauti Tallinnasta entistä monipuolisemmin. Kohteista löytyy enemmän linkkien takaa.

Viisi parasta perhenähtävyyttä: 

1) Museo Miia-Milla-Manda on ihastuttava paikka 3-11-vuotiaille ja kaikille lapsenmielisille. Sieltä löytyy jännittäviä leikkihuoneita, askartelumahdollisuuksia ja satuelämyksiä leikin ohessa.

2) Tallinnan linnamuurin Kiek in de Kök -tornissa on museo, joka esittelee Tallinnaa historiallisesta ajasta tulevaisuuteen jännittävän aikajunan avulla. Pieniä poikia saattavat viehättää myös maanalaiset luolat ja kaupungin vanhat puolustusjärjestelmät. 

3) Lastemuuseum on paikka, jossa on esillä leluja keskiajalta nykypäivään. Hienoja ovat varsinkin vanhat nuket. Moni pikkuäiti voisi olla niistä innoissaan. Esittelyteksteissä on ajateltu eri ikäisiä kävijjöitä. Yksi teksteistä on lapsille, yksi nuorille ja yksi aikuisille.

4) Ahhaa-tiedekeskus on uusi keskus Vapauden aukion alla. Siellä voi tutustua tieteeseen ja teknologiaan leikkimielisesti, itse kokeilemalla ja havaitsemalla.

5) Eesti Ajaloomuuseum – historiallinen museo, jossa on esillä kiinnostavia tarinoita virolaisten historiasta  11 000 vuoden ajalta. Museossa on myös interaktiivinen näyttely, jossa voi vaikkapa kokeilla ajassa matkustamista.

 Viisi parasta perheen ostopaikkaa:

1) Poikien ja Tyttöjen kauppa (Poiste ja tüdrukute kauplus) – vanhassa kaupungissa Müürivahe-kadulla. Sieltä löytyy pääasiassa käsitöitä.

2) Eesti Esindus Tallinnas – Käsityölaispaja, johon eri käsityölaiset tuovat omia tuotteitaan.

3) Laste Maailm – leluja ja vaatteita lapsille.

4) Tallinna Kaubamaja – Tavaratalo, joka löytyy Viru-keskuksesta. Sieltä löytyy runsaasti leluja ja vaatteita lapsille.

5) Rocca al Mare -kauppakeskuksessa on monia kauppoja, joissa myydään lasten ja vauvojen vaatteita, lasten rattaita ja leluja.

Viisi parasta perheen ruokapaikkaa:

1) F-Hoone ravintolassa on edulliset hinnat ja monipuolinen valikoima pikkupurtavasta isompaan salaattiin tai pastaan. Esimerkiksi lasten kanakermapasta maksaa 2.40 euroa.

2) Sfäär ravintolasta löytyy valikoimaa aamiaisesta isoon ateriaan. Esimerkiksi lasten juustokastikepasta maksaa kolme euroa.

3) Mack Barbequessa  herkutellaan amerikkalaiseen malliin, on ribbsejä ja purilaisia. Lasten ateria maksaa 2.90.

4) Stockmannin tavaratalon viidennessä kerroksessa on mukava ravintola ja kahvila, jossa löytyy kaikille jotakin suuhunpantavaa.

5) Viru-keskuksesta löytyy the Magic Buffee. Se ei ole perinteinen buffet, vaan siellä saa eri pisteistä tilata erilaista ruokaa. Useimmiten ruoat ovat näkyvissä niin, että lapsi näkee, millaista se on, eikä tilattu ruoka tule yllätyksenä. Hinnat ovat myös kohtuulliset.

Lisää ravintoloita löytää ravintolaoppaasta netistä. Klikkaa ja katso, löytyykö omalle perheelle parempi vaihtoehto sieltä.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Kaksosraskaus muutti Katin kehoa niin rajusti, että se alkoi vaikuttaa hänen mieleensä. 

Joskus käy niin, että raskaus jättää äidin vartaloon jäljet, joista tulee taakka – vaikka kyse olisi ulkonäköseikasta.

Niin kävi Kati Saukolalle, 35, jonka kaksospojat syntyivät 13 vuotta sitten. Ihanat pojat tekivät Katista onnellisen äidin, mutta raskaus jätti kehoon pysyviä jälkiä, jotka lopulta alkoivat vaikuttaa myös mieleen. Molemmat pojat painoivat syntyessään kolme kiloa, ja Katin paino nousi raskausaikana 40 kiloa. 

Sopeutuminen omaan kehoon kärjistyi, kun Katille puhkesi pälvikalju. Kaksi vuotta sitten hän ajoi loputkin hiuksensa pois.

Tämän vuoden keväällä Kati päätyi äärimmäiseen ratkaisuun: hän hakeutui leikkaukseen, jossa löysäksi jäänyt vatsan iho operoitiin. Samalla korjattiin vatsalihasten erkauma, jonka vuoksi Kati oli kärsinyt selkäsäryistä. Kati kertoo tarinansa Kauneuden hinta -ohjelmassa, joka esitetään Avalla.

”Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.”

Operaatio tehtiin maaliskuussa. Sitä seurasi kahden kuukauden sairausloma. Heinäkuussa jälkitarkastuksessa lääkärit totesivat, että leikkaus oli sujunut suunnitellusti. Isoin muutos tapahtui Katin mielestä hänen päänsä sisällä.

– On ollut todella vapauttavaa käyttää normaaleja vaatteita. Enää minulla ei ole sellainen olo, että tarvitsisi peitellä mitään, Kati sanoo. 

– Huomasin, miten suurta taakkaa olin kantanut. Sain kaksoset 22-vuotiaana, ja kannoin roikkuvaa vatsaa koko aikuisikäni. Oli tavallista, että keksin tekosyitä olla lähtemättä minnekään, koska mietin, miltä näytän. Tiedän, ettei ulkonäkö ole maailman tärkein asia, mutta itsetunnon kannalta sillä vain on merkitystä.

”En piiloudu enää hassuttelun taakse”

Suurin muutos on tapahtunut suhteessa muihin ihmisiin. Kati sanoo, että hän on nyt paljon vahvempi kuin aikaisemmin. Hän on alkanut pohtia paljon myös äitien uhrautumista perheensä eteen sekä sitä, mitä äidiltä odotetaan.

– Minusta on tuntunut, että aikaisemmin olen ollut vain toisten käytettävissä. Nyt haen itsekkäästi aikaa myös itselleni. Se on ollut muille sokkikin, etten olekaan vain äiti ja vaimo vaan nainen, Kati kuvailee. 

”Minusta tuntuu, että olin hauska sen takia, että veisin huomion pois vatsastani.”

Myös omaa asennettaan Kati katsoo nyt toisesta näkökulmasta.

– Minusta tuntuu, että olen ollut kauhean hauska sen takia, että veisin huomion pois roikkuvasta vatsanahastani. Nyt ajattelen, että vakava puoleni pääsee paremmin oikeuksiinsa, kun minun ei tarvitse peitellä mitään. Uskallan olla enemmän vain oma itseni ja suorassa, eikä tarvitse piiloutua hassuttelun  taakse.

Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi
Katin perhe vietti elokuussa lomaa Yhdysvalloissa. Kuvassa mukana nuorin poika Veeti. Kuva: Katin kotialbumi

Kauneuden hinta -ohjelmassa Kati puhuu siitä, että hän haluaa olla tyytyväinen itseensä paitsi äitinä ja työntekijänä, myös ilman niitä rooleja. Se on tärkeää jaksamisen kannalta, hän sanoo.

– Jos hukkaa itsensä, väsyy olemaan äiti ja täydellinen työntekijä. Silloin jää itse täysin hakoteille. Kaikesta tulee suorittamista, Kati kuvailee.

– Itsestäni tiedän, että jos naisellinen nainen ei tule esille missään, alan voimaan tosi huonosti. Nyt minulla on olo, että hohdan sisältäpäin. Kun kannan itseni, läsnä oleminen arjessa on ihan erilaista. Minusta kaikkien naisten pitäisi muistaa olla ei ylpeitä vaan ylväitä.