Kiti Kokkonen on hyväksynyt sen, että bonusvanhemmuuteen sisältyy ristiriita: lasta voi rakastaa, mutta häneen ei ole samaa syvää oikeutta kuin isällä ja äidillä.

Pöydällä odottaa neljätoista paketoitua lahjaa. Aika monen päällä lukee Sofialle. Näyttelijä Kiti Kokkonen on ollut työmatkalla Hollywoodissa eikä ole pystynyt hillitsemään itseään.

Sen verran 8-vuotiaan Sofian isä, Kitin puoliso Olavi ”Olli” Tikka pitää Kitille kuria, että tuliaisiksi saa antaa vain kaksi kassillista lahjoja. Loput vasta jouluna.

Kitistä tuli Sofian bonusvanhempi viitisen vuotta sitten, kun hän ja Olli rakastuivat Peacock-teatterin lavalla. Sitä ennen Kitillä oli takanaan kaksi pitkää suhdetta, joihin ei ollut syntynyt lapsia vaikka toivottu oli. Hän oli ehtinyt käydä asian läpi perinpohjaisesti ja päätynyt ajattelemaan, että ehkä näin oli jostain syystä tarkoitettu.

Äitiä hänestä ei tullut, mutta perheen hän sai. Nyt hän viettää lapsiperhe-elämää puolet ajasta, aina kaksi viikkoa kerrallaan. Puolet ajasta Sofia asuu äitinsä kanssa.

Viidessä yhteisessä vuodessa uusperheen elämä on vakiintunut sellaiseksi, että kaikki tietävät paikkansa. Kitillä on omat Wilma-tunnukset, joilla hänkin voi pitää yhteyttä Sofian opettajiin.

Ei äiti vaan Kiti

Kiti on hyväksynyt sen, että bonusvanhempana eläminen sisältää jatkuvan ristiriidan.

– Vaikka elän perheen arkea täysillä ja rakastan lasta täysillä, sisimmässäni tiedän, ettei minulla ole samaa syvää oikeutta Sofiaan kuin hänen isällään ja äidillään.

Aluksi Sofia kutsui Kitiä ”Kiti Kokkolaiseksi”. Nyt hän on ihan vain Kiti tai Kokkolainen. Ei koskaan äiti, koska äiti Sofialla jo on.

– Tiedän omasta lapsuuden kokemuksestani, ettei kukaan koskaan voi viedä toisen paikkaa perheessä. Jokainen suhde on erityinen.

Tutkimuksessa oli mukana yli 240 000 suomalaistyttöä. HPV-rokotteen haitoista esitetyt huolet eivät tutkimuksen valossa pidä paikkaansa.

Tällä viikolla julkistettu laaja suomalaistutkimus osoittaa, että väitteet HPV-rokotteen vaarallisuudesta eivät pidä paikkaansa.

HPV-rokote ehkäisee papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä, kuten kohdunkaulan syöpää. Se otettiin mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan viisi vuotta sitten, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille.

Jotkut suomalaisvanhemmat ovat kertoneet julkisuudessa tapauksista, joissa lapsi on sairastunut hankalaan oireyhtymään rokotuksen saamisen jälkeen. Ajallinen yhteys ei kuitenkaan vielä tarkoita, että asioilla olisi syy-yhteys. 

Tutkimuksessa verrattiin rokotettujen tyttöjen sairaustilannetta rokottamattomiin. Aineisto oli erittäin laaja: mukana oli 240 605 suomalaistyttöä, joista yli puolet otti rokotteen. Tutkimuksessa etsittiin rokottamisen yhteyttä 38 erilaiseen sairauteen, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään ja monimuotoiseen paikalliseen kipuoireyhtymään.

”Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomien haastattelussa.

Tulos oli, että rokotuksen saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempaa riskiä sairastua näihin sairauksiin kuin samanikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

Pojillekin rokotus?

Parhaillaan pohditaan, pitäisikö myös poikien HPV-rokotukset ottaa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan. Papilloomavirusinfektio on yhteydessä paitsi kohdunkaulan syöpään myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin.

Tampereen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjä että poikia rokottamalla saataisiin nopeasti aikaan laumasuoja, joka auttaisi ehkäisemään papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä koko väestön tasolla.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Slime, jonka voi syödä! Se on helppo tehdä vain kolmesta raaka-aineesta. 

Tarvitset:

  • 100 g vaahtokarkkeja
  • 1 dl maissitärkkelystä
  • 1 tl kookosöljyä

Tee näin: 

  1. Kaada kaikki ainekset astiaan.
  2. Kuumenna mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia.
  3. Sekoita ensin lusikalla ja sitten käsin. 

Videolta näet, miten ainekset sekoittuvat slimeksi mikrottamisen jälkeen.

Huom! Vaahtokarkkislime on mahtavan venyvää ja erittäin, erittäin sitkeää. Pidä se siis etäällä esimerkiksi sohvasta ja hiuksista.

Jos et – jostain syystä – halua sittenkään syödä limaa, on sen paikka biojätteessä. Lima irtoaa ihosta märällä kädellä, ja jämät lähtevät hyvin vedellä ja saippualla. 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.