Moni leikkipuisto päihittää maksulliset huvit. Kuva: <span class="photographer">iStockphoto</span>
Moni leikkipuisto päihittää maksulliset huvit. Kuva: iStockphoto

Vinkkejä edullisiin kesälomapuuhiin lasten kanssa.

Tuntuuko, että välillä on vaikea keksiä kivaa lomatekemistä lasten kanssa – etenkin, jos toiveissa on lähteä pois kotoa mutta tavoitteena on lähes nollabudjetti? Keräsimme edullisia lomavinkkejä Vauvan ja Meidän Perheen toimituksilta sekä Meidän Perheen Facebook-sivulta.

Näin vietätte onnistuneen kesäpäivän edullisesti:

Ilo irti leikkipuistoista! Suomessa on hienoja ja isoja ilmaisia leikkipuistoja, joista moni päihittää maksulliset teema- ja huvipuistot mennen tullen. Monissa puistoissa on myös ohjattua toimintaa. Kun mukaan ottaa eväät, paikalla viihtyy koko päivän. Kokeilkaa vaikka näitä:

Seikkailupuisto, Turku
Launeen perhepuisto, Lahti
Mäki-Matin Perhepuisto, Jyväskylä
Hiekkalinna, Lappeenranta
Seikkailupuisto, Valkeakoski
Kirjurinluoto, Pori (mm. Pelle Hermannin puisto ja Angry Birds -puisto)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päristelyä liikennepuistossa. Useissa kaupungeissa on liikennepuisto, jossa voi ajella polkuautolla ja harjoitella samalla liikennetapoja.

Menkää museoon! Monet suomalaiset museot tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn kaikille tiettyinä päivinä, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Pääkaupunkiseudulla alle 18-vuotiaat pääsevät moniin museoihin ilmaiseksi ympäri vuoden. Helsingissä ilmaismuseoihin kuuluu esimerkiksi Lasten kaupunki Sederholmin talossa. Katso vinkkejä lasten museovierailuihin Museot.fi-sivulla.

Tai metsäretkelle: Jos suunta on enemmänkin pois kaupungista, loistavia retkikohteita ovat esimerkiksi kansallispuistot, joiden lyhimmät reitit sopivat lapsenkin kuljettaviksi – jos ei muuten, niin evästelypaikalle ja takaisin. Joissakin kansallispuistoissa on myös luontokeskus, joiden näyttelytiloihin on joko ilmainen tai aikuisille muutaman euron hintainen sisäänpääsy. Esimerkiksi Nuuksiossa Espoossa on hieno luontokeskus Haltia. Kaikki Suomen kansallispuistot ja muut luontoretkikohteet löytyvät Luontoon.fi-sivulta.

Veden äärellä viihtyy aurinkoisella säällä pitkään. Uimarannat ovat ilmaisia, ja  uimisen lisäksi lapset voivat vaikka rakennella patoja ja hiekkalinnoja. Rantakaupunkien lähisaaristoon pääsee yhteysaluksilla, joissa matkustaa yleensä muutamalla eurolla.

Paijatkaa pupua, lammasta, lehmää... kotieläinpuistoissa lapsi pääsee näkemään koti- ja hyötyeläimiä. Monille kotieläintiloille on muutaman euron suuruinen pääsymaksu, mutta ilmaiskohteitakin on, esimerkiksi Heinolan Lintutarha ja Haltialan maatila Helsingissä.

Puutarhakohteet tarjoavat monenlaista ihmeteltävää. Katsastakaa vaikka Marketanpuisto Espoossa tai Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla. Suomen puutarhamatkailukohteet on listattu Puutarhaliiton sivulla.

Lentokentälle voi mennä, vaikkei olisikaan lähdössä reissuun. Nousevien ja laskevien koneiden katselu on jännää puuhaa, ja harjaantuneemmat voivat yhdistää koneiden katseluun eri lentokonetyyppien bongailun. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä on koneiden katselua varten ilmainen katselutasanne.

Piknik toimii aina. Sopivia eväsretkikohteita löytyy kaikkialta. Miten olisi lähialueen korkein mäki, kotikaupungin puiston ankkalampi tai lintutorni? Moni aikuisen näkökulmasta arkinenkin paikka voi tarjota pienelle lapselle melkoisen seikkailun.

Vierailija

kaveri joka hotellissa töissä, kerto tositarinan miehestä, joka tilasi itselleen jotain alkoa. n. 8v poika oli mukana ja halunnut hampurilaista, tähän äijä oli sanonu ettei ole rahaa! se on se mihin rahansa käyttää- tärkeysjärjestys ennenkaikkea! sääliksi kävi poikaa...

Vierailija

Niin... Mutta kun se lomatekeminen vaatii vanhemmilta viitseliäisyyttä. Ei ole päiväkodit ja koulut järjestämässä lomaohjelmaa niin valitus alkaa. Suuri osa tämän päivän vanhemmista on niin uus-avuttomia, että kaikki pitää olla maksettua organisointia tai sitten se ei ole kivaa tekemistä ollenkaan. Kyllä meillä ainakin lapset nauttivat eniten yhdessä tekemisestä, leikkipuistokäynneistä ja retkeilystä paljon enemmän kuin mistään huvipuistosta yms. Mutta jos ei kehtaa nähdä vaivaa niin sitten valittaa... Ja sitten syyttää muita.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla