Kiti Kokkonen on hyväksynyt sen, että bonusvanhemmuuteen sisältyy ristiriita: lasta voi rakastaa, mutta häneen ei ole samaa syvää oikeutta kuin isällä ja äidillä.

Pöydällä odottaa neljätoista paketoitua lahjaa. Aika monen päällä lukee Sofialle. Näyttelijä Kiti Kokkonen on ollut työmatkalla Hollywoodissa eikä ole pystynyt hillitsemään itseään.

Sen verran 8-vuotiaan Sofian isä, Kitin puoliso Olavi ”Olli” Tikka pitää Kitille kuria, että tuliaisiksi saa antaa vain kaksi kassillista lahjoja. Loput vasta jouluna.

Kitistä tuli Sofian bonusvanhempi viitisen vuotta sitten, kun hän ja Olli rakastuivat Peacock-teatterin lavalla. Sitä ennen Kitillä oli takanaan kaksi pitkää suhdetta, joihin ei ollut syntynyt lapsia vaikka toivottu oli. Hän oli ehtinyt käydä asian läpi perinpohjaisesti ja päätynyt ajattelemaan, että ehkä näin oli jostain syystä tarkoitettu.

Äitiä hänestä ei tullut, mutta perheen hän sai. Nyt hän viettää lapsiperhe-elämää puolet ajasta, aina kaksi viikkoa kerrallaan. Puolet ajasta Sofia asuu äitinsä kanssa.

Viidessä yhteisessä vuodessa uusperheen elämä on vakiintunut sellaiseksi, että kaikki tietävät paikkansa. Kitillä on omat Wilma-tunnukset, joilla hänkin voi pitää yhteyttä Sofian opettajiin.

Ei äiti vaan Kiti

Kiti on hyväksynyt sen, että bonusvanhempana eläminen sisältää jatkuvan ristiriidan.

– Vaikka elän perheen arkea täysillä ja rakastan lasta täysillä, sisimmässäni tiedän, ettei minulla ole samaa syvää oikeutta Sofiaan kuin hänen isällään ja äidillään.

Aluksi Sofia kutsui Kitiä ”Kiti Kokkolaiseksi”. Nyt hän on ihan vain Kiti tai Kokkolainen. Ei koskaan äiti, koska äiti Sofialla jo on.

– Tiedän omasta lapsuuden kokemuksestani, ettei kukaan koskaan voi viedä toisen paikkaa perheessä. Jokainen suhde on erityinen.